укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Природа Африки
16:36
Природа Африки

Природа Африки

Пригадай!  Які особливості погоди характерні для Африки?
Розглянь карту природних зон Африки. Які природні зони? є на материку?
На узбережжі Гвінейської затоки та обабіч екватора розташована зона вологих екваторіальних лісів. Тут жарко і волого, що створює сприятливі умови для життя рослин. Екваторіальні ліси такі густі, що навіть удень в них панують сутінки.
Рослини тут ростуть ярусами. Верхній ярус утворюють найвищі дерева — фікуси й пальми; середній — хлібне, кавове, бананове та інші дерева; нижній — тіньовитривалі рослини: деревоподібні папороті й хвощі.
У велетенських дерев листя жорстке, часто з блискучою поверхнею. Це захищає їх від палючих сонячних променів і струменів дощу. Гігантські ліани обвивають стовбури. Перекидаючись із дерева на дерево, вони утворюють тугі сплетіння, які роблять ліс непрохідним. Високо на гілках і стовбурах дерев ростуть орхідеї. Своїми повітряними коренями вони вбирають вологу з повітря.
Листки у рослин тропічного лісу опадають не всі одразу, тому ліс постійно зелений. Протягом року рослини ростуть, цвітуть і утворюють плоди з насінням.
У вічнозелених лісах різноманітний тваринний світ. Тут багато птахів, особливо папуг. Живе і найменший у світі птах — колібрі, який живиться нектаром квітів та дрібними комахами. На верхівках дерев мавпи улаштовують гнізда. На деревах живуть пітони й багато отруйних змій, серед яких особливо небезпечна зелена мамба. Серед листя, підстерігаючи здобич, ховається леопард — найбільший хижак лісу. У заростях живуть людиноподібні мавпи — горили.
В екваторіальних лісах водяться слони, носороги, дикі свині, ящірки й землерийки. Багато метеликів, мурашок та інших комах. Живе тут і муха цеце, укус якої дуже небезпечний для тварин і людини.
На північ і на південь від екватора тропічні ліси стають рідшими і поступово переходять у савани — безкраї трав'янисті простори з поодинокими деревами, групами дерев і чагарниками. Савани й рідколісся займають більше половини площі материка. Трави в саванах виростають висотою до 3 метрів. Серед дерев зустрічаються баобаби, акації, олійні пальми.
У цій зоні чергуються волога й суха пори року. У період дощів савани зеленіють, а в сухий період дерева скидають листя, трави вигорають під пекучим сонцем.
У саванах І рідколіссі найбагатший тваринний світ. Тут живуть зебри, антилопи й буйволи, які поїдають соковиті трави. Живляться рослинами слони й носороги, а також бегемоти, які селяться біля водойм. Жирафи — найвищі тварини на Землі. Завдяки довгій шиї вони можуть діставати й об'їдати молоді пагони і листя з дерев. Від хижаків цих тварин рятує здатність швидко бігати.
У саванах є змії і ящірки, безліч птахів. Африканський страус — найбільший птах, який не літає, зате добре бігає. На змій і ящірок полює довгоногий птах-секретар.
Серед хижих тварин поширені леви, гієни, гепарди. У водоймах водяться крокодили.
Багато у саванах і комах. Терміти живляться рештками відмерлих рослин і будують багатометрові земляні споруди, висота яких може сягати шести метрів. Через прориті термітами ходи у верхні шари ґрунту добре проникають повітря й вода. Величезні зграї сарани здатні знищити рослинність на обширній території. Самі ж комахи є їжею для ящірок, деяких змій, багатьох видів звірів та птахів.
Поступово савани переходять у напівпустелі, а ті — в пустелі. Найбільша пустеля земної кулі Сахара розташована в Північній Африці. Вона займає площу понад 7 млн км2. Значні території материка поглинули й дві інші великі пустелі: Наміб та Калахарі.
Рослинний світ Сахари дуже подібний до рослинності пустель Азії. Наприклад, тут поширена вже відома тобі верблюжа колючка. У пустелі Наміб росте цікава рослина — вельвічія дивовижна. Вона має коротке і товсте стебло та два широкі, довгі листки, що стеляться по землі й здатні вбирати воду з повітря. В оазисах ростуть пальми, зокрема, фінікові.
Тварини пустель ведуть переважно нічний спосіб життя, а вдень ховаються від спекотного сонця. Антилопи і газелі долають сотні кілометрів у пошуках води. Хижаки — гієна, шакал, лисиця-фенек — вологу отримують з їжі, полюючи на ящірок, гризунів і птахів. Черепахи, ящірки та змії можуть довго обходитися без води, ховаючись у норах. Серед комах тут поширені жук скарабей, сарана і скорпіони.
За останні століття природа Африки зазнала значних змін. Людина знищила більше половини площі вологих екваторіальних лісів, звільнивши місце для плантацій бананів, какао, олійної пальми, арахісу. Розорені й величезні площі саван, а ті, що залишились у первісному вигляді, людина використовує як пасовища для великої рогатої худоби, овець, верблюдів. Усе це призвело до того, що савани перетворюються на пустелі. Рідкісними стали багато видів рослин і тварин.
З метою збереження природи на материку створені національні парки — великі природоохоронні території, де поряд з науковою діяльністю має місце й туризм. До відомих національних парків Африки належить парк Кіліманджаро.
Поміркуйте! Чому в саванах не ростуть вічнозелені ліси?
Обговоріть! Які ланцюги живлення склалися між мешканцями екваторіального лісу? Побудуйте 1-2 ланцюги живлення, характерні для зони пустель.
Савани.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті природні зони Африки.
2. Охарактеризуй погоду, рослинний і тваринний світ зони вологих екваторіальних лісів.
3. Що таке савана? Які рослини і тварини поширені в цій зоні?
4. Назви найбільші пустелі Африки. Як рослини і тварини пристосувалися до життя в пустелях?
5. Допоможи Дмитрикові порівняти природу саван і пустель.
6. Розкажи,  як господарська діяльність людини  змінила природу Африки.
Зроби підсумки
На території Африки виділяють такі природні зони: напівпустелі й пустелі, савани й рідколісся, вологі тропічні ліси. Найбагатший і найрізноманітніший світ в африканських саванах. Для збереження природи Африки створюють національні парки і заповідники, які за площею перевершують деякі європейські держави.