укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Північний Льодовитий океан
16:01
Північний Льодовитий океан

Північний Льодовитий океан

Пригадай! Що ти знаєш про Північний Льодовитий океан? Чому він має таку назву?
Північний Льодовитий океан — найменший і наймілкі-ший з океанів. Його площа у 12 разів менша за площу Тихого океану, а максимальна глибина, зафіксована в Гренландському морі, становить 5527 м.
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). У яких півкулях лежить Північний Льодовитий океан? Береги яких материків він омиває?
Північний Льодовитий океан розташований на Крайній Півночі в Західній І Східній півкулях. Його природними межами є північні окраїни Євразії та Північної Америки. Простір довкола Північного полюса, включаючи води океану, острови і узбережжя материків, називають Арктикою.
Океан утворює багато морів, серед яких не замерзають тільки два: Баренцеве і Норвезьке моря.
У Північному Льодовитому океані чимало островів, які переважно вкриті льодовиками. Найбільший острів планети — Гренландія — знаходиться на межі Північного Льодовитого й Атлантичного океанів.
Розглянь карту теплових поясів світу. У якому поясі розташований Північний Льодовитий океан? Північний Льодовитий океан повністю розташований у полярному тепловому поясі, тому він найхолодніший з усіх океанів. Температура повітря взимку знижується до -40 "С, а влітку становить близько 0 вС. Опадів випадає дуже мало.
Центральна частина океану протягом року скута товстою кригою, яка не встигає розтанути за коротке холодне літо. Улітку вздовж узбереж материків утворюється смуга вільної від криги води. Через періодичне танення криги солоність води Північного Льодовитого океану невисока.
В океані плавають айсберги. Вони утворюються з льодовиків, що сповзають з арктичних островів. Під впливом вітрів І течій крига в океані постійно переміщується.
Північний Льодовитий океан сполучається з Атлантичним і Тихим. Завдяки теплій течії з Атлантики західні райони Північного Льодовитого океану не замерзають навіть узимку. Тут ростуть бурі водорості, мешкають риби, які мають промислове значення: морський окунь, оселедець, тріска, лосось, мойва, палтус.
Риба — головна пожива для морських звірів і птахів. Майже скрізь в океані живуть моржі, тюлені, кити. На тюленів і рибу полює білий ведмідь. Значна частина його життя проходить на кризі поблизу узбереж материків. Морські птахи — баклани, чайки, кайри — гніздяться на високих скелястих берегах островів, влаштовуючи так звані «пташині базари».
Мешканці Північного Льодовитого океану пристосувалися до суворих умов життя. Так, у моржів і тюленів шкіра дуже товста і вкрита коротким жорстким хутром, а під шкірою є товстий шар жиру. Густе й тепле хутро захищає від холодів білого ведмедя.
Через суворі природні умови вести пошуки корисних копалин в океані складно. Проте біля берегів Європи і Канади знайдено родовища нафти і природного газу, а в східній частині океану — поклади різноманітних руд.
Судноплавство тут значно утруднює крига. Північним морським шляхом, який проходить уздовж узбережжя Євразії, протягом теплого періоду року каравани суден рухаються вслід за криголамами.
У приатлантичних водах добувають водорості і ловлять рибу. На узбережжях Гренландії та Канади полюють на моржів і тюленів.
Поміркуйте! Чим Північний Льодовитий океан відрізняється від Атлантичного?
Обговоріть! Яку роль відіграє Північний Льодовитий ^^ океан у житті людини?
Арктика, Гренландське море, айсберг.
Перевір свої знання
1.  Як розташування Північного Льодовитого океану впливає на його природу?
2.  Що заважає людям досліджувати Північний Льодовитий океан? Поклади яких корисних копалин у ньому знайдено?
3.  Розкажи про рослинний і тваринний світ Північного Льодовитого океану.
4.  Допоможи Дмитрикові довести, що мешканці Північного Льодовитого океану пристосувалися до суворих природних умов.
Зроби підсумки
Північний Льодовитий океан — найменший, наймілкіший і найхолодніший океан Землі. Центральна його частина вкрита шаром плавучої криги. Через суворі природні умови Північний Льодовитий океан найменш досліджений. Рослинний і тваринний світ океану багатший у приатлантичній зоні завдяки теплим водам, які приносить течія з Атлантики.