укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 5 » Принцип дії швейної машини
16:15
Принцип дії швейної машини

Принцип дії швейної машини

Опорні поняття: машина — універсальна, спеціальне, привід — ручний, ножний, електричний.
Тисячоліттями одяг виготовляли вручну. Це була важка і довготривала праця. Лише у другій половині ХУЛІ століття вперше з'явилися швейні машини. Ці машини були доволі примітивними. Поступово, завдяки таким винахідникам і механікам, як Хоу, Хант, Зінгер, виникли досконалі швейні машини, які значно полегшили і пришвидшили процес пошиття одягу.
Перший проект машини для пошиття одягу запропонував у кінці XV століття відомий художник І винахідник Леонардо даВІнчі.
Сучасні швейні машини надзвичайно різноманітні. На них шиють не лише одяг, а й взуття, сумки та безліч інших предметів вжитку. Вони бувають універсальні та спеціальні. На універсальних машинах можна виконувати багато операцій, на спеціальних — якусь одну, наприклад, обметувати петлі, або пришивати ґудзики, вишивати, чи обметувати зрізи.
Швейні машини поділяють на промислові й побутові. Промисловими швейними машинами обладнані швейні цехи фабрик, майстерні з пошиття та ремонту одягу.
Ознайомимося детальніше з побутовими швейними машинами. Ці машини універсальні й можуть виконувати кілька операцій, наприклад, зшивати деталі прямолінійною строчкою, обметувати зрізи тканини чи оздоблювати вироби зигзагоподібною строчкою. Вони також укомплектовані пристосуваннями для пришивання ґудзиків, застібок, обметування петель.
Побутові швейні машини бувають із ручним, ножним та електричним приводами (мал. 125). Привод — це пристрій, за допомогою якого приводяться в рух усі механізми машини. Машина з ручним приводом є найпростішою у використанні. Але суттєвим недоліком даного приводу є те, що завжди під час роботи зайнята одна рука, що знижує продуктивність праці.
Більш удосконаленим варіантом є машина з ножним приводом, яка працює а більшою швидкістю. Під час роботи на ній можна двома руками підтримувати тканину, що покращує якість виробу.
Майже всі сучасні швейні машини приводяться в рух електродвигуном. Вони досконаліші Й зручніші, ніж машини з ручним і ножним приводами, оскільки мають більшу швидкість обертання махового колеса. Завдяки цьому скорочуються витрати часу на пошиття виробу.
Створено ручну швейну міні-ма-шинку, яка шиє однією ниткою. У процесі шиття працює за принципом степлера. Вона може бути корисною під час мандрівки чи на відпочинку.
Як бачите, побутові швейні машини — різноманітні за своєю конструкцією, технічними можливостями і зовнішнім виглядом. Але всі швейні машини мають подібну будову (мал. 126).
А як саме працюють швейні машини?
Швейну машину з ручним приводом приводять у рух за допомогою ручного приводу, який кріпиться до махового колеса (мал, 127). При обертанні рукоятки приводу обертається махове колесо, а від нього рух передається до всіх механізмів машини.
Швейну машину з ножним приводом приводять у рух за допомогою ножного приводу, що має педаль {мол. 128), натискаючи ногами на яку, людина приводить її в коливальний рух. Рух педалі через ряд деталей передається пусковому колесу. Воно з'єднане пасом зі шківом махового колеса. Через пас обертовий рух пускового колеса передається маховому колесу, а від нього — усім іншим механізмам машини.
Усі сучасні побутові машини оснащені електричним приводом. Електропривод складається а електродвигуна, пускорегулювальної педалі, з'єднувального шнура.
Педаль встановлюється на підлозі у зручному місці. Пуск електропривода відбувається натискуванням ногою на педаль. Швидкість прокладання машинної строчки залежить від сили натискування: чим сильніший тиск на педаль, тим більшою є швидкість. При відпусканні педалі машина зупиняється. Електродвигун, залежно від моделі, може бути вмонтованим у корпус машини, а може кріпитися до стояка машини (див. жал. 125, с 214).
Ознайомлення з побутовою швейною машиною
Інструменти та матеріали:   швейна   машина,   підручник, плакати, робочий зошит.
1. Ознайомся з назвами деталей швейної машини.
2. Підійди до швейної машини, знайди на ній деталі, вказані на малюнку 126, с. 215, уважно їх розглянь.
З. Напиши в робочому зошиті назви деталей швейної машини.

Механізми передавання і перетворення руху