укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Рослинний і тваринний світ Південної Америки
16:49
Рослинний і тваринний світ Південної Америки

Рослинний і тваринний світ Південної Америки

Пригадай! У яких теплових поясах лежить Південна Америка?
Розглянь карту природних зон Південної Америки. Які природні зони є на материку? Обабіч екватора на Амазонській низовині розкинулися вологі екваторіальні ліси. їх називають сельвою. У сельві вологіше, ніж у лісах Африки.
Тут ростуть пальми, фікуси, кавове, шоколадне і молочне дерева, папороті, вічнозелена гевея, могутня сейба (бавовникове дерево), що сягає заввишки 80 м. Із соку гевеї отримують натуральний каучук (гуму), а сік молочного дерева вживають у їжу — за кольором І смаком він нагадує молоко.
Ростуть у сельві і парагвайський чай — вічнозелений кущ, з листя якого готують напій, і гігантська трава — ананас. Орхідеї й ліани густо обплітають дерева заболоченого лісу і перетворюють його на важкопрохідні нетрі.
У водах Амазонки росте вікторія реґія — велика тропічна рослина, листя якої сягає двох метрів у діаметрі.
У сельві на деревах живуть тварини з чіпкими хвостами: мавпи, опосуми, лінивці, які рідко спускаються на землю. Добре лазять по деревах великі хижі кішки — пума та ягуар. Живуть тут ящірки, деревні жаби та змії, серед яких зустрічається найдовша змія світу —удав анаконда, що сягає 11-метрової довжини.
На землі мешкають мурахоїд, який живиться мурахами і термітами, травоїдний тапір і великий гризун капі-бара (водосвинка). КапІбара і тапір живуть поблизу водойм, живляться водними й прибережними рослинами.
Ліс є домівкою для комах і павуків, зокрема й для найбільшого павука — птахоїда. Він живиться комахами, полює на ящірок, змій і невеликих птахів.
У сельві багато птахів. Тут можна побачити великого папугу ара і товстодзьобого тукана, крихітного колібрі і хижого птаха гарпію, що полює на мавп і лінивців. Тукани погано літають, переважно живляться плодами, однак поїдають і комах, яйця інших птахів, пташенят.
У водах річок живуть тисячі видів риб, серед яких і хижа риба— піранья. Водяться й крокодили-каймани.
У Південній Америці є й савани. На півночі саван на червоних ґрунтах серед ковили й пирію ростуть високі пальми і акації, а на півдні на бідних кам'янистих ґрунтах—деревоподібні кактуси, колючі кущики.
У саванах Південної Америки водяться невеликі олені та рідкісний вид схожих на свиней тварин — пекарі звичайний. На них полюють ягуар і пума. Броненосець, який має панцир з рогових щитків, — санітар саван. Він поїдає загиблих тварин. У саванах живе страус нанду. Водяться змії, ящірки, хижі мурахи, терміти і мурахоїди.
На південь від саван простяглися рівнинні степові простори — пампи. Тут на родючих сіро-коричневих ґрунтах ростуть злакові трави — ковила, бородач, тонконіг. У пампах мешкають тварини, які швидко бігають: пампасний олень, пампасна кішка, страус нанду. Тут живуть броненосці, а біля водойм — нутрії.
Є у Південній Америці і пустелі. Вони простягаються вздовж тихоокеанського узбережжя. Пустеля Атакама — одна з найбезводніших у світі. Подекуди, переважно на піщаних ґрунтах, ростуть кактуси; живуть ящірки, змії, комахи. Рослини й тварини пристосувались отримувати вологу з туманів.
В Андах живуть рідкісні тварини: шиншила й дика лама. Шиншили живляться мохами, лишайниками, кактусами, а дикі лами — травами, невисокими кущиками. На неприступних скелях гніздиться кондор — найбільший і найважчий літаючий птах на Землі.
Люди змінюють природу Південної Америки. Вони вирубують ліси, перетворюють савани на плантації цукрової тростини, бананів, винограду, кавових дерев. На просторах памп вирощують пшеницю й кукурудзу, розширюють пасовища для великої рогатої худоби. Це призводить до зникнення багатьох видів рослин і тварин. Уряди південноамериканських країн занепокоєні стрімкими темпами винищення екваторіальних лісів і вживають заходів для їх збереження. Проте площа природоохоронних територій у Південній Америці невелика.
Чим пампи відрізняються від саван?
Обговоріть!  Чому важливо зберегти вологі екваторіальні ліси?
Сельва, пампа.
Перевір свої знання
1. Назви природні зони Південної Америки.
2. Розкажи про рослинний і тваринний світ сельви.
3. Які рослини і тварини поширені в савані, а які — у пампі?
4. Як рослини і тварини пристосувалися до життя в пустелі?
5. Допоможи Дмитрикові назвати тварин, які живуть в Андах.
Зроби підсумки
На материку Південна Америка розташовані такі природні зони: вологі екваторіальні ліси (сельва), савани, пампи, пустелі і гори Анди. Природа континенту надзвичайно різноманітна й унікальна, і людям варто більше дбати про її збереження.