укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Природа материка Євразія: арктичні пустелі й тундра
16:07
Природа материка Євразія: арктичні пустелі й тундра

Природа материка Євразія: арктичні пустелі й тундра

Пригадай! У якій півкулі розташований материк Євразія відносно екватора? Що характерне для погоди цього материка?
Мандруючи сушею з Крайньої Півночі на південь, можна спостерігати, як великі ділянки земної поверхні з однаковою природою змінюють одна одну. Такі ділянки Землі називають природними зонами. У природній зоні протягом року однакова погода, подібні ґрунти, поширені певні види рослин і тварин.
Розглянь карту природних зон Євразії. Які природні зони є на цьому материку?
На материку Євразія з півночі на південь розташовані такі природні зони: арктичні пустелі, тундра, тайга, мішані ліси, лісостеп, степ, пустелі, вологі тропічні ліси. У горах природні зони змінюються від підніжжя до вершин.
Зона арктичних пустель на заході охоплює окремі острови в Північному Льодовитому океані, а на сході — ще й частину узбережжя материка. Тобі вже відомо, що цей район земної кулі називають Арктикою. Більша частина її поверхні майже цілий рік укрита снігом і льодом.
Узимку в зоні арктичних пустель триває полярна ніч. Сонце зовсім не з'являється на небосхилі. Крижану пустелю освітлюють Місяць і зорі, іноді виникають полярні сяйва. Дмуть сильні вітри, часто бувають заметілі, а температура повітря опускається до
- 60 С.
Улітку настає полярний день. Сонце світить протягом доби, але температура повітря піднімається лише на кілька градусів вище нуля. До таких суворих умов життя пристосувались лише деякі організми. Під час короткого літа в окремих місцях розтає сніг, і тоді на кам'янистій поверхні з'являються різнобарвні лишайники, де-не-де ростуть мохи, Іноді зустрічається полярний мак.
На важкодоступних скелях численних островів і узбереж гніздяться полярні птахи — чайки, кайри, гагарки. Ти вже знаєш, що їх скупчення називають «пташиними базарами». У морях ці галасливі птахи знаходять для себе достатньо їжі. За коротке літо вони виводять пташенят, а на зиму відлітають.
Пригадай! Які звірі живуть в Арктиці? Що тобі про них  відомо?
Життя звірів Арктики тісно пов'язане з морем, тому що живляться вони переважно рибою. Наприклад, тюлені у воді знаходять корм, а відпочивають і виводять потомство на суші чи кризі. Там малята можуть стати легкою здобиччю для білих ведмедів.
На арктичних островах живуть І моржі. Вони подібні на тюленів, тільки більші за розмірами і мають ікла, з допомогою яких добувають на дні їжу — морських молюсків. Крім того, ікла допомагають моржам вибиратися з води на кригу чи скелі і захищатися від сильного хижака — білого ведмедя.
Найбільший мешканець арктичних пустель — білий ведмідь. Він добре пристосований до умов життя в цих краях. Білий колір хутра робить непомітним звіра серед криги і снігів та дозволяє непомітно підкрастися до здобичі. Густа й довга шерсть захищає від холоду. Широкі лапи допомагають плавати.
На південь від зони арктичних пустель уздовж узбережжя Євразії простягається зона тундри — безліса заболочена рівнина.
Зими в тундрі тривають довго (до 8 місяців). Вони холодні, морози бувають до 50 "С. За коротке і прохолодне літо мерзлий ґрунт не встигає відтанути більш як на півметра вглибину. Він погано пропускає дощову і талу воду, тому в тундрі багато боліт і озер.
Торф'яно-болотисті ґрунти бідні на перегній. З рослин тут найбільше мохів і лишайників. Також ростуть низенькі трав'янисті рослини з яскравими квітками та ягідні рослини — брусниця, морошка. На півдні тундри можна побачити карликові берези й полярні верби. Ці маленькі дерева майже стеляться по землі. Так вони пристосувалися до життя в тундрі: адже біля поверхні землі тепліше і вітер слабший. Узимку сніг повністю вкриває ці дерева і захищає від морозів та вітру.
Навесні в тундрі дуже гарно. Рослини спішать зацвісти, утворити плоди й насіння, бо через кілька місяців сніг знову вкриє землю.
На літо в тундру прилітають качки, гуси, лебеді. Тут вони виводять пташенят, а на зиму відлітають у теплі краї. У тундрі постійно живуть полярна сова й біла куріпка, їх захищає від холоду пухнасте пір'я. Полярна сова полює на маленьких гризунів — лемінгів, які взимку не впадають у сплячку і навіть під снігом виводять потомство. На лемінгів полюють і песці. У цих хижих звірів улітку коротке, темно-буре хутро, а взимку воно стає білим, довгим і пухнастим, тому добре зігріває їх у люті морози й робить непомітними на снігу.
Добре пристосувався до суворих умов тундри і дикий північний олень. Густе хутро захищає його від холоду, а широкі копита дозволяють ходити по снігу, не провалюючись. Північні олені стадами кочують по тундрі, харчуючись лишайником, який називають оленячим мохом. На хворих оленів І тих, які відбилися від стада, полюють вовки.
Поміркуйте! Порівняйте  природу тундри  й  арктичних пустель. Чим зумовлена їх подібність і відмінність?
Обговоріть! Які ланцюги живлення склалися між мешканцями тундри?  Який  зв'язок  існує  між  водоростями в океані й білими ведмедями? Складіть 1-2 ланцюги живлення, характерні для зони арктичних пустель.
Природні зони, арктичні пустелі, тундра.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті зону арктичних пустель і зону тундри. Які природні умови характерні для цих зон?
2. Чому в тундрі багато озер і боліт?
3. Які рослини ростуть у тундрі? Як вони пристосувалися до суворих умов?
4. Які тварини водяться в Арктиці, а які — в тундрі?
5. Допоможи Дмитрикові на прикладах довести пристосованість тварин до умов життя в тундрі та зоні арктичних пустель.
Зроби підсумки
Природні зони — це ділянки земної поверхні з однаковою природою.
Зона арктичних пустель охоплює острови Північного Льодовитого океану та східне узбережжя материка Євразія. Це — царство снігу й льоду. До життя в зоні арктичних пустель пристосувалося небагато видів організмів. Тварин цієї зони годує море.
Тундра — холодна безліса рівнина, розташована на південь від зони арктичних пустель. Природні умови в тундрі не такі суворі, як в Арктиці, тому рослинний і тваринний світ тут багатший.
Цікавинка для допитливих
Слово «тундра» означає «мертва земля». Північні народи, які живуть у тундрі, окрім мисливства і рибальства, займаються оленярством — розведенням одомашнених північних оленів.