укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Рослинний і тваринний світ Австралії
16:58
Рослинний і тваринний світ Австралії

Рослинний і тваринний світ Австралії

Пригадай! Які погодні умови характерні для Австралії? У яких теплових поясах розташований материк?
Розглянь карту природних зон Австралії. Які природні зони є на материку?
Рослинний І тваринний світ Австралії дуже своєрідний. Це зумовлено значною віддаленістю цього материка від інших материків світу. Тут ростуть рослини й мешкають тварини, які не зустрічаються на інших континентах.
Символом Австралії є евкаліпт — вічнозелена рослина з довгими плоскими листками. Завдяки величезному корінню вона вбирає дуже багато води з ґрунту. Листя евкаліпта повернуте ребром до сонця. Воно повністю пропускає світло, тому дерево не утворює тіні. Існує близько 500 видів евкаліптів, серед яких — і карликові види у вигляді невеликих кущиків, І велетенські дерева заввишки понад 100 метрів. На крайньому південному заході і крайньому південному сході материка ростуть вічнозелені евкаліптові ліси. Там простягається зона вічнозелених твердолистих лісів і чагарників.
На сході материка розташована зона вологих тропічних лісів. Там тепло й багато вологи. На червоно-жовтих ґрунтах, окрім евкаліптів, зростають пальми, фікуси, деревоподібні папороті, бамбук і хвойні рослини — араукарії.
Багато тварин лісу пристосувалися до життя на деревах. Серед них і сумчасті звірі — деревні кенгуру, коала, сумчаста летяга та інші. Сумчастими називають тварин, які народжують своїх малят крихітними і виношують їх у складці шкіри на животі. 
Сумчастий ведмідь коала проводить більшу частину свого життя на дереві. Він живиться лише евкаліптовим листям, міцно тримаючись за гілки. Живе на деревах і сумчаста летяга, яка живиться комахами і соком евкаліптів. Шкіряна складка між передніми і задніми кінцівками допомагає тварині літати між гілками. У сумчастого посума-медоїда дуже довгий язик, яким він дістає нектар квітів. За гілки тварина чіпляється своїм сильним хвостом. Добре лазять по деревах деревні кенгуру. Довгі пальці на передніх ногах дають їм змогу триматися за гілки й хапати плоди. У лісі живуть сумчасті мурахоїди, які шукають термітів і мурах; сумчасті борсуки, які живляться комахами, черв'яками і коренями рослин.
Кенгуру — державний символ Австралії, зображений на гербі країни. У тварини короткі передні й довгі задні лапи, важкий хвіст. Завдяки цьому кенгуру стрибають у довжину на значну відстань.
У лісах на деревах мешкають райські птахи з яскравим оперенням і різні види папуг. Вони живляться насінням, плодами, комахами. У глибині лісу зустрічаються казуари — нелітаючі птахи. Вони живляться плодами, які впали з дерев, комахами, жабами, зміями. Ноги казуара дужі, мають гострі кігті. Найбільша австралійська змія — пітон аметистовий. Він не отруйний, добре повзає по деревах. Полює на птахів, сумчастих звірів. Далі від океану ліси переходять у савани й рідколісся. Там на червоних і коричневих ґрунтах серед густих трав ростуть евкаліпти, акації й пляшкові дерева. У пляшкового дерева товстий стовбур, який звужується до верхівки. У ньому нагромаджується волога, яку дерево витрачає в посушливий сезон.
Багато у савані різних комах і птахів, ящірок і змій. Страус ему трохи менший за африканського страуса. Він також зображений на гербі Австралії. У саванах живе рудий кенгуру — двометровий ссавець, один з найбільших в Австралії. Його стрибок може сягати 10 метрів.
Тільки на цьому материку водяться єхидна і качкодзьоб — тварини, що відкладають яйця, як птахи. Однак малят вони вигодовують молоком, як звірі. У єхидни є голки, загострена мордочка і довгий липкий язик, за допомогою якого тварина поїдає мурах і термітів. Качкодзьоб живе на берегах водойм. Ця нічна тварина має перетинки між пальцями ніг, дзьоб, як у качки, а хвіст, як у бобра. Качкодзьоб добре плаває, вишукуючи дзьобом черв'яків і слимаків у водоймах.
Єдиний великий хижак Австралії на суходолі — дикий собака динго. Це здичавілий нащадок свійського собаки, якого колись завезли на материк. Динго живуть зграями і полюють на сумчастих тварин. Іноді вони нападають на свійських тварин, завдаючи шкоди фермерам.
Найбільшу площу на материку займає зона пустель і напівпустель (Велика пустеля Вікторія і Велика Піщана пустеля). Пісок там червоного кольору через значний уміст заліза.
Підземні води в пустелях залягають близько до поверхні, тому там ростуть кущики акацій та карликових евкаліптів, колюча трава з довгим корінням. У пустелі мешкають ящірки й отруйні змії, страуси ему, кенгуру, сумчасті мурахоїди, собака динго, єхидна. Австралійська пустельна жаба накопичує в організмі запаси води і заривається глибоко в мул, де, очікуючи дощу, здатна просидіти декілька років.
У річках і озерах Австралії водяться різні види риб, прісноводні крокодили. Природу Австралії постійно змінює людина. Вона вирубує ліси, полює на тварин, створює пасовища для худоби в напівпустелях і саванах. Унаслідок такої діяльності зникають багато видів рослин і тварин.
Для охорони унікальної природи Австралії п'яту частину території материка держава оголосила національними парками і заповідниками. Найбільші з них— парк Косцюшко з евкаліптовими лісами й підводний парк Великого Бар'єрного рифу.
Поміркуйте!   Чому  пустелю  Вікторію  і  Велику  Піщану пустелю називають «Червоним серцем Австралії»?
Обговоріть! Чи можна сховатися від спеки під евкаліптом? Чому?
Сумчасті тварини.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті природні зони Австралії.
2. Які рослини і тварини є символом Австралії?
3. Як тварини пристосувалися до життя в тропічному лісі?
4. Які рослини і тварини живуть у савані і в пустелі?
5. Допоможи Дмитрикові назвати тварин, які живуть лише в Австралії.
Зроби підсумки
На материку Австралія є такі природні зони: напівпустелі й пустелі, савани, вологі тропічні ліси, вічнозелені твердолисті ліси й чагарники. Тут живе багато сумчастих тварин, качкодзьоб і єхидна, страус ему, казуари, райські птахи і різні види папуг. Для збереження природи в Австралії створюють заповідники І національні парки.