укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Практичні роботи. Провісники весни і Господар клумби
19:33
Практичні роботи. Провісники весни і Господар клумби

Практичні роботи. Провісники весни і Господар клумби

Матеріали та приладдя: різнокольоровий гофрований папір (кольори за бажанням), простий олівець, ножиці, клей ПВА, лінійка, гумка, маленька дерев'яна паличка-барбекю.
Це цікаво
Шафран, або крокус, — багаторічна гірська рослина родини півникових. Існує понад 70 видів цієї рослини. Ростуть крокуси переважно в Середземномор'ї. Із цієї рослини виготовляють дуже цінну приправу — шафран, а також жовтий барвник.
Послідовність виготовлення квітки крокусу
1. Відріжте смужку гофрованого паперу (колір за бажанням) завширшки 4 см і завдовжки 15 см (мал. 1).
2. За допомогою лінійки визначте середину смужки й позначте її легенько олівцем. Скрутіть смужку двічі (мал. 2,3).
3. Складіть смужку навпіл (мал. 4), у вас вийшла пелюстка. Виготовте так само 6 пелюсток одного кольору.
4. Скрутіть кінці пелюстки, щоб сформувати заглибин) (мал. 5,6).
5. Відріжте смужку зеленого паперу завширшки 4 см і завдовжки 40 см. Зігніть смужку вздовж навпіл.
6. Нанесіть клей на гострий кінець палички. Обгорніть його смужкою й потримайте 2-3 секунди пальцями, доки підсохне клей. Акуратно обгорніть паличку, прокручуючи її (мал. 7). Відірвіть зайвий папір. Змастіть паличку клеєм і ще раз обгорніть її смужкою паперу. Притисніть кінець смужки й почекайте, доки висохне клей.
7. Змастіть гострий кінець палички клеєм. Сформуйте квітку з пелюсток, приєднуючи їх одну до одної. Притримуйте пелюстки й за потреби намащуйте клей (мал. 8).
8. Нанесіть на пелюстки клей у місці з'єднання з паличкою. Ще раз обгорніть паличку смужкою зеленого кольору разом із пелюстками, утворюючи чашолистик (мал. 9). Використайте для цього попередньо підготовлену смужку, яка залишилася від обгортання палички. Зафіксуйте кінець смужки й залишіть виріб для висихання клею.
9. Виготовте необхідну кількість квіток. З аркуша паперу зеленого кольору ви можете зробити листочки (за власним задумом). Сформуйте букет і поставте його у вазу.
Робота в групі
1. Прочитайте загадку та дайте відповіді на запитання.
Я гордо голову тримаю, І перед вітром не схиляю, Я жовтий, білий, полум'яний ї, наче яблуко, рум'яний. В саду я квітну навесні. Скажи, яке ім'я мені?
2. Про яку квітку йдеться в загадці?
3. Чи бачили ви цю квітку? Якого кольору вона буває?
4. Чи росте ця рослина в дикій природі?
5. Чому цю квітку називають господарем клумби?

Практична робота Господар клумби
Матеріали та приладдя: різнокольоровий двосторонній папір для орігамі (кольори за бажанням), аркуш паперу для орі-гамі зеленого кольору, простий олівець, ножиці, клей ПВА, лінійка, гумка.
Це цікаво
Тюльпан — багаторічна цибульна рослина, завезена до Європи з Азії. Це одна з основних культур промислового садівництва. Відомо понад 6 тис. сортів тюльпана, що відрізняються часом цвітіння, кольором й розміром. Найбільший постачальник тюльпанів у світі — Нідерланди.
Послідовність виготовлення квітки тюльпана
1. Візьміть аркуш паперу того кольору, з якого ви будете виготовляти квітку тюльпана. Накресліть на ньому квадрат 9x9 см. Виріжте його й зігніть навпіл уздовж, упоперек та по діагоналі.
2. Надріжте папір, не дорізаючи до середини 2 см. Виконайте 4 таких надрізи (мал. 1,2).
3. Змастіть клеєм, а тоді з'єднайте надрізані кінці (мал. 3-6). Притисніть пальцями місце склеювання й зачекайте, доки висохне клей. Так само склейте папір у місцях усіх надрізів.
4. Від аркуша зеленого паперу відріжте по всій довжині смужку завширшки 12 см. Змастіть клеєм довший край смужки. Скрутіть її в бік клею, закривши стик (мал. 7). У вас вийшла трубочка, яка буде стеблом. Притисніть пальцями місце склеювання та трохи потримайте, щоб підсох клей (мал. 8).
5. Зробіть на трубочці з одного боку 5-6 надрізів завдовжки 1 см. Відігніть надрізаний папір у різні боки (мал. 9,10).
6. Змастіть клеєм папір у місцях надрізів. Прикладіть квітку тюльпана до трубочки (мал. 11, 12). Притисніть квітку й зачекайте, доки висохне клей.
У вас вийшов чудовий тюльпан. Ви можете виготовити декілька таких тюльпанів і сформувати з них букет, який прикрасить вашу оселю.