укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Плетіння
19:59
Плетіння

Плетіння

Пригадайте, дайте відповідь
1. Чи бачили ви плетені вироби?
2. Які це вироби? З яких матеріалів вони зроблені? 
3. Чи ви виготовляли плетені вироби власноруч? Які саме?  
Одним із найдавніших ремесел є плетіння. Плетені вироби виготовляли з лози, соломи та інших рослинних матеріалів. Спочатку це були необхідні в побуті речі: меблі, кошики, дитячі іграшки тощо. З часом навчилися створювати різноманітні плетені прикраси.
Найвідомігаою технікою вузликового плетіння є техніка макраме. Прийшла вона до нас із країн Сходу. З покоління в покоління передавалися художні традиції й секрети плетіння.
Це цікаво
Стародавні перси користувалися вузликовим письмом. Для цього брали товсту мотузку та тонкі шнурки різного кольору й довжини. Шнурки прив'язували до товстої мотузки особливим способом залежно від змісту інформації. Чим ближче до мотузки був вузол, тим важливіше було повідомлення. Наприклад, білий вузол означав мир, а зелений — хліб.
У сучаснолгу побуті широко використовують плетені вироби. Це плетені меблі, настінні панно й килимки, іграшки й прикраси.
Для виготовлення плетених виробів використовують лозу, різноманітні мотузки або шнур, шпагат, атласні стрічки тощо.
Виготовлені власноруч плетені іграшки чи прикраси стануть гарним подарунком для ваших рідних і друзів.
Серед сучасної молоді дуже популярні браслети, сплетені з атласних стрічок.
Найчастіше використовують білий, червоний, рожевий, помаранчевий і блакитний кольори. Білий колір символізує доброту; червоний, рожевий і помаранчевий — радість; блакитний — спокій і надію.
Комбінуйте кольори, використовуйте стрічки різної ширини, і до вашого образу додадуться нові яскраві фарби.