укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Березень » 31 » Пап'є-маше
20:17
Пап'є-маше

Пап'є-маше

Пап'є-маше — це пластична маса з паперу і клеючих речовин. Термін «пап'є-маше» вживається також на позначення техніки виготовлення виробів із цієї паперової маси.
Для роботи з пап'є-маше використовують пористий папір, який легко промокає (обгортковий, газетний).
Форму для пап'є-маше виготовляють з глини, пластиліну або виконують виклеювання на готових виробах. Щоб папір легко відділявся від форми, бажано змастити її поверхню вазеліном або розчином мила.
Рвуть папір клаптиками і, розмочивши, обклеюють форму в 5-6 шарів. Перший шар паперу змочують у воді, усі інші — у клейстері. Клейстер можна виготовити з борошна або крохмалю: на 0,5 літра води — 3 столових ложки борошна або крохмалю. Спочатку борошно розмішують у склянці з холодною водою і виливають поступово в киплячу, перемішуючи.
Кожен наклеєний на форму клаптик паперу щільно пригладжують. Поряд накладають інші клаптики так, щоб краї кожного наступного трохи перекривали попередній. На закруглених місцях наклеюють менші клаптики паперу, стежать, щоб не утворилися складки і зморшки. Важливо обов'язково рвати, а не різати папір. Рваний папір краще приклеюється, що полегшує шліфування. Щоб приклеєний папір підсох, його кілька днів тримають у сухому, але не дуже жаркому місці. Висушений виріб знімають з форми, а якщо він не знімається, то його розрізають ножем на дві половинки. Видаливши форму, склеюють половинки смужкою паперу.
Підготовлену поверхню покривають ґрунтовкою, використовуючи для цього водоемульсійну фарбу. Ґрунтовку можна підготувати також із просіяної товченої крейди, змішавши її з клейстером до густини сметани. Після висихання ґрунту поверхню виробів шліфують наждачним папером і розфарбовують.
Практична робота. Сувеніри з пап'є-маше
Виготуй один із сувенірів, зображених на малюнках (с. 75, 76). Можеш зробити сувенір за власним задумом.
Перевір себе
1. Де застосовується дизайн костюма?
2. Які види вишивки ти знаєш?
3. Що означає термін *пап'є-маше»? Яка послідовність виготовлення виробів у техніці пап'є-маше?