укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Січень » 28 » Природознавство 5 кл. Урок 27. Відмінності між галактиками. Скупчення галактик
15:04
Природознавство 5 кл. Урок 27. Відмінності між галактиками. Скупчення галактик

Природознавство 5 кл. Урок 27. Відмінності між галактиками. Скупчення галактик

Мета 
- навчальна: формувати розуміння про різноманітність та основні типи галактик; про значення відкриттів найвідоміших астрономів та дослідників космосу для людства; 
- розвивальна: розвивати вміння використовувати додаткові джерела природничих та наукових знань у самостійних усних повідомленнях, працювати в команді, сприяти розвитку логічного мислення, допитливості до нових відкриттів, бажання самостійних телескопічних спостережень, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ; 
- виховна: виховувати гордість за наукові надбання людства, естетичне сприйняття нічного неба.
Тип уроку: вивчення й первинного закріплення нових знань.
Обладнання: атлас, відеоматеріали з Інтернет-ресірсів на тему «Типи галактик», презентація «Такі різні світи», підручник, зошити.
Очікувані результати: учні навчаться називати галактичні утворення, зрозуміють значення нових відкриттів найвідоміших астрономів сучасності для пояснення природи Всесвіту, уявлятимуть різноманітність галактик за зовнішнім видом, розмірами, оцінюватимуть відстані між ними.

Хід уроку Природознавство 5 кл. Відмінності між галактиками
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ І ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
* Прийом «Дивуй»
2400 років тому китайський дослідник Ші Шен створив перший зоряний каталог. А французький астроном Ш. Месьє (1780-1817) склав один із найвідоміших каталогів незоряних об'єктів. У ньому налічують 109 об'єктів — яскравих зоряних скупчень, туманностей і галактик. В. Гершель у XVIII ст. відкрив і вніс до каталогів тисячі туманних плям (туманностей), що спостерігаються на небі. Як же розрізняють те, що в такій далечині?
* Прийом «Фантастичне припущення»
- Якщо ці планети існують, то вони обертаються навколо зорі, яка в два рази старша за нашу, тому у відповідної розвитку життя планети було б вдосталь часу для зародження набагато більш розвинутої форми життя, ніж Homo sapiens. Можливо, цим пояснюється відсутність спроб контакту з такими примітивними істотами, як ми».
Так висловились про можливість існування життя астрономи, що досліджували зорю Тау Кіта та ймовірні планети навколо неї.
III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ
* Прийом «Мікрофон» т Що таке галактика?
-  Як називають нашу Галактику?
- Де розташована Сонячна система відносно центра Галактики?
- Як рухається Земля?
- Скільки ви знаєте сузір'їв?
- 3 яких тіл формується Сонячна система? т Чим зорі відрізняється від планет?
- 3 чим пов'язана найменша і найбільша тривалість року на планетах?
- 3 чим пов'язана найменша і найбільша тривалість доби на планетах?
- Якими характеристиками описують зорі? Наведіть приклади.
IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ П Класифікація галактик
- Розповідь учителя з елементами бесіди
Світ галактик дуже різноманітний. Першу вдалу спробу класифікувати галактики здійснив американський астроном Едвін Хаббл у 1936 р. Ця класифікація навіть отримала назву Послідовність Хаббла. З тих пір запропоновані більш докладні класифікації, але класифікація Хаббла все ще актуальна.
Більше половини відкритих галактик — це спіральні галактики, є еліптичні та лінзоподібні галактики. Незначна частка галактик належить до неправильних.
* Прийом «Проблемне питання»
- Ви напевне полюбляєте піцу, тому бачили, як іноді кухарі з круглого шматка тіста роблять заготовку піци, підкидаючи його вгору. Що вони при цьому обов'язково роблять? Навіщо?
1)   Спіральні галактики
- Розповідь учителя з елементами бесіди
Усі спіральні галактики обертаються зі значними швидкостями, тому зорі, пил і гази зосереджені у них у вузькому диску (пригадай піцу). Вони мають усередині диска центральне згущення і декілька спіральних гілок, або рукавів. Здебільшого вони блакитнуватого кольору, а це означає, що в їхньому складі багато молодих велетенських зір. Крім того, у спіралях багато міжзоряної матерії і газу.
Наприклад, наша Галактика також належить до такого типу галактик. Вона має добре виражену спіральну форму, а з ребра нагадує диск чи двоопуклу лінзу.
Вік зір, що розташовані поблизу галактичної площини, оцінюють у 10-12 млрд років. Сонце, а разом з ним і вся система, розташовані в межах цієї площини.
- Випереджальне завдання учнів
2)   Еліптичні галактики
Цей тип галактик спостерігається часто. За виглядом вони схожі на кульові зоряні скупчення, але значно більші за розмірами. Вони обертаються дуже повільно й тому мало сплющені на відміну від спіральних галактик, які швидко обертаються.
Еліптичні галактики не мають ні зір надгігантів, ні значних туманностей.
3)  Лінзоподібні галактики
Це тип галактик, проміжний між еліптичними і спіральними. У них є центральне згущення, диск, але немає спіральних рукавів.
4)   Неправильні галактики
Найчастіше такі галактики мають хаотичну форму без яскраво вираженого ядра і спіральних гілок. Більшість неправильних галактик у минулому були спіральними або еліптичними, але їх деформували сили тяжіння інших галактик. Уявіть, як ви розтягуєте в різні боки, наприклад, шматочок тіста. Може вийти будь-яка дивакувата форма.
Наприклад, є галактика М104, яку називають «Сомбреро» за її схожість з крислатим капелюхом.
- Галактичні скупчення
* Прийом «Словникова робота»
Галактики розподілені у просторі нерівномірно. Вони можуть утворювати групи галактик і скупчення галактик. Галактики не мають чітких меж.
В Скупчення галактик — гравітаційно-зв'язані системи галактик, що пов'язані між собою силами тяжіння (гравітаційними), одні з найбільших структур у просторі.
Наша галактика належить до складу так званої Місцевої групи галактик.
- Галактики на нашому зоряному небі
- Пригадайте, які галактики можна бачити з Землі неозброєним оком.
- Випереджальне завдання учнів
Під час першої навколосвітньої експедиції, очолюваної Ф. Магелланом, її члени спостерігали в Південній півкулі неба дві великі зоряні хмари. їх назвали Великою і Малою Маґеллановими Хмарами. Зараз відомо, що це галактики, які належать до типу неправильних. Вони є супутниками нашої Галактики на відстані близько 150 тис. світлових років.
Галактику Андромеди можна побачити на небі неозброєним оком у сузір'ї Андромеди в нашій Північній півкулі. Ця галактика дуже схожа з нашою і тому її вивчення дуже допомогло астрономам зрозуміти склад та устрій нашої Галактики. Відстань до неї 2 млн світлових років. Оскільки галактику Андромеди ми бачимо під великим кутом до її осі, то вона має довгасту форму.
V. ПЕРВИННА ПЕРЕВІРКА ЗАСВОЄННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
* Прийом «Світлофор»
Учні по черзі дають якесь правильне або навмисно спотворене твердження за темою уроку. Інші учні реагують на нього.
VI. Підсумок уроку. Природознавство 5 кл. Відмінності між галактиками
* Прийом «Головні слова»
Завдання. Назвіть слова або словосполучення, що, на вашу думку, є головними для запам'ятовування матеріалу сьогоднішнього уроку. Тобто своєрідним скелетом вашої повної відповіді на наступному уроці.
* Прийом «Роблю висновок»
- Розміри галактик від декількох тисяч до декількох сотень тисяч світлових років.
- Виділяють галактики: спіральні, еліптичні, лінзоподібні та неправильні.
- Галактики можуть утворювати скупчення, а Наша Галактика є спіральною.
VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
- Опрацювати параграфи підручника: § 23 (І), § 21 (II). 
- Творче завдання: сформулювати питання для вікторини, скласти кросворд чи синквейн за темою «Галактики», 
- Написати реферат на тему «Сучасні дослідження у космосі».