укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Реалістичні та фантастичні образи в мистецтві
13:42
Реалістичні та фантастичні образи в мистецтві

Реалістичні та фантастичні образи в мистецтві

Образотворче мистецтво передбачає відображення мистцем краси навколишнього світу, а також передавання власних думок, почуттів і переживань у художньому творі.
Твір, у якому художній образ найбільш виразно проявляється за законами краси й естетично сприймається людиною, називають шедевром образотворчого мистецтва. До світових шедеврів належить чимало старовинних Ікон. В іконах втілено образ духовності, що сприймається не як виразне зображення, а як образ вічної святості. Мабуть, тому в народі саму ікону часто називають образом.
Світ образів у різних видах та жанрах образотворчого мистецтва надзвичайно багатоманітний. Щоб навчитися сприймати, трактувати, а також самостійно створювати художні образи, потрібно знати закономірності образотво-рення, практично засвоїти образотворчу грамоту, оволодіти основами художньої мови.
У живописі, графіці та скульптурі мистці відображають не лише реальні образи, а й фантастичні, створені за літературними сюжетами чи власною уявою.
В образотворчому мистецтві існує безліч творів Із казковими, міфологічними та фантастичними сюжетами. Наприклад, відомі художники В. Васнецов та І. БІлібІн писали чудові полотна за мотивами казок, М. Врубель створював образи міфологічних героїв, аМ. Чюрльоніс втілював у картинах образи, які виникали в його уяві.
До тематики з фантастичними сюжетами постійно звертаються і народні майстри.
Розглянь ілюстрації. Визнач характерні особливості створення художніх образів у творах майстрів декоративного мистецтва.
Серед розмаїття творів художників-фантастів чіль-L_il не місце займають твори космічної тематики, в яких найчастіше зображують дивовижні літальні апарати, нереальні ландшафти і химерних істот — інопланетян.
Творча уява допоможе тобі здійснити мандрівку в космос і втілити фантастичні образи у тематичній композиції. Художньо-творча діяльність
Сьогодні ти будеш створювати фантастичний пейзаж у техніці гуашевого живопису на тему «Невідома планета».
Вправа. За допомогою техніки плямографії зобрази на аркуші паперу плями. Уважно придивись до них, намагаючись побачити образи космічної тематики. За потреби доповни зображення графічними елементами.
Творче завдання. Продумай композицію, вибери формат і виконай олівцем ескіз. Поміркуй, яку колірну гаму та колірні нюанси ти застосуєш у своєму творі.
Головне в композиції виділяй розміром, кольором та розміщенням у композиційному центрі. Рівномірно заповнюй формат зображенням другорядних елементів фантастичного сюжету.
Багато художників присвятили свою творчість пейзажному жанру. Темами їхніх робіт стали гори, море, лісові та степові мотиви, мальовничі краєвиди в різні пори року, міські пейзажі тощо.
Українські мистці створили справжні шедеври з пейзажними мотивами рідного краю. Так, Й. Бокшай у серії своїх картин втілив поетичні образи природи Карпат, М. Ярошенко написав з натури чимало різнопланових краєвидів під час подорожей Україною, а Т. Шевченко залишив нам у спадок серію чудових акварелей пейзажного жанру. Високе мистецтво цих талановитих живописців мало великий вплив на творчість багатьох їхніх послідовників.
Твори пейзажного живопису характеризуються цілісністю і рівновагою композиції, що досягається завдяки свідомому вибору формату, виявленню межі зламу простору (вище, нижче) і певному розташуванню контрастних елементів (важких — легких, темних — світлих, великих — малих). Також важливими прийомами створення художнього образу є симетрія і асиметрія та колірні нюанси.
Передавання плановості у відкритому просторі здійснюється за допомогою кольору, тону, деталізації, ілюзорного зближення паралельних ліній, спрямованих у далечінь, та залежності колірної гами від освітлення. Глибину умовного простору відтворюють, застосовуючи теплі кольори та їх відтінки на передньому плані, а холодні кольори — на дальньому.
Запам'ятай! Темні кольори активніше проявляються на світлому тлі. Розмиті, ніжні колірні тони зримо віддаляють предмети, а яскраві, насичені — наближують.
Чи знаєш ти, що таке пустеля? Що тобі відомо про LJ рослинний і гваринний світ та життя людей серед пісків підспекотним сонцем? Розглянь фотографію і картину. Зверни увагу, як живописець виділив композиційний центр, заповнив формат елементами зображення та використав колірні відтінки в організації сюжету композиції за темою.
Художньо-творча діяльність Вправа. Виконай тематичні композиційні рисунки в різних форматах за зразками.
Творче завдання. Створи на тонованому папері композицію на тему «Караван у пустелі» в техніці гуашевого живопису.
Разом з однокласниками обговори правила композиційної побудови. Зверни увагу на відображення головного і другорядного, просторове розміщення предметів на передньому та дальньому планах, колірній тональні контрасти. Використай змішування фарб жовтого, синього і червоного кольорів з додаванням чорного та білого. Застосуй гармонійне поєднання кольорів і багатство колірних відтінків для створення виразного образу природи пустелі.
У живописі художники досягають виразності форми предметів за допомогою властивостей кольору: світлості та насиченості.
Світлість визначають як світло-тонову характеристику: це ступінь відмінності даного кольору від чорного або білого. Насиченість характеризується ступенем світлості кольору чи колірного відтінку при змішуванні з білою або чорною фарбою: чим менша насиченість, тим сірішим виглядає колір.
Світлотінь відіграє головну роль у сприйнятті об'ємних властивостей предмета та передачі на площині тривимірного простору.
Милуючись краєвидом, людина охоплює поглядом об'єкти, що знаходяться від неї на різних відстанях. У живописі та графіці просторові зони різної віддаленості називають планами.
Художники зазвичай виділяють передній, середній і дальній плани (іноді більше). Об'єкти переднього плану зображують теплими кольорами й насиченими контрастними відтінками; середній план промальовують тепло-холодними колірними відтінками меншої інтенсивності, а дальній план — холодними кольорами та спорідненими тональними відтінками.
Зміни тону, кольору, розмірів і чіткості форм, ступеня освітленості предметів є ознаками повітряної перспективи, за допомогою яких у живописі передають плановість відкритого простору.
Тобі вже відомо, що твір пейзажного живопису Із зображенням моря називають мариною, а художника, який працює в такому жанрі, — мариністом.
Розглянь Ілюстрації. Порівняй колірну гаму морського пейзажу на фотографії та на репродукції картини. Які кольори використав живописець для передавання плановості відкритого простору?
Художньо-творча діяльність
Спробуй себе в ролі мариніста і намалюй за уявою морський пейзаж акварельними або гуашевими фарбами.
Творче завдання. Продумай композицію. Вибери відповідно до творчого задуму формат аркуша і колірну палітру. У своїй роботі передай плановість відкритого простору за допомогою кольору і тону.