укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 27 » Падіння ватажка
12:36
Падіння ватажка

Падіння ватажка

Розчарування піратів було таке, якого, мабуть, світ не бачив. Шестеро їх стояло як громом побиті. Але Сілвер отямився найперший. Усі його помисли мчали до цього скарбу, мов коні на перегонах до фінішної прямої, І от ураз усе загинуло. Проте за мить він опанував себе й змінив план своїх дій раніше, ніж інші встигли очуматись.
— Джиме, — прошепотів він, — візьми оце й будь напоготові.
І дав мені двоцівкового пістоля.
Водночас Сілвер почав посуватися на північний бік, і коли за кілька кроків зупинився, нас двох відділяла від решти піратів яма. Потім він глянув на мене й кивнув головою, ніби кажучи: «Справи кепські», — з чим я повністю погодився. Погляд Сілвера був дуже приязний, але мене так обурило його постійне зрадництво, що я не втримався й сказав йому пошепки:
—  Ви знову перекинулись до іншого табору.
Та він не встиг мені відповісти. Пірати з криком та лайкою пострибали один за одним у яму й стали нишпорити в ній, розкидаючи дошки. Морган знайшов одну золоту монету й затис її в жмені, лаючись на всі заставки. Ця монета в дві гінеї якусь хвильку переходила з рук до рук.
—  Дві гінеї! — гаркнув Меррі, простягаючи монету Сілверові. — Так оце твої сімсот тисяч фунтів, га? Ти, здається, мастак укладати вигідні угоди? Тепер ти бачиш, чого вони варті, дурноголова твоя довбешка?!
—  Длубайтесь ще, хлоп'ята, — холодно й насмішкувато проказав Сілвер. — Може, й справді виколупаєте зо два-три земляних капітани.
— Два-три каштани! — звереснув Меррі. — Браття, ви це чули? Кажу ж вам: він усе знав загодя! Гляньте на його пику, там усе це написано.
—  Ех, Меррі, — мовив Сілвер. — Знов ти пнешся в капітани? Ну, й заповзятий ти, я бачу!
Та цього разу пірати всі як один обстали за Меррі. Вони почали вилазити з ями, люто зиркаючи на нас. Випало, однак, так, що, нам на щастя, усі вони опинилися на протилежному боці.
Отак і стояли ми, двоє по один бік, п'ятеро — по другий, розділені ямою, і ніхто не зважувався завдати першого удару. Сілвер не рухався, спокійний, як ніколи, і тільки пильно стежив за піратами, спираючись на милицю. Він справді був сміливцем.
Нарешті Меррі надумався допомогти справі промовою і звернувся до своїх:
— Браття, дивіться, адже їх тільки двоє: один — старий каліка, що одурив нас. завівши сюди, а другий — щеня, якому я ладен своїми руками вирвати серце. Тож нам, браття...
Він підвищив голос І підніс руку, готуючись до нападу. Але саме цієї миті — трах! трах! трах! — три мушкетні постріли гримнули з хащі. Меррі полетів сторчголов до ями. Пірат з перев'язаною головою крутнувся мов дзиґа і теж упав крижем у яму, затріпавшись у передсмертних корчах. Решта троє щодуху ^"Жі дременули навтікача.
Не встиг я й змигнути, як Довгий Джон пальнув двома кулями в Меррі, що силкувався підвестись. В останню секунду Меррі ще встиг глянути своєму вбивцеві в очі.
— Нарешті ми поквиталися, Джордже, — сказав Сілвер.
Аж це із заростей мускатного горіха вибігли, прямуючи до нас, лікар. Вен Ган і Грей. Мушкети їхні ще диміли. (...)
Джим був надзвичайно радий зустрічі з друзями. Дотримавшись домовленості, повернувся в команду й Джон Сілвер. А коли всі небезпеки минули, доктор Лівсі пояснив загадку зникнення скарбів: їх знайшов і переховав Бен Ган.
Кілька наступних днів команда капітана Смоллета з ранку до вечора переносила золото Флінта на «Еспаньйолу». Відтак шхуна відплила від острова. На березі залишилося троє розбійників, яких капітан не наважився взяти на борт, побоюючись заколоту. Дорогою додому нічого не сталося, якщо не зважати на те, що кухар утік у першій-ліпшій гавані, прихопивши мішок з монетами. Після повернення до Брістоля друзі чесно поділили скарби, не забувши віддати обіцяну частку Бену Гану. Про Джона Сілвера вони більше ніколи не чули. 
Переклад Ю. Корецького
Запитання  і завдання до прогитаного уривка
1.  Перекажіть сцену розправи Сілвера над Томом. У яких деталях цього епізоду виявилася підступність пірата? Зверніть увагу на опис зовнішності Сілвера й Тома тієї миті, коли вони почули крик матроса Елена. На чому наголошує оповідач у цьому описі?
2.  Що відчував Джим, спостерігаючи за розправою Сілвера над чесним матросом? Обгрунтуйте свою відповідь, спираючись на текст.
3.  Як Джим познайомився з Беном Ганом? Який вигляд мав остров'янин? Чому Бен Ган опинився на безлюдному острові? Як змінився його погляд на життя внаслідок трирічного перебування там?
4.  Як поводився Джим Гокінс у піратському полоні? Які моральні якості юнак виявив у цьому епізоді?
5.  Подискутуйте! Чому Сілвер вирішив узяти Джима під свій захист?
6.  Як Сілвер і Джим поводилися під час сутички з піратами біля порожньої схованки? Які риси характеру героїв розкрилися в цьому епізоді?
Запитання  і завдання до прочитаного твору
1.  За поданим зразком складіть план характеристики Джима Гокінса: Пригоди і Риси характеру. Доберіть до кожного пункту плану відповідні цитати з тексту.
2.  Які зміни в характері Джима Гокінса відбулися впродовж розвитку подій?
3.  Схарактеризуйте стосунки всередині піратської зграї. На чому трималася влада Сілвера над розбійниками?
4.  Визначте основні риси характеру Джона Сілвера. Чим відрізняється ватажок піратів від звичайного «лиходія»?
5.  Чому,   на   вашу   думку,   автор   «доручив»   вести   оповідь  Джиму Гокінсу?
6.  Подискутуйте!  Чи можна  вважати Сілвера  непересічною особистістю? Доведіть свою думку.
7.  Підготуйтеся до читання в ролях розділу «У ворожому таборі».

У ворожому таборі