укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 11 » Побутова техніка для прибирання житла й особливості користування нею
14:59
Побутова техніка для прибирання житла й особливості користування нею

Побутова техніка для прибирання житла й особливості користування нею

Опорні поняття: порядок в оселі, чистота житла, побутова техніка для прибирання, пилосос, сухе та вологе прибирання, типи пилозбірників, типи фільтрів.
Боротьба за чистоту власного житла для більшості з нас — справа всього життя. Проте, як би ми не боролися з брудом, він все одно буде там, де йому належить: на килимах, підлогах і полицях. Сучасна людина має значно більше можливостей і досконалих інструментів для підтримування чистоти.
Серед них— незамінна річ у кожному будинку — пилосос, без якого важко навести порядок (мал. 236).
Принцип роботи пилососа достатньо простий, він складається з трьох основних вузлів: електродвигуна, насоса і фільтра. Робота полягає в тому, що електродвигун за допомогою насоса створює розрідження повітря під щіткою пилососа. Завдяки цьому пил і бруд засмоктуються в пилосос, а потім повітря очищається від них фільтром. Різні види сучасних пилососів є лише варіаціями такого приладу. У них можуть використовуватися різні типи фільтрів, різні насоси, але принцип роботи залишається тим самим.
Існують пилососи для сухого та волого прибирання.
Сухе прибирання полягає в очищенні від пилу і бруду різних поверхонь: лінолеуму, паркету, килимів та ін. Пил збирається у спеціальні мішки і контейнери   або   аквафільтри,які потрібно час від часу спорожняти.                                                 
Миючі пилососи (мал. 237), окрім вологого прибирання, зазвичай підтримують і сухе прибирання.
Також у деяких моделях зустрічається прибирання за допомогою пари. Пара дозволяє проводити більш глибоке очищення поверхонь і, окрім прибирання, ще й вбиває пилових кліщів та мікробів.
Найбільш поширені так звані -балонні пилососи для сухого прибирання. У цю групу також входять вбудовані, вертикальні та роботи-пилососи. Слід зважити і на те, що «сухі» пилососи мають помірну ціну, в той час як миючі прилади обійдуться вам у кілька разів дорожче.
Що ж характеризує роботу пилососа найкраще? Звичайно — потужність! Потужність пилососа визначає, наскільки швидко він буде справлятися зі своїми обов'язками. Побутові пилососи мають потужність всмоктування від 240 до 480 ват (споживана потужність може бути 1200—1800 ват). Сучасні моделі пилососів мають важіль-перемикач потужності, розташований, наприклад, на корпусі приладу, завдяки чому ви зможете регулювати потрібну вам потужність прибирання залежно від ступеня забруднення і типу поверхні (мал. 238).
Зібраний пилососом пил потрапляє до пилозбірника. Пилососи можуть мати різні конструкції пилозбірників.
• Найпростіший пилозбірник —паперовий мішок (одноразового або багаторазового використання)(мал. 239).
• Тканинний мішок. Не так ефективно затримує і збирає пил, проте прослужить значно довше за паперовий.
• Пластиковий контейнер. Найбільш зручний і практичний вид пилозбірника. Пил у ньому збирається в грудку, яку легко викинути у відро для сміття, просто перевернувши контейнер (мал. 240).
Слід пам'ятати, що пило-збірник треба своєчасно очищати від пилу і бруду — це запорука чистого повітря у приміщенні. Пилосос всмоктує пил разом з повітрям, пил потрапляє до пилозбірника, а повітря через фільтр — знову до кімнати.
Існують такі види фільтрів:
Стандартні (синтетика, тканина, папір). Вони затримують до 80 % пилу.
Водяні фільтри. Є більш ефективними, оскільки здатні затримувати дрібні частинки пилу.
Парогенератор. Такий фільтр здатний дезінфікувати оброблювану пилососом поверхню, знешкоджувати різних комах, у тому числі кліщів, прибирати цвіль.
Електростатичні фільтри. Затримують до 99 % пилу.
Бактерицидні. Знешкоджують пил, а також шкідливі мікроорганізми.
Для прибирання різних поверхонь використовують насадки. Розрізняють стандартні насадки для прибирання килимового покриття і гладких поверхонь, щілинну, пилову насадку і турбо-щітку, основне призначення якої— збирання шерсті та ворсу з будь-якої поверхні (мал. 241).
Перед застосуванням пилососу уважно ознайомтеся з інструкцією користувача.
Грамотна експлуатація пилососа може вберегти його від багатьох несправностей і заощадити ваші час та гроші. Насамперед, намагайтеся не допускати перегріву двигуна пилососа. Через кожні 20—ЗО хв безперервної роботи слід вимикати прилад на 10 хв і давати йому охолонути. Ця рекомендація корисна, якщо вам доводиться прибирати тривалий час.
Нещодавно з'явилося цікаве пристосування для прибирання, яке, за запевненнями розробників, допоможе в рази швидше навести вдома порядок: почистити різні поверхні, продезінфікувати їх і навіть позбавити від неприємних запахів. Усе де в собі поєднує парова швабра (мал. 242).
В основі дії пристрою лежить пара. Вода заливається в спеціальний резервуар, а потім нагрівається до певної температури. Далі пара надходить через отвори, кількість яких залежить від того, яка буде обрана насадка. Парова швабра може використовуватися для чищення різних поверхонь — лінолеуму, паркету, мармуру, килимових покриттів тощо. Правда, не варто таким приладом обробляти поверхні, які пар може пошкодити. Наприклад, підлоги, покриті воском. Насадка для підлоги має зручний розмір, на неї надівається накладка з мікроволокна. Завдяки їй поверхня після чищення залишається практично сухою. Але на цьому можливості парової швабри не закінчуються. Якщо від'єднати верхню частину від основи, у ваших руках з'явиться досить потужний паровий стерилізатор. За його допомогою ви зможете позбутися бруду і бактерій практично в будь-якому місці вашого будинку: на вікнах, плиті, шторах, дитячих іграшках тощо.
Також зараз досить часто використовують електро-віники, які призначені для прибирання різного дрібного сміття. Електровіник працює від акумулятора, не вимагає мережевих кабелів, має бак у 1,5 л. Після прибирання слід витрусити сміття і поставити віник на підзарядку (мал. 243).
• Робот-пилосос — сучасна розробка для без проблем ного прибирання. Він видаляє бруд із плоских поверхонь без присутності людини. Вбудовані датчики складають маршрут, контролюють процес наповнення бака і наявність енергії. Після наповнення контейнера пилосос сам повертається до бази (мал. 244).
• Центральні (вбудовані) пилососи — це клас пилососів, яю видаляють пил із частинками сміття в силовий агрегат. Його конструкція така, що весь пил залишається в особливому пилозбірнику, очищати який треба всього 3—4 рази на рік. І жодних змінних фільтрів і мішків для сміття, при вийманні яких у кімнату знову летять хмари пилу. Технічно це виглядає таким чином: у стінах будинку розмішують спеціальні герметичні трубопроводи, приєднані до силового агрегату (його можна розташувати в гаражі, технічному приміщенні, на балконі, у коморі). При цьому під час прибирання не буде чутно шуму. Отже, трубопроводи приєднані до силового агрегату, а в квартирі вони позначаються спеціальними пневматичними розетками. Якщо ви захочете навести лад, слід лише під'єднати шланг до розетки — і все (мал. 245)!
На думку фахівців, уже через десять років система центрального  пиловидалення  вважатиметься   нормою для пересічного житла. Встановлення в будинку такої системи — це не лише забезпечення себе якісним повітрям, відсутність шуму під час прибирання, повна ліквідація бруду, пилу та алергенів, а ше й розумне капіталовкладення.
Цікаво знати
Історія винаходу пилососа розпочалася з того, що англійський інженер Х'юберт Бут одного разу важко закашлявся від хмари пилу, що піднявся навколо автомобіля, який чистили струменем стисненого повітря. І тоді він вирішив винайти машину, яка засмоктувала б пил у спеціальний мішок. Перша діюча модель була ним виготовлена в 1901 р. (мал. 246).
Пилосос працював на бензині, був обладнаний вакуумним насосом потужністю в п'ять кінських сил, а за розмірами уміщався далеко не в кожному приміщенні. Тому його паркували на узбіччі, а килими для чищення виносили на вулицю.
Чи добре засвоїли?
1. Який принцип дії пилососа?
2. Що називають вбудованим пилососом?
3. Як працює робот-пилосос?
4. Які недоліки мають миючі пилососи?

Особливості догляду за меблями й іншими побутовими речами