укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Природа материка Євразія: ліси
16:10
Природа материка Євразія: ліси

Природа материка Євразія: ліси

Пригадай! Які природні зони виділяють на материку Євразія? Які дерева називають хвойними, а які — листяними?
На південь від зони тундри поступово збільшується кількість дерев. Вони стають дедалі вищими й густішими. Так тундра переходить у лісотундру, а лісотундра — в широку смугу хвойних лісів — зону тайги. Хвойні дерева — ялина, сосна, модрина, ялиця, сибірський кедр — менш вибагливі до тепла. Вони добре ростуть у північних районах материка на ґрунтах, що містять мало перегною.
Літо в тайзі тепліше, ніж у тундрі, але зими дуже холодні, морозні, особливо на сході. Чим далі на південь, тим зима стає коротшою, а літо довшим і теплішим. Вологи вистачає, подекуди є болота.
У тайзі багатий і різноманітний тваринний світ. Тут живе чимало звірів: лосі, бурі ведмеді, білки, зайці, соболі, рисі, бурундуки; багато птахів: глухарі, рябчики, шишкарі, кедрівки, дятли.
Тварини добре пристосовані до життя в тайзі. У багатьох звірів на зиму відростає густе, тепле хутро. Рябчики, тетеруки і глухарі в сильні морози зариваються в сніг.
У зайця-біляка й рисі широкі лапи, на яких узимку відростають довгі жорсткі волосини. Це дозволяє звірам ходити по глибокому снігу, не провалюючись.
Улітку кормом для багатьох тайгових тварин є гриби та ягоди, а взимку — насіння хвойних дерев, особливо кедрові горіхи. їх їдять птахи, білки, бурундуки та ін.
На південь від тайги, від західних окраїн Європи і до Уральських гір, тягнеться зона мішаних лісів. Туг на бурих лісових ґрунтах серед хвойних дерев ростуть і листяні: бук, граб, ясен, дуб, в'яз. Зима в зоні мішаних лісів сніжна, коротша і тепліша, ніж у тайзі, а літо — довше, тепліше й вологіше.
Ще далі на південь мішані ліси змінюються широколистяними, які утворені теплолюбними деревами з широкими, великими листками. Це дуб, липа, клен та ін.
У лісах живуть благородний олень, козуля, кабан, лісовий кіт та ін.
На південному сході Азії розташована зона вологих тропічних лісів. Зима тут суха і прохолодна, а літо — вологе. На жовтоземах і червоноземах ростуть вічнозелені дерева: магнолії, пальми, кипариси, а також сосна, ялина, дуб, бук, клен, ясен, липа, горіх. Живуть у цих місцях тигр, кабан, бамбуковий ведмідь панда, мавпи, фазани, папуги.
На півдні материка й островах простяглася зона вологих екваторіальних лісів. Погода в цій зоні жарка й волога, цілий рік панує літо. На червоно-жовтих ґрунтах ростуть манго, хлібне дерево, бамбук, орхідеї. Тут живуть носороги й слони, тигри й мавпи. Є змії, крокодили, багато папуг, павичів із яскравим оперенням.
Поміркуйте! Порівняйте природу лісових зон із приро-^^ дою тундри.
Обговоріть! Які ланцюги живлення склалися між мешканцями лісових зон? Утворіть 1-2 ланцюги живлення, характерні для зони мішаних лісів.
Тайга, мішані ліси, вологі тропічні ліси, вологі екваторіальні ліси.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті лісові зони. Які природні умови сприяють росту дерев у цих зонах?
2. Розкажи про особливості природи в зонах тайги і мішаних лісів.
3. Як тварини тайги пристосувалися до життя в цій зоні?
4. Які рослини ростуть у зоні вологих екваторіальних лісів? Які тварини там водяться?
5. Допоможи Наталочці навести приклади тварин лісових зон.
Зроби підсумки
Лісові зони розташовані на південь від тундри і займають значну територію материка Євразія. Найбільшими за площею є зона тайги та зона мішаних і широколистяних лісів. Є на материку й зона вологих екваторіальних лісів.
У лісових зонах достатньо тепла І вологи для росту дерев. Рослинний і тваринний світ лісів набагато різноманітніший, ніж у тундрі.