укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Рослинний і тваринний світ Північної Америки
16:45
Рослинний і тваринний світ Північної Америки

Рослинний і тваринний світ Північної Америки

Пригадай! Які особливості погоди в Північній Америці?
Розглянь карту природних зон Північної Америки. Які природні зони є на материку?
Природа Північної Америки багато в чому подібна до природи Євразії. Так, на крайній Півночі й островах Арктики розташована зона арктичних пустель. На північному узбережжі материка простяглися безлісі простори тундри.
Пригадай! Які природні умови характерні для зони арктичних пустель, а які — для зони тундри Євразії? Які рослини й тварини поширені в цих зонах і як вони пристосувалися до життя?
У зоні арктичних пустель Північної Америки живуть вівцебики — великі травоїдні тварини з густою довгою шерстю. Взимку вони тримаються на підвищеннях, добуваючи собі корм з-під снігу, а влітку переходять у прибережну тундру, де більше рослин.
Поступово тундра в Північній Америці, як і в Євразії, змінюється на тайгу.
Пригадай! Які рослини і тварини поширені в євразійській тайзі? Як вони пристосувались до природних умов цієї зони?
Господарем північноамериканської тайги є гризлі — поширений тут вид бурого ведмедя. На зиму гризлі впадає у сплячку. Живиться рослинною їжею, комахами, гризунами; ловить у водоймах рибу (лосося); на великих тварин нападає рідко.
На південь від тайги простягаються мішані і широколистяні ліси. В умовах достатньої кількості тепла і вологи на бурих лісових ґрунтах ростуть дуб, клен, липа, бук, каштан. Тут можна побачити теплолюбне тюльпанове дерево, квіти якого схожі на тюльпани. У лісі мешкають олені, чорні ведмеді (барибали), а також дикобрази й опосуми, які добре лазять по деревах. Дикобраз живиться корою дерев, а опосум — переважно комахами. У самки опосума є сумка, в якій вона виношує дитинчат.
Поблизу гір живе пума — велика кішка, яку називають «гірським левом». Вона добре стрибає, плаває і лазить по деревах. Полює на лосів, оленів, бобрів та інших тварин.
Єнот-полоскун селиться поблизу водойм. їсть ягоди, жолуді, горіхи, рибу, жаб. Має звичку промивати у воді свою здобич. На нього полюють вовки, рисі, алігатори, сови. Якщо єнот не може сховатися або втекти, він прикидається мертвим.
Іноді в лісах зустрічається скунс. Живиться він комахами, яйцями птахів, мишами, листям і плодами рослин. Відчувши небезпеку, тварина стає на передні лапи і випускає на ворога струмінь їдкої рідини, яка може ненадовго осліпити.
Далі на південь ліси змінюються лісостепом, а ті — степом. Степи в Північній Америці називають преріями. ЦІ рівнинні простори, вкриті травами, простяглися з півночі на південь у центрі материка. Зима тут холодна і малосніжна, а літо спекотне. Часто бувають засухи, що супроводжуються пиловими бурями. На родючих чорноземних ґрунтах ростуть злакові трави: ковила, бородач, тонконіг, бізонова трава.
У преріях живуть бізони — великі травоїдні тварини. Через надмірні полювання вони були майже повністю винищені. Нині охороняються в заповідниках.
Насінням трав живляться гризуни — бабаки, лучні собачки, тушканчики. На них полюють хижі птахи, койоти (степові вовки), лисиці, змії.
Ще далі на південь прерії переходять у напівпустелі і пустелі. Одна з найсухіших і найжаркіших пустель світу — Долина Смерті — має статус національного парку США. На сіро-бурих ґрунтах ростуть невисокі кущики чорного полину, кактуси, юки, агави. Листки агави — довгі і м'ясисті; в них рослина запасає вологу. У кактусів волога накопичується в стеблі, а листки перетворилися на колючки.
У північноамериканських пустелях живуть гризуни — хом'яки, ховрахи; плазуни — ящірки, змії, черепахи. Зустрічаються звірі: антилопи, койоти, пуми. Серед комах поширена пустельна сарана.
У південній частині материка простягаються вологі ліси. На родючих червоноземних ґрунтах ярусами ростуть сосни, дуби, пальми, магнолії, кипариси, оповиті ліанами. Тут водяться ведмідь барибал, рись, опосум. Біля водойм живуть єнот і видра, в річках — міссісіпський алігатор, черепахи. Серед птахів зустрічаються дикі індики. Ці великі птахи живляться рослинами, комахами, жабенятами, дрібними ящірками. Гнізда будують просто на землі.
У північноамериканських лісах уздовж берега Тихого океану ростуть секвої вічнозелені. Секвоя — одне з найбільших дерев на Землі. Окремі екземпляри досягають висоти понад 110 м і живуть понад 3000 років.
Під впливом господарської діяльності людини природа Північної Америки суттєво змінилася. Вирубані значні площі лісів, розорені прерії. Багато тварин стали рідкісними. Для збереження природи в країнах Північної Америки прийняті відповідні закони. На материку створено численні заповідники і національні парки. В одному з найбільших національних парків світу Вуд-Баффало (Канада) охороняється найчисленніше стадо бізонів. У найстарішому ЙосемІтському національному парку (США) під охороною перебувають ліси з гігантських тисячолітніх секвой.
Поміркуйте! Чому природа Північної Америки надзвичайно різноманітна?
Обговоріть! Які рослини І тварини зустрічаються в Північній Америці?
Прерії.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті природні зони Північної Америки. Чим природа цього материка подібна до природи Євразії?
2. Охарактеризуй погоду, рослинний і тваринний світ арктичних пустель, тундри і тайги.
3. Розкажи про природу мішаних, широколистяних і вологих лісів.
4. Що таке прерії? Як рослини і тварини пристосувалися до життя в цій зоні?
5. Допоможи Дмитрикові порівняти природу прерій і пустель.
Зроби підсумки
У Північній Америці виділяють такі природні зони: арктичні пустелі, тундра, тайга, мішані ліси, широколистяні ліси, прерії, напівпустелі й пустелі, вологі ліси. Для збереження природи материка створюють заповідники й національні парки.