укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 3 » Розробка візерунка для вишивання
14:06
Розробка візерунка для вишивання

Розробка візерунка для вишивання

Опорні данні: способи розташування композиції вишивки на сучасних виробах, мотиви сучасних вишивок, стилізовані схеми вишивок, набори для вишивання, зміна розміру візерунка для вишивання.
Кожен виріб потребує особливого композиційного рішення для його оздоблення. Під час розробки візерунка вишивки, побудови композиції враховують:
*     спосіб розташування композиції вишивки на виробі;
*     призначення виробу;
форму і кольорову гаму виробу;
*     якість матеріалів виробу;
*     техніки вишивання, які будуть використовуватися. Композиція візерунка вишивки і місце її розташування на виробі залежать, перш за все, від форми виробу, який оздоблюватиметься, та замислу рукодільниці.
Способи розташування композиції вишивки на сучасних виробах. Тобі вже відомі основні способи розташування вишивки на традиційних виробах (див. § 10). На сучасному одязі вишивку розташовують у найрізноманітніші способи, аби вона гармонувала з формою тієї чи іншої моделі, підкреслювала її витонченість (мол. 59).
На серветках і доріжках найчастіше вишивку розташовують уздовж країв виробу, в кутках або в центрі (мол. 60). Можна також розподілити поверхню виробу на квадрати і розташувати в них візерунки.
Мотиви сучасних вишивок. Для того щоб розробити бажаний візерунок вишивки для оздоблення виробу, треба якомога більше дізнатися про її мотиви.
Окрім традиційних видів орнаментів, їх мотивів, які ти вже знаєш (див. § 10), розрізняють такі мотиви сучасної вишивки.
*     сюжетні — мотиви вишивки, які відображають динаміку якогось дійства (сукупності дій);
*     пейзажні — мотиви вишивки, які зображають мотиви природи, архітектури тощо;
*     предметні — мотиви вишивки, які зображають різноманітні предмети споживання, побуту, праці, відпочинку, музичні Інструменти тощо;
*     каліграфічні — мотиви вишивки, які зображають початкові літери імен чи прізвищ (монограми), з'єднані в один знак або переплетені рослинами та поєднані з іншими мотивами.
Кожне зображення на вишивці має своє символічне значення. Наприклад, бджола символізує працьовитість, підкова — щастя, якір — надію, ліра — музику, лев — могутність, крила — рух, політ тощо. Композиція вишивки з вкладеним у неї глибоким смислом є особливо цінною і винятковою для її власника.
Схеми візерунків для вишивання. Для вишивання використовують готові схеми з найрізноманітнішими зображеннями.
Схема вишивки — це стилізоване, тобто спрощене зображення форм реального світу для візерунка вишивки.
За підготовленими заздалегідь схемами рукодільниці оздоблюють вишивкою різні вироби. Віднайти схеми для вишивання можна в різних джерелах інформації: книгах, журналах, альбомах для вишивання, зразках вишивок, Інтернеті тощо.
Схеми вишивок лічильними швами і швами за вільним контуром мають різний вигляд.
Схеми, що розділені на квадратики, призначені для вишивання лічильними швами. Кожен квадратик позначає один стібок вишивального шва, а також його колір (якщо це кольорова схема) (мал. 62). Одна клітинка канви — це одна клітинка схеми.
Для вишивання вільною гладдю часто подають чорно-білі схеми (мал. 63). Це робиться навмисно, аби вишивальники самі мали змогу дібрати кольорову гаму ниток і тканини основи відповідно до власного бачення і смаку.
У рукодільниць-початківців популярними є набори для вишивання, у яких зібрано все необхідне: інструкція для вишивання, схема й опис вишивки, матеріал основи й вишивальні нитки.
Зміна розміру візерунка для вишивання. Самостійно схеми для вишивання розробляють від руки або з використанням комп'ютерних програм.
Розробка складних схем від руки потребує багато часу й зусиль. Спеціальні комп'ютерні програми значно розширюють можливості у створенні візерунків вишивки (мол. 65). За їх допомогою розробляють схеми вишивки за бажаними малюнками, картинами, фотографіями тощо. Схему візерунка вишивки будь-якої складності можна швидко розвернути, збільшити або зменшити (як розміри візерунка, так і розміри хрестика або Іншого вишивального шва), змінити кольорову гаму, розбити на квадрати, роздрукувати тощо.
комп'ютерної програми
Якщо в тебе немає можливості скористатися  комп'ютерними   програмами для зміни розміру візерунка вишивки, то пригадай і скористайся способом збільшення і зменшення малюнка за допомогою його розбивання на квадрати* (мол. 66): •   Візерунок, який треба збільшити або зменшити, розліно-вують на квадрати, що познаку візерунка
Потім на чистому папері креслять таку саму кількість квадратів, але іншого розміру: для збільшення малюнка — більші квадрати, для зменшення — менші.
На підготовлені квадрати поступово переносять малюнок — квадрат за квадратом.
Чи знаєш ти
Із самого початку схеми візерунків вишивки передавалися з рук у руки. Копіювалися візерунки від руки вишивальницями. Це була рутинна, копітка праця. Книгодрукування дало змогу зробити візерунки вишивки більш доступними. Вони збиралися І видавалися у спеціальних книгах й альбомах. Перша збірка візерунків вишивки була видана в Кельні (Німеччина) в 1527 році Петром Квінті. Вишивки того часу були наближеними до природних форм і кольорів.
Старовинні вишивки
1.  У чому особливість схем для вишивання лічильними швами і швами за вільним контуром?
2.  Чому схеми візерунків для вишивання вільною гладдю часто подають чорно-білими?
3. Мотив якоТ вишивки зображено на малюнку?
в) предметна;
б) каліграфічне;
в) сюжетне;
г) пейзажна.
4. Визнач, на якому малюнку зображена пейзажна вишивка.
Добір візерунка вишивки для оздоблення виробу
Інструменти та матеріали: зразки схем для вишивання, журнали, альбоми, роздруківки зразків вишивок І схем з Інтернету, лінійка, олівці, робочий зошит.
Послідовність виконання роботи
1.  Продумай, який виріб ти будеш оздоблювати вишивкою. Який за розмірами буде майбутній виріб?
2.  Визнач, де на виробі розташуєш візерунок вишивки.
3.  Здійсни пошук бажаного візерунка вишивки.
4.  Розглянь уважно візерунки вишивки з Банку Ідей майстерні твоєї школи. Поповни його своїми знахідками.
5.  За бажанням відобрази свої ідеї на папері. Пофантазуй, розроби схему для вишивання хрестиком на папері в клітинку.
6.  Вибери найкращий варіант візерунка вишивки. Прислухайся до порад старших.
7.   Підготуй схему вишивки для роботи. Схема для вишивання вільною гладдю має бути в натуральну величину для перенесення її на основу.
«Не питай старого, а питай бувалого».

Кольори у вишивці