укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 22 » Практична робота 1
12:20
Практична робота 1

Практична робота 1

Будова світлового мікроскопа та робота з ним 
Мета роботи: використовуючи постій ний препарат тварини их клітин, навчитися працювати аі свптюаим мікроскопом на малому та великому збільшенні. Обладнання, Інструменти та реактиви: мікроскоп.
и : постійний мікроскопічний препарат тваринних клітин (препарат клітин плоского епітелію).
Препарати, придатні для вивчення протягом десятків років, виготовлені а використанням проворпх смол, що тверднуть, навивають постійними. Саме таким є препарат тваринних клітин, який ви будете використовувати у цій роботі.
Хід роботи
1. Розгляньте світловий (оптичний) мікроскоп. Пригадайте та розпізнайте його основні частини.
2. Підготовка мікроскопа до роботи.
•     Встановіть мікроскоп на. робочому с тоді навпроти лівого плеча на відстані близько 2-5 см віл краю столу дзеркальцем від себе.
•     Перемірте стан корпусу та дзеркала. Якщо вони запороте ні або брудні, очистіть їх м'якого серветкою. Далі краєм одноразової м'якої паперової серветки, зволоженої 70%-м етиловим спиртом або іншою спеціальною рідиною для оптики, протріть поверхні ліна об'єктивів та окуляра. Далі треба насухо витерти цю поверхні сухою частиною цієї самої серветки.
Пам'ятайте: якщо оптична система брудна, налаштувати мікроскоп ви не зможете І якісного зображення не отримаєте.
•    Нахиліть штатив на 10-20°. Переконайтеся» що мікроскоп не хитається. Увімкніть об'єктив малого збільшення (10-кратний).
3. Налаштування мікроскопа.
•  Покладіть препарат на предметний столик таким чином, щоб центральна частина покривного скла розташувалася точно під об'єктивом. Притисніть предметне скло лапками тримачів препарату.
•  Спостерігаючи за рухом тубуса збоку, макрогвннгом повільно опустіть його так, щоб відстань між об'єктивом та препаратом Стасов ила приблизно 5 мм.
•  Налаштуйте освітлення. Для нього повністю відкрийте діафрагму. Далі, обертаючи дзеркало в напрямку вікна або яскравої лампи, спрямуйте на препарат потік світла. Подивіться в окуляр і переконайтеся, що поле зору освітлено достатньо (мал. 19),
Увага! Категорично забороняється використовувати прямі сонячні промені для освітлення препаратів!
•  Спостерігаючи крізь окуляр, макрогвннгом повільно піднімайте об'єктив до отримання зображення клітин (мал. 20, а). При цьому спочатку до двох разів можуть з'являтися та зникати чіткі зображення рівних дуже дрібних часточок. Першими будуть часточки мікробруду, що лежать на нижньому боці предметного скла, другими — мікробруд на верхньому боці предметного скла, і лише за ними — тваринні клітини всередині препарату.
Увага! При спостереженні в окуляр обидва ока дослідника мають бути відкритими.
•  Перейдіть на велике збільшення. Для цього обережно поверніть револьверну насадку і ввімкніть 40-кратний об'єктив. У момент увімкнення ви почуєте легке клацання пружини фіксатора об'єктива. Відрегулюйте чіткість зображення мікрогвинтом. За допомогою діафрагми збільшіть яскравість освітлення препарату. Якщо всі маніпуляції виконано правильно, то картина буде схожою на наведену на малюнку 20, б.
4. Спостереження об'єкта в мікроскоп.
При проведенні спостережень з мікроскопом працюють особисто. Різні люди мають неоднакову якість зору, тому кожний спостерігач налаштовує чіткість під своє око.
На великому збільшенні перегляньте препарат на всю його глибину, постійно злегка обертаючи мікрогвинт уперед-назад приблизно на 1/10 від повного його оберту.
Ви побачите багато клітин неправильно округлої форми, всередині яких помітно досить велике тільце — це ядро, яке розташовується в цитоплазмі.
Замалюйте одну клітину при великому збільшенні. Позначте ядро та пятопдавму.
Зображення виконується обов'язково у великому масштабі. Для визначення правильного масштабу діаметр поля зору приймають рівним висоті учнівського зошита (24 см) і, виходячи з цього» розраховують приблизний розмір малюнка. Наприклад, якщо довжина однієї клітини на великому збільшенні становить близько третини поля зору, то на малюнку И довжина має скласти приблизно 8 см (24 см; 3). Малюнок виконують простим добре загостреним олівцем середньої твердості. Зображення розфарбовують тільки після виготовлення чіткого чорно-білого ескізу.
Завершення роботи:
•   переведіть мікроскоп на мале збільшення;
•   зніміть препарат;
•   приберіть робоче місце.
1.  З яких елементів складається оптична система мікроскопа?
2.  Як під готувати оптичний мікроскоп до роботи?
3.  Здійснити налаштування оптичного мікроскопа?
4.  Який об'єктив вмикають на початку роботи з мікроскопом?
5.  Яким чином розрахувати масштаб при виконанні малюнка досліджуваного об'єкте?
6.  Як правильно завершити роботу з мікроскопом?

Поділ клітин