укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 9 » Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров'я людини
12:18
Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров'я людини

Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров'я людини

Опорні поняття: їжа, продукти харчування, поживні речовини, стан здоров'я людини, склад продуктів, білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, правильне харчування.
Вода — джерело життя. Зазвичай ми не замислюємось, яку роль відіграє вода в нашому житті.
Французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері, переживши авіакатастрофу в пустелі Сахара, написав: «Вода! У тебе ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не розуміючи, що ти такеї Не можна сказати, що ти необхідна для життя, ти — саме життя... Ти — найбільше багатство у світі».
Дійсно, вода — необхідна умова для всіх процесів життєдіяльності людського організму. Вона становить близько 70 % маси тіла людини.
Усі процеси обміну речовин, що відбуваються в організмі людини, можливі тільки за участю води, завдяки розчиненню в ній багатьох хімічних сполук. Шкідливими є як недостатня кількість води в організмі людини, так і її надлишок (мал. 198).
За надлишкового вживання рідини набрякають клітини І тканини, виникає додаткове навантаження на серцево-судинну систему, нирки. Недостатня кількість води в організмі людини призводить до згущення крові, підвищення температу-ри, порушення травлення.                потр,бна балансована
Харчування в житті людини також відіграє важливу роль, і саме воно є запорукою міцного здоров'я, гарного настрою та довголіття.
їжа — це складна суміш харчових речовин (близько двох тисяч), з яких більше 60 належить до числа незамінних. Складовими елементами їжі є поживні речовини. Для правильної організації харчування слід знати, які саме поживні речовини містяться в продуктах харчування. При цьому важливою є не лише кількість цих речовин, а також їх правильне співвідношення.
Хліб, м'ясо, риба, овочі, молоко та інші продукти харчування, які ми споживаємо, містять необхідні для життя речовини: органічні (білки, жири, вуглеводи) та неорганічні (мінеральні речовини, вода).
Білки — основний матеріал, з якого організм будує свої клітини і тканини. Білки беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету (такий матеріал називають пластичним). Білки містяться в м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, крупах, бобових (горох, квасоля), хлібі та овочах (мал. 199).
Як нестача, так і надмір білків у їжі негативно позначаються на здоров'ї.
Важливе значення в харчуванні дітей мають жири. Вони забезпечують енергетичні витрати організму людини, сприяють кращому засвоєнню білків, вітамінів. Багаті на жири — вершкове масло
рослинні олії, сало та інші про дукти харчування.
При недостатній  кількості жирів  уповільнюється  ріст розвиток дитини, зменшуєть ся опір організму інфекціям з'являються запалення на шкірі. Надмірне вживання жирів 
призводить до перевантаження органів шлунково-кишкового.
тракту, підшлункової залози, печінки, що може викликати збій у роботі цих органів. Жири важко всмоктуються і довго перетравлюються. Надлишок жирів згубно впливає на серцево-судинну систему. Учені виявили, що бляшки (відкладення холестерину, які перешкоджають руху крові по судинах) починають утворюватися в людини ще з дитинства. Не випадково на етикетках багатьох продуктів, особливо із вмістом жирів, виробники пишуть «без холестерину». Це не просто красиві слова для реклами. Надмірне вживання тваринних жирів, що містять холестерин і жирні кислоти, є однією з причин розвитку серцево-судинних захворювань.
До основних харчових речовин належать і вуглеводи. Вони є головним джерелом енергії і сприяють засвоєнню жирів і білків в організмі людини. Вуглеводи витрачаються на роботу м'язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інше). Вуглеводи містяться в продуктах рослинного походження — крупах, картоплі, овочах, фруктах (мал. 200). Багаті вуглеводами — цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється на жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу.
У їжі, яку ви вживаєте, обов'язково повинні бути мінеральні речовини. Вони входять до складу клітин і потрібні для правильного росту і розвитку кісткової, м'язової тканин, кровотворної і нервової систем.
Серед мінеральних речовин особливе значення має кальцій, який бере активну участь
в утворенні кісткової тканини та зубів. Він  необхідний для правильного функціонування нервової та м'язової систем. Кальцій бере участь у процесах зсідання крові.
Багато кальцію в грубому житньому і пшеничному хлібі, а також у деяких видах зелені (шпинат, салат, щавель). Найкращим джерелом кальцію є молоко, молочнокислі продукти, сироватка молока, сир (мал. 201).
Організму дитини також необхідний фосфор. Багато фосфору міститься в печінці, м'ясі, сирах, яйцях, рибі (мал. 202).
Залізо входить до складу гемоглобіну. А гемоглобін «транспортує* кисень по нашому організму. Якщо його мало, то наші клітини і тканини «недо-отримують» кисню. Якщо вашому організму не вистачає заліза, необхідні компоненти не потраплять до організму. Щоб отримати достатню кількість цього мікроелемента, у раціон варто включити м'ясо, у тому числі й червоне (яловичина, свинина, конина), у якому заліза   найбільше,   рибу,   яйця, квасолю, броколі, каші, сухофрукти, петрушку, шпинат і салат (мал. 203). Залізо найкраще засвоюється в комплексі з вітаміном С. Тому дуже важливо правильно поєднувати продукти. Наприклад, м'ясні страви — із салатом зі свіжих овочів, приправленим свіжим лимонним соком.
Магній також необхідний для зміцнення кісткової тканини. Якщо його недостатньо, погіршується засвоєння їжі. Багато магнію містять житній хліб, крупи, висівки.
Дуже важливим є надходження до організму солей натрію і калію. Ці елементи регулюють водно-сольовий обмін. Калій міститься в овочах, фруктах, молоці, м'ясі.
До складу їжі людини повинні входити і мікроелементи — речовини, що містяться в організмі в малих кількостях, але необхідні для його життєдіяльності. Це — мідь, цинк, марганець, кобальт, фтор, йод. Мікроелементами багата печінка, яєчний жовток, овочі.
Особливу  роль  у  харчуванні   людини   відіграють і вітаміни (мал. 204).
Вітаміни — украй необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах у незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров'я та працездатності. Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Достатня кількість вітамінів в організмі забезпечується лише надходженням їх з різноманітною їжею. Обмін вітамінів є взаємопов'язаним, нестача одного з них впливає на засвоєння інших.
Нестача вітамінів називається гіповітамінозом, або авітамінозом, а надлишок — гіпервітамінозом.
Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров'я людини.
Вітамін А необхідний організму людини для нормальної роботи імунної системи (сукупність органів, тканин і клітин людини, робота яких спрямована на захист організму від різних хвороб) (мал. 205).
Також відомий уже давно сприятливий вплив вітаміну А на зір: люди ще в давнину вживали відварну печінку для лікування курячої сліпоти (поганий зір у темний час доби). Морква, шпинат, гарбуз, помідори і молочні продукти теж багаті на цей вітамін.
Вітамін В2. Серед вітамінів групи В найважливішим для організму людини є вітамін В2 (рибофлавін). Він бере участь у процесах росту, впливає на стан центральної нервової системи, позитивно впливає на стан шкіри і слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення (мал. 206).
Велика кількість цього вітаміну МІСТИТЬСЯ В М'ЯСІ, рибі, білку яйця, крупах (гречана і вівсяна) та молочних продуктах (сир, молоко, йогурт).
Вітамін С підтримує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до інфекцій (мал. 207).
Основні продукти, що містять вітамін С, — фрукти й овочі. На вітамін С багаті ягоди шипшини й чорноплідної горобини, малина, черешня, вишня, смородина, цибуля, редис, петрушка, квашена капуста, лимон.
Картопля і капуста — менш цінні за вмістом вітаміну С, але найбільш часто вживані продукти. Корисно вживати овочі та фрукти в сирому вигляді, оскільки вітамін С при нагріванні втрачає половину своєї цінності.
Вітамін D. За його допомогою організм засвоює кальцій, який зміцнює кістки людини, також вітамін D бере участь у розвитку імунної системи дитини (мал. 208).
Ученими встановлено, що вітамін D міститься в продуктах харчування і може самостійно вироблятися шкірою людини під впливом ультрафіолетових променів. Багаті на вітамін D: масло, яйця, печінка риби, риб'ячий жир, ікра, петрушка.
Піраміда харчування — це модель правильного харчування, розроблена для різних груп населення. Піраміди харчування відображають рекомендоване поєднання їжі в щоденному раціоні.
Піраміди харчування були розроблені вченими як відповідь на проблему нашого часу — неправильне харчування, що призводить до хвороб, пов'язаних із ожирінням, та хвороб шлунку. У пірамідах харчування ви знайдете поради щодо правильного харчування і те, які продукти слід вживати (мал. 209).
Людський організм потребує найбільше крохмалистої їжі (в основі піраміди) — це крупи, картопля, хліб, а над ними (менша кількість) — багаті на вітаміни і мінеральні речовини овочі й фрукти. Продукти, що містять білки й жири, зокрема м'ясо та молоко, займають наступний ярус, їх потрібно в іще менших кількостях. Солодка та жирна їжа на вершині піраміди — це означає, що такої їжі в вашому раціоні має бути якнайменше.
Цікаво знати
Продукти, що підвищують витривалість людського організму
Яблука. Ці соковиті фрукти містять речовину під назвою кверцетин, яка може поліпшити енергетичний обмін І підвищити витривалість людського організму. Дослідники, які вивчали дію кверцетину, дійшли висновку, що він здатний збільшити продуктивність спортсменів на 13%. Вишневий сік. Запалення стає справжнім лихом для спортсмена, викликаючи набряки й больові відчуття, а також перешкоджаючи подальшій фізичній активності. Допомогти відновитися швидше можуть вишні, а саме — вишневий сік, до складу якого входять поліфенольні сполуки — флавоноїди й антоціани, що забезпечують якнайшвидше відновлення м'язової тканини. Буряк. Сприяє насиченню крові киснем, підвищуючи витривалість і полегшуючи дихання.
Ізюм. Дуже корисний продукт. Щоденне споживання родзинок допоможе наситити кров киснем, сприятливо позначиться на кровообігу і буде прекрасним стимулятором для розумової діяльності.
Чи добре засвоїли?
1.  Які основні поживні речовини містить наша їжа?
2.  У яких продуктах харчування міститься найбільше білків?
3.  У яких продуктах харчування міститься найбільше жирів?
4.  У яких     продуктах     харчування     міститься     найбільше вуглеводів?
5.  Яку роль у харчуванні людини відіграють вітаміни?
6.  Чим шкідливе надлишкове вживання рідини?
7.  Які продукти містять вітамін С? 
       
Роль харчування в житті людини