укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 28 » Принципи біологічної систематики і різноманітність покритонасінних
19:53
Принципи біологічної систематики і різноманітність покритонасінних

Принципи біологічної систематики і різноманітність покритонасінних

Рослини надзвичайно різноманітні. Різноманітність живих організмів вивчає особлива наука — біологічна систематика, а розділ систематики» присвячений різноманітності рослин» називається систематикою рослин. Карл Лінней (мол, 186) вперше відобразив акання про різноманітність організмів у формі класифікації, у якій и иди розподілені у підпорядковані одна одній групи. Кожному рівню такої класифікації він дав свого назву. У сучасній систематиці рослин прийняті такі основні рівні класифікації:
— царство;
— відділ;
— клас;
— порядок;
— родина;
— рід;
— вид.
Групи видів у біологічній системі встановлюють за сукупністю всіх ознак рослини. Покритонасінні є одітим іа відділів царства рослин. У цьому відділі виділяють два класи — дводольні і однодольні. На малюнку 187 ви бачите положення в біологічній системі добре відомої рослини — пшениці твердої. До основних родин дводольних покритонасінних належать жовтецеві (мол. 188)9 серед яких багато отруйних і лікарських рослин, а також бур'янів. Представники інших родин дводольних зображені на фор ваді. Серед них багато декоративних, лікарських рослин, плодово-ягідних культур і бур'янів, які належать до родини рбзових. Боббві широко відомі як сільськогосподарські культури із високим вмістом білків у насінинах* Багато овочевих і технічних культур серед хрестоцвітих. Відома усім картопля належить до пасльбнових. Але слід пам'ятати» що у цій родині багато отруйних видів. Найбільша родина дводольних — складноцвіті, яка отримала свою навезу за суцвіття-кошики> які ззовні нагадують квітки.
Навіть огляд невеликої частки груп дводольних рослин свідчить про їхню надзвичайну різноманітність і велике значення для людини»
До найпоширеніших родин однодольних» які теж зображені на форзащ, належать лілійні іа типовою для класу дуже красивою квіткою і підземними запасаючими органами — цибулинами». Найбільша родина однодольних та усіх покритонасінних — орхідні (мол. 189)% поширених не л шле у тропічних країнах, але й у нас. Серед її представників багато рідкісних видів. В тропіках людина широко використовує у господарській діяльності і як джерело продуктів харчування п&льжи. А до злйкіе належать основні зернові культури світу, серед них багато кормових трав і бур'янів»
1. Біологічна систематика вивчає різноманітність організмів і класифікує їх за сукупністю усіх ознак.
2. Основними рівнями класифікації рослин є царство» відділ, клас, порядок, родина, рід і вид.
3. Дводольні і однодольні є класами відділу покритонасінних, який належить до царства рослин.
4. Представники родин покритонасінних є джерелом сировини для промисловості, основою сільськогосподарського виробництва і джерелом продуктів харчування, лікарської сировини. Але серед них багато отруйних рослин і бур'янів.
Біологічна систематика,
КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ
1.  Що вивчає біологічна систематика?
2.  Які рівні класифікації рослин визнаєте?
3.  Яке значення а житті людини мають представники дводольних?
4.  Асе значення а житті людини мають представники однодольних?
За зразком на малюнку 192 визначте положення шипшини собачоїу системі
рослинних організмів і заповніть пропуски у схемі, яку попередньо відтворіть у зошиті.

Покритонасінні. Дводольні та однодольні покритонасінні