укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 2 » Полотняне переплетення ниток у тканинах. Способи обробки тканин
14:49
Полотняне переплетення ниток у тканинах. Способи обробки тканин

Полотняне переплетення ниток у тканинах. Способи обробки тканин

Опорні поняття: ткацьке полотняне переплетення, ткацький верстат, способи вироблення й обробки тканини.
Властивості тканини значною мірою залежать від виду ткацького переплетення, способу їх вироблення й обробки тощо.
Ткацьке переплетення — це переплетення ниток основи й піткання у тканині. Нитки у тканинах переплітаються в певному порядку і по-різному.
Ткацькі переплетення враховують під час моделювання, конструювання, розкроювання, пошиття та оздоблення швейних виробів.
Найбільш давнім і найпоширенішим вважається полотняне переплетення. У полотняному переплетенні нитки основи й піткання чергуються через одну — на лицьовий бік тканини почергово виходить то нитка основи, то нитка піткання (жал. 6).
Тканини полотняного переплетення міцні й зносостійкі, їхня поверхня з лицьового і виворітного боків рівномірна. Вони майже не розтягуються, краї на зрізах мало обсипаються. Полотняне переплетення мають більшість бавовняних тканин (полотно, батист, ситець, маркізет, бязь, фланель тощо), а також лляні й шовкові полотна, крепдешин, креп-жоржет та інші.
Ткацькі переплетення прийнято умовно зображати на папері у клітинку. Графічне зображення переплетення тканини називають схемою переплетення. Кожний вертикальний ряд клітинок умовно вважається ниткою основи, а кожний горизонтальний — ниткою піткання. Кожна клітинка позначає місце переплетення двох названих ниток. Якщо на лицьовий бік тканини виходить нитка основи, то клітинку зафарбовують темним кольором, якщо нитка піткання — світлим.
Для того щоб чітко розрізняти тканини полотняного переплетення, ознайомся з іншими видами ткацьких переплетень — саржевим, атласним і сатиновим (мал. 7).
Тканини а різними переплетеннями виготовляють на ткацьких підприємствах, обладнаних сучасною високо-технологічною технікою {мал. 8, а). На малюнку 8, 6 зображено схему роботи найпростішого ткацького верстата.
Процес утворення тканини відбувається в такій послідовності. Нитки основи натягують на вали (воротило). Частина ниток основи (наприклад, у полотняному переплетенні — через одну нитку) періодично піднімається, а інша в цей час опускається. Між ними утворюється проміжок, крізь який дуже швидко просовують човник, що протягає за собою нитку піткання. Нитка піткання притискається до тканини за допомогою берда. Потім нитки основи міняються місцями, знову утворюючи проміжок. Човник просувається у зворотному напрямку. У такий спосіб нитки основи й піткання переплітаються ніж собою, утворюючи ткане полотно.
Після цього тканину обробляють: видаляють з поверхні тканини залишки волокон, відбілюють, фарбують, наносять малюнок тощо. Деякі тканини, залежно від призначення, зазнають спеціальної обробки, унаслідок якої набувають водовідштовхувальних (плащові, шинельні тканини), протягни лісних (наметові тканини) та Інших властивостей.
За способом вироблення й обробки тканини є різних видів (табл. 1).
У результаті обробки сурової (необробленої) тканини, знятої з ткацького верстата, отримують готову тканину товарного вигляду.
Чи знаєш ти
Сучасні народні майстри використовують давню техніку нанесення візерунків на тканину, яка називається «вибійка на тканині». Для цього на гладкій поверхні дерев'яної дошки вирізьблюють декоративні візерунки, вкривають її рідкою фарбою І притискають вручну до тканини — на тканині залишається відбиток візерунків.
Відомими українськими майстрами виготовлення орнаментованих тканин є Ольга Костючєнко, Володимир Мвркар'ян та Ін.
1.  Назви основні види ткацьких переплетень.
2.  Укажи, на якому малюнку зображено схему полотняного переплетення.
3.  Які нитки (основи чи піткання) натягують на вали ткацького верстата під час утворення тканини?
4.  Укажи, який робочий орган ткацького верстату протягує за собою нитку піткання між нитками основи.
Веретено, вал, човник, бердо.
5.  Назви способи вироблення й обробки тканини.
Виконання макете полотняного переплетення
Інструменти та матеріали: голка з великим вушком, кілочок, ножиці, лінійка, кольоровий картон (формат А4), клей, олівець, нитки двох кольорів і розмірів (товста і тонка міцна), схема полотняного переплетення, підручник, робочий зошит.
Послідовність виконання роботи:
1.   Розріж картон А4 на дві рівні частини. Отримаєш два формати А5. Один аркуш відклади, а іншим будеш працювати.
2.   Відступи від країв картону 2 см І проведи лінії, щоб усередині картону утворився прямокутник.
3.   Виріж середину картону за накресленим контуром прямокутника. Отримаєш суцільну рамку завширшки 2 см.
4.   Візьми тоншу й міцнішу нитку основи для макета переплетення. Закріпи її на рамці в нижньому куточку, щоб не було видно вузлика. Намотуй її рівномірно вздовж рамки в один шар. І так, допоки не заповниш усю площину рамки, щоб вийшла решітка з ниток.
5.   Закріпи товщу нитку на рамці в поперечному напрямку ниток піткання. Потім нитку піткання засипи в голку з велики м вушком І протягай її через кожну нитку основи в шаховому порядку.
6.   Працюй з кілочком, рівномірно укладаючи ним нитку піткання. У кінці нитку піткання закріпи на зворотному боці рамки, щоб не було видно вузлика.
7.   Тепер намасти клеєм зворотний бік рамки, не зачіпаючи утвореного тобою полотна, І приклей її до другого суцільного картону формату А5. Макет готовий.

Текстильні волокна рослинного походження