укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Петриківський розпис
13:34
Петриківський розпис

Петриківський розпис

З давніх-давен людина намагалася задовольнити свої естетичні потреби, прикрашаючи предмети ужиткового призначення різьбою, вишивкою, художнім розписом.
Одним із найвідоміших осередків декоративного розпису в Україні є село Петриківка, що на Дніпропетровщині.
Самобутній петриківський розпис виник у другій половині XVIII столптя. Перші поселенці козацької слободи зводили світлі глиняні будинки і розмальовували стіни, печі, комини, зовнішні фасади візерунками. На початку XIX століття розпис поширився на предмети домашнього вжитку: посуд, скрині, брички тощо.
Особливість художньо-образної мови петриківського розпису полягає в техніці його виконання, а основними • ТаР|ЛЬ виражальними засобами є ажурність, графічність, насичений колір, декоративність та пластичність візерунків.
Сьогодні сувеніри або Інші роботи, виконані в петриківському стилі, можна знайти не тільки в Дніпропетровській області, айв інших регіонах України та за її межами. Відродження та популяризація художніх ремесел стає невід'ємною прикметою нашого часу, ознакою самобутності українського народу. Нам є чим пишатися: у 2013 р. петриківський розпис внесено до списку нематеріальної культурної спадщини Ф. Панко. Бандура     ЮНЕСКО.
Розглянь Ілюстрації. Визнач, які прийоми виразного зображення використали художники.
Композиційне та колірне рішення — основа виразності творів самобутніх майстрів петриківського розпису Н. Білокінь, П. Глущенко, Т. Пати, Н. Тимошенко. їхні декоративні композиції будуються на контрасті основних і похідних кольорів. Для втілення художніх образів мисткині використовують насамперед рослинні, переважно квіткові орнаменти, що ґрунтуються на уважному вивченні природних форм та любовному відтворенні характерних рис кожної гілочки, квіточки, травинки, листочка. Зображення традиційно площинне, однопланове. Основні та другорядні елементи композиції врівноважені; вони ритмічно чергуються І не перекривають один одного.
Серед композиційних сюжетів петриківського розпису переважають декоративні панно, мальовки з різними мотивами («вазон», «букет», «фриз»), а також дивовижні птахи і звірі.
Мальовка — декоративний розпис на аркуші паперу. Характеризується розмаїттям та яскравістю барв орнаментальної чи сюжетної композиції, химерністю і витонченістю стилізованих рослинних або тваринних форм.
Квіти! Вони буяють різнобарв'ям на наших подвір'ях і луках, у полі та в лісі з ранньої весни І до пізньої осені, милують око, дарують натхнення та спонукають до творчості.
Розглянь ілюстрації. Які засоби виразності використали художники для втілення образів квітів у різних видах образотворчого мистецтва? Пригадай, чим декоративна манера зображення відрізняється від реалістичної.
Художньо-творча діяльність
Для творчості майстрів петриківського розпису характерні фантазійні квіткові мотиви, які виникають на основі спостережень за рослинами у природі. Зверни увагу, завдяки яким особливостям художньо-образної мови реальні форми квітів перетворюються на декоративні.
Перетворення реальних форм квітів на декоративні
Колірна гама в петриківському розписі досить різноманітна: майстри використовують і контраст теплих та холодних кольорів, І приглушені кольори, І монохромні відтінки.
Для розпису на папері застосовують м'які круглі пензлі, яєчну темперу, гуаш або акварель, розведену клеєм ПВА. На кінчик пензля набирають фарби двох кольорів і швидко наносять мазки, промальовуючи зображення; окремі елементи виконують в одному кольорі.
Вправа.  Спробуй опанувати секрети  петриківського розпису.
Спочатку окремими мазками зобрази елементи майбутньої композиції, дотримуючись наступних правил: • на кінчик пензлика набирай багато густої фарби; » мазки виконуй способом протягування «від себе» в один прийом, додатково не поправляючи.
Творче завдання. Розпиши у петриківському стилі тарілку для одноразового використання. Вибери колірну гаму на власний розсуд І створи декоративну композицію Із рослинними мотивами.