укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Пісне, душу возвелич
12:04
Пісне, душу возвелич

Пісне, душу возвелич

Виникнення і розвиток жанру козацької пісні пов'язані з історією українського козацтва. У них оспівуються мужність воїнів, їхня відданість Батьківщині, любов до рідного краю. Основний герой цих пісень - оборонець вітчизни, готовий віддати за неї життя.
Пригадайте історичні й козацькі пісні, з якими познайомилися в попередніх класах.
Українські народні пісні «Гей, там на горі Січ іде», «Засвіт встали козаченьки»
Головна тема цих пісень - козацька слава. Поетичні образи, що її втілюють, - це червона калина як символ любові до Батьківщини, висока могила як пам'ятник воїнській доблесті. Загалом символіка козацьких пісень пов'язана з поетичними уявленнями про мужність, силу, міць (образи орла, сокола, дуба, явора).
Мотиви українських козацьких пісень не лише увійшли до народного фольклору. їхні сюжети та образи цікавили композиторів й знайшли відображення у творах М. Лисенка, К. Данькевича та інших видатних митців України.
M. Лисенко. Хори «Засвіт встали козаченьки» і «Гей, не дивуйте, добрії люди» з опери «Тарас Бульба» Л. Колодуб. Сюїти «Українські танці» (частина 12)
Що поєднує ці твори?
Цікаминка
Козацька тематика не є випадковою у творчості М. Лисенка, адже рід Лисенків тягнеться від часів Богдана Хмельницького.
Його засновником вважається отаман Вовгура Лис, сподвижник Максима Кривоноса.
Відданість національній ідеї, що передавалася в цьому славному роді від покоління до покоління, яскраво проявилась у творчості композитора.
Черкаський полковник Максим Кривоніс
Відродження народних традицій, що відбувається в наш час, зумовлене підйомом національної самосвідомості українців. Тому з таким ентузіазмом сприймається проведення в Україні етнофестивалів різних напрямів. У жовтні «усіх небайдужих до відродження українського козацтва і національних культурних традицій» збирає фестиваль «Покрова на Хортиці».
Девіз фестивалю - «Хортиця єднає українців», в його програмі - традиційні козацькі забави, театралізоване видовище «Усі ми, браття, козацького роду», реконструкція козацького бою, виступи творчих колективів. Козацькі пісні звучать як у традиційному виконанні, так і в сучасній обробці. У піснях відчувається міцний духовний зв'язок з нашими хоробрими пращурами.
Пригадайте відомі вам українські рок-колективи, у виконанні яких звучать козацькі пісні.
Пісні рок-гурту «Гайдамаки». Пісні рок-гурту «Kozak-System»
Виступи рок-гуртів «Гайдамаки» та «Kozak-System» характеризують як «Шоу в стилі козак-рок». Частина пісень створені на основі народних, інші - написані самими музикантами, однак у їхньому звучанні є елементи етно-стилістики. Музиканти рок-гуртів у своїй творчості відгукуються на події в Україні, підтримують національне піднесення співвітчизників.
- Як ви вважаєте, чи сприяє творчість сучасних колективів формуванню в українців національної Ідеї?
Запитання та завдання
* Які почуття викликають у вас козацькі пісні? Чи потрібні вони в наш час?
* Чому, на вашу думку, в операх українських композиторів часто звучать народні козацькі пісні?
* Яку роль відіграє славнозвісний «Запорізький марш» у житті нашого суспільства?
У творчості Петра Чайковського українська тематика посідає вагоме місце, і це не випадково. Відомо, що прадідом композитора був козак Федір Чайка, а його син - дід Петра Ілліча - змінив прізвище на Чайковський. Чи то українське коріння, чи то особливість душевного складу митця відіграли свою роль, але він усім серцем полюбив українську пісню.
Пригадайте, у яких симфонічних творах П. Чайковського звучать мелодії українських пісень.
Другу симфонію Чайковський створив в українському селі Кам'янка, куди він приїздив на відпочинок. Написана тут музика (опера «Коваль Вакула», Другий квартет. Перший концерт для фортепіано з оркестром) сповнена радощів і проникнута українською народною пісенністю. Особливо Друга симфонія, яку часто називали «Симфонією з журавлем».
Головною темою фіналу Першого концерту стала мелодія української веснянки «Вийди, вийди, Іванку», яка перетворилася на святково-танцювальну тему.
Фінал Другої симфонії - богатирська за розмахом картина святкових народних веселощів. Майже цілковито панує в ньому мелодія української танцювальної пісні «Журавель». Короткий мотив повторюється у творі в дивовижному розмаїтті варіацій. Він звучить то урочисто, то жартівливо, то зухвало й жваво, а часом і грізно. Наприкінці фіналу тема «журавля» звучить надзвичайно стрімко, весело і радісно.
Який настрій подарувала вам ця музика? Чому, на вашу думку, композитор застосував саме варіаційну форму розвитку теми?
Однією з чудових рис українського характеру є почуття гумору і вміння веселитися від душі. Народом створено безліч жартівливих пісень, що зображують сценки з життя та яскраві народні характери.
Українська народна пісня «Та орав мужик край дороги» у виконанні гурту «Еней» або капели бандуристів
Чим сподобалося вам сучасне виконання народної пісні?
Нині вітчизняні композитори також звертаються до музичної спадщини українського народу. Яскравим прикладом цього може слугувати творчість Левка Колодуба. Музика композитора широко відома не лише в Україні, а й далеко за її межами. У його творах, зокрема у відомому симфонічному циклі «Українські танці», поєднані класичні й сучасні музичні традиції та яскраво проявляється глибоке знання українського фольклору.
Симфонічний цикл складається з п'яти сюїт, кожна з яких містить кілька частин. У його основі - пісенні й танцювальні народні мелодії. У яскравих «оркестрових картинках» у всій красі розквітає український фольклор: «Козачок», «Гей, там на горі Січ іде», <І шумить, і гуде...» та ін.
Л Колодуб. «Українські танці» (частина 18)
Чи впізнали ви мелодію народної пісні? Як вона звучить у симфонічному творі? Чому, на вашу думку, композитор часто застосовує саме тричастинну будову творів?
Яскравий калейдоскоп народних образів - ліричних, героїчних, жартівливих - передає музика композитора. Симфонічний оркестр майстерно імітує звучання народних інструментів, створюючи атмосферу народного свята.
Запитання та завдання
* Розкажіть про особисті враження від музики П. Чайковського та Л. Колодуба. Які почуття виникли у вас під час її звучання?
* Якими засобами передано жартівливий характер пісні «Та орав мужик край дороги» у творі Л. Колодуба?
* Поміркуйте: які риси національного характеру виражає музика Л. Колодуба?

ГДЗ 7 клас українська мова
Підручники 7 клас хімія