укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Практична робота Серветка
20:06
Практична робота Серветка

Практична робота Серветка

Матеріали та приладдя: тканина для вишивки (канва), нитки муліне зеленого, бордового, темно-зеленого й помаранчевого кольорів, ножиці, лінійка, простий олівець.
Послідовність виготовлення серветки
1. За допомогою лінійки позначте на тканині олівцем сторони квадрата розміром
24 х 24 см. Відріжте шматок тканини.
2. Нитку зеленого кольору складіть удвоє, визначте її довжин}', як показано на мал. 1. Просильте нитку в голку (мал. 2).
3. Відрахуйте по 8 клітинок з правого та нижнього країв серветки. Проколіть тканину голкою з лицьового боку тканини, захопивши групу ниток, виведіть голку на лицьовий бік (мал. 3). Протягніть нитку, щоб з лицьового боку залишилася петля, протягніть голку крізь цю петлю та затягніть нитку (мал. 4,5).
4. Закріпивши нитку, проколіть тканину голкою з лицьового боку й, пропустивши дві групи горизонтальних ниток, виведіть голку знову на лицьовий бік. Протягніть нитку повністю на лицьовий бік. Пропустивши одну групу горизонтальних ниток знову проколіть тканину й виведіть голку на лицьовий бік, знову пропустивши дві групи горизонтальних ниток (мал. 6). Виконайте шов «уперед голкою» по всьому периметру серветки (мал. 7). Закріпіть нитку (без вузла) з виворітного боку серветки (мал. 8) і обріжте нитку. Так само можна закріплювати нитку, якщо її не вистачило на вишивання всієї довжини шва.
5. Розрівняйте серветку на столі (мал. 9). Відрахуйте від вишитого шва по 5 клітинок з лівого й нижнього країв серветки.
6. Просильте в голку нитку бордового кольору. Закріпіть нитку й виконайте шов «назад голкою» у два боки від кута (мал. 10). Починайте вишивати від кута. Довжина шва — 11 см. Виконавши шов необхідної довжини, закріпіть нитку з виворітного боку (без вузла). Нитку обріжте.
7. Просильте в голку нитку темно-зеленого кольору. Від вишитого бордовою ниткою шва (у кутику) відрахуйте по 4 квадратики в обидва боки. Закріпіть нитку й виконайте шов «уперед голкою». Починайте вишивати з кута. Довжина шва — 8 см. (мал. 11). Виконавши шов необхідної довжини, закріпіть нитку з виворітного боку (без вузла) та обріжте її.
8. Просильте в голку нитку помаранчевого кольору. Від вишитого темно-зеленою ниткою шва відрахуйте по 4 клітинки (у кутику) в обидва боки. Виконайте шов «назад голкою». Довжина шва — 5 см. Виконавши шов необхідної довжини, закріпіть нитку з виворітного боку (без вузла) та обріжте її (мал. 12).
9. Витягніть нитки з краю серветки, залишивши 2 клітинки від шва, вишитого ниткою зеленого кольору (мал. 13).
10. Витягніть нитки по всьому периметру серветки (мал. 14). Перевірте, чи правильно вишиті всі шви.
11. Ваша серветка готова! Можете поставити на неї вазу з квітами (мал. 15).
Робота з дорослими
1. Проаналізуйте, чи є оздоблені вишивкою. Хто їх вишивав? Якими швами вони вишиті?
2. Виготовте виріб за власним вибором (серветку, рушник, сувенір, брелок тощо). Використовуйте шов «уперед голкою» у поєднанні з іншими швами.
Запитання та завдання
1. Що таке вишивка?
2. З якою метою наші предки оздоблювали свій одяг?
3. Які вироби можна оздоблювати вишивкою?
4. Чому шов «уперед голкою» отримав таку назву?
5. Чому шов «назад голкою» отримав таку назву?