укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Січень » 28 » Природознавство 5 кл. Урок 31. Гіпотези та сучасні уявлення про виникнення Землі
15:27
Природознавство 5 кл. Урок 31. Гіпотези та сучасні уявлення про виникнення Землі

Природознавство 5 кл. Урок 31. Гіпотези та сучасні уявлення про виникнення Землі

Мета а навчальна: ознайомити учнів з іменами великих учених минулих часів, показати відмінності між їхніми гіпотезами виникнення Землі, розглянути сучасні погляди і підходи до питання; а розвивальна: формувати науковий світогляд, творче мислення, продовжити формувати вміння працювати з різноманітними джерелами знань, удосконалювати навички вести дискусію та аргументувати свою відповідь; а виховна: розвивати особистість у кожному, уважність до інших, виховувати гордість за людські досягнення в науці.
Тип уроку: вивчення й первинного закріплення нових знань.
Обладнання: атлас, підручник, таблиці, портрети учених, зошити, відеома-теріали з Інтернет-ресурсів.
Очікувані результати: учні дізнаються про міркування, ідеї та гіпотези учених минулих століть про походження Землі, ознайомлять із сучасним баченням та науковими припущеннями в цьому питанні.

Хід уроку Природознавство 5 кл. Гіпотези про виникнення Землі
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Учитель. Ми є мешканцями планети Земля. Ми знаємо, що Земля належить до планет земної групи. Це третя планета за віддаленістю від Сонця.
Земля — одна з планет Сонячної системи. У неї є єдиний природний супутник — Місяць. Та багато штучних, запущених орбітальних станцій, створених людиною. Сонячна система разом з іншими небесними тілами утворює Галактику, яка має назву Чумацький Шлях, а скупчення різних за розміром і виглядом галактик утворює Всесвіт. І в цій безмежності, можливо. Земля — най-унікальніший об'єкт.
III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
* Прийом «Мікрофон»
Завдання. Які легенди чи міфи про утворення Землі, її форму вам відомі?
- Міфи та вірування різних народів
- Розповідь учителя з елементами бесіди
Тривалий час люди уявляли Землю нерухомою і плоскою, гадали, що Земля покоїться на трьох китах, а кити — на водах Океану. До цього їх налаштовували щоденні спостереження за Сонцем, за Місяцем, зміна зір на небі.
Жителі Давньої Індії вважали, що Земля має форму півкулі, яка лежить на спинах чотирьох слонів, а ті стоять на черепасі.
У міфах майя боги, брати Бакаби, стоять у чотирьох кутах Всесвіту і тримають небо, щоб не впало на Землю.
І вже у VI ст. до н. є. грецький філософ Геракліт висловив геніальне міркування, що Всесвіт ніколи ніким не був створений, він завжди існував, у ньому все рухається, змінюється, розвивається.
У ті далекі часи були учені мужі, які висловлювали свої припущення про те, що Земля — це куля, і пропонували виміряти її розміри. Усі наступні століття дослідники переконувалися у справедливості цього припущення. На жаль, коли на зміну античності прийшло середньовіччя, багато ідей давніх учених заборонили.
- Гіпотези
Попри всі заборони й смертельну небезпеку людська допитливість не завмерла. Нові знання суперечили середньовічним уявленням про світ. Усе частіше розвинені уми впевнювались у правильності припущень античних учених про кулеподіб-ність Землі.
Практичним підтвердженням думки стали перші навколосвітні подорожі. Коли і як виникла Земля? Де вона взялась? Чому відбуваються різні явища в небі? І багато чого іншого все більше цікавило людей.
Відповіді на ці питання-гіпотези висовувало багато учених. Існує декілька популярних гіпотез, різних за часом.
* Прийом «Словникова робота»
- Гіпотеза — це вислови, міркування, передбачення, припущення або здогадки учених, не доведені наукою.
- Учені про походження Землі
- Робота з підручником
Завдання. У підручнику § 25 (І), § 25 (II) прочитайте пункт, присвячений гіпотезі французького ученого Жоржа Бюффона.
- Розповідь учителя з елементами бесіди
Німецького філософа Іммануїла Канта також цікавило походження Землі та Всесвіту. За його гіпотезою, уся Сонячна система сформувалася зі згустків холодної пилоподібної хмари.
Гіпотеза англійського астронома Джеймса Джинса була подібна до припущень Жоржа Бюффона. Він вважав, що походження Землі пов'язане з катастрофою на Сонці. Але причина була інша, а саме: зоря, що пролетіла дуже близько від Сонця і відірвала якусь його частину.
За гіпотезою російського вченого Отто Юлійовича Шмідта існувала велетенська хмара із холодного пилу і замерзлого газу біля Сонця.
У всіх учених одна загальна думка про те, що Земля як планета утворилася мільярди років тому. Спільним є й те, що Земля утворилася після Сонця і що Сонце є причетним до її утворення.
- Робота з підручником
Завдання. Випишіть у зошит авторів розглянутих гіпотез і роки їхнього життя.
- Сучасні погляди на походження Землі
- Розповідь учителя з елементами бесіди
У наш час гіпотези щодо виникнення Землі, які висунув Кант й інші дослідники та філософи, мають спільні ознаки. За сучасними даними. Земля утворилася близько 4,7 млрд років тому. Сонце й інші небесні тіла сформувалися із розсіяних часток пилу і газів.
Під впливом сили тяжіння Землі в умовах розігріву земних надр речовини Землі почали певним чином розподілятися і рухатися, обмінюватися місцями. Важчі опускалися вниз, легкі піднімалися вверх. Виникали різні за агрегатним станом, хімічним складом і фізичними властивостями оболонки Землі: літосфера, гідросфера, атмосфера, біосфера. Довести це експериментально неможливо, тому вчені ще не дійшли єдиної думки щодо правильності цих припущень. Можливо, саме хтось з вас висуне в майбутньому гіпотезу про виникнення Землі, яка матиме незаперечні підтвердження. Але для цього потрібно набути багато знань. Тож не зволікайте.
* Прийом «Синквейн»
Земля
Третя, жива
Утворилася, еволюціонувала, змінюється
Єдина планета, на якій відоме життя
Обертається навколо Сонця
V. ПЕРВИННА ПЕРЕВІРКА ЗАСВОЄННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
* Прийом «Бліцопитування» » Який вік Землі?
- 3 яких речовин ймовірно виникла Земля?
- Яких давніх учених, що намагалися пояснити, як виникла Земля, ви знаєте?
* Прийом «Природничий ланцюжок»
Завдання. Складіть історію уявлень про Землю від міфів до сучасності.
Нерухома і пласка —> три кити -*...
* Прийом «Головні слова»
Завдання. Назвіть по п'ять ключових слів, що пояснюють розглянуті на уроці гіпотези походження Землі.
Наприклад: газова, хмара, обертання, згустки, ущільнення (гіпотеза І. Канта).
VI. Підсумок уроку. Природознавство 5 кл. Гіпотези про виникнення Землі
* Прийом «Роблю висновок»
Учні разом з учителем роблять висновки. а Земля належить до Сонячної системи і є частиною Всесвіту. о Походження Землі пояснювали вчені Жорж Бюффон, Джеймс
Джине, Іммануїл Кант, Отто Юлійович Шмідт та ін. о За сучасними поглядами планети і Сонце виникли одночасно
з пилу і газів.
VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
- Опрацювати параграфи підручника: § 25 (І), § 25 (II).
- Опрацювавши додаткові джерела інформації, з'ясувати, що в перекладі з грецької мови означають назви оболонок Землі.
- Підготувати інформаційне повідомлення про вчених, які працювали над питаннями, пов'язаними з гіпотезами походження Землі.
- Випереджальне завдання: підготувати повідомлення про вчених Давньої Греції — Піфагора, Геракліта, Аристотеля, Птоломея, акцентувавши увагу на їхніх уявленнях про форму і розміри Землі, про перший відомий людству глобус Землі.
- Випереджальне завдання: підготувати міні-проект «Чому ми бачимо тільки один бік Місяця?».