укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 26 » Плід
14:39
Плід

Плід

За допомогою плодів рослини поширюють свої насінини. Стійка плода розвивається зі стінки зав'язі і складається із зовнішнього, середнього й внутрішнього шарів (хол. 157). Під стінкою плода знаходиться одна або кілька насінин.
Відомо багато різних видів плодів, які відрізняються, в першу чергу:
1) за розвитком (із простої або складної маточки);
2) за будовою стінки (сухі або соковиті);
3) за числом насінин у плоді (однонасінні або багатонасінні);
4) за здатністю розкриватися або розпадатися.
Якщо плід розвивається з квітки з кількома простими маточками» то відповідні плоди із кількома плодиками називають багато-листянка (орлики, калюжниця), багатогорішок (жовтець, суниця, шипшина)> багатокістянка (ожина, малина) (мал. 158).
Із суцвіть зі щільно розташованими квітками утворюються супліддя, які ми часом не відрізняємо в побуті від звичайних плодів. Такими є супліддя шовковиці, у яких м'якоть утворена розрослими листками оцвітини довкола шіодів-горіхів, інжиру з плодами горіхами (не насінинами!) всередині, величезні супліддя ананасів (мал. 159). Величезна різноманітність плодів забезпечує розселення квіткових рослин, які можуть поширюватись як насінинами, так і цілими плодами або його частинами. Інколи насінини просто падають поблизу материнської рослини. Часом вони із силою виштовхуються із плода, що розкривається, як у розрив-трави і жовтої акації, або випорскуються на відстань до 10 метрів з рідиною із плода скаженого огірка.
Вода розносить плавучі сухі кістянки поширеної вздовж узбережжя тропічних країн кокосової пальми, оточені мішечком горіхи осок, занурені у слиз насінини латаття і валіснерії. Вітер розносить пилоподібні насінини орхідей, крилаті плоди ясеня і клена* вкриті волосками насінини зніту і сім'янки кульбаби. Із розкритих коробочок на пружних сухих стеблах (як у маку) насінини катапультуються, коли їх розхитує вітер або тварини*
Коли тварини поїдають соковиті плоди, насінини можуть приклеїтись до їхнього тіла (наприклад, дзьоба птаха) і бути перенесеними на великі відстані» А часто насінини або кісточки проходять неушкодженими крізь травний тракт тварини, навіть краще після цього проростають. А от клейкі плоди шавлії клейкої, чіпкі обгортки кошиків pin'ихів, вкриті гачечками частини плодів моркви переносяться на поверхні тіла тварин.
Людина по шир юс насінини рослин навзумі на одязі, на колесах транспорту і з вантажами. Так із Америки до Європи потрапили бур'яни амброзія! циклахена, пилок яких викликає сильну алергію у багатьох людей. Натомість європейський подорожник великий став мешканцем Америки. Деякі бур'яни пристосувалися до ритму посіву і збору, способів очищення зерна сільськогосподарських культур, і тепер людина сама поширює ці рослини посівом, оскільки дуже важко позбавитися від них у посівному матеріалі.
1. Плід розвивається із квітки при достиганні насінин.
2. Плід забезпечує поширення насінин, Пасіншш квіткових рослин висипаються із плодів або поширюється цілий шйд чи його частина.
3. Різноманітність плодів пов'язана з різними способами поширення рослин.
1. Що таке плід?
2. За якими ознаками виділяють види плодів?
3. За допомогою чого рослини можуть поширюватися на нові території?
4. Які ознаки плодів і насінин характерні для рослин, що поширюються вітром?
5. Які ознаки плодів І насінин характерні для рослин, що поширюються тваринами?
Поміркуйте та дайте відповідь на запитання.
Легкі плоди сім'янки кульбаби легко підхоплюються вітром і розносяться на великі відстані завдяки придаткам з волосків. Натомість плоди крилатки ясеня і клене відносно важкі, хоча також поширюються вітром. Як ви думаете, у чому різниця в способі поширення цих плодів? Чому плоди крилатки характерні власне для дерев?

Суцвіття. Насінина