укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Розселення людей на Землі
15:49
Розселення людей на Землі

Розселення людей на Землі

Пригадай! Які материки та частини світу ти знаєш?
Усі материки Землі, окрім Антарктиди, заселені людьми. В Антарктиді через суворі природні умови постійного населення немає. Там побудовані наукові станції, на яких почергово працюють науковці й дослідники з різних країн.
Учені вважають, що батьківщиною людства є Африка. Саме з цього материка наші предки в пошуках їжі потрапили в Азію, а звідти — в Австралію. Майже 40 тисяч років тому люди заселили Європу, згодом — Північну Америку, а потім — і Південну Америку.
Схема розселення людей на Землі
Різні ділянки Землі заселені неоднаково. Люди насамперед освоювали рівнинні території, де були найкращі умови для життя: багато прісної води, родючі ґрунти, різноманітні корисні копалини. Зростання кількості населення спонукало людей шукати нові місця, і вони розселялися по Землі.
Перші держави як найвищі форми об'єднання людей виникли в долинах великих річок, на рівнинах зі сприятливими погодними умовами. Сьогодні на Землі існує близько 200 країн-держав. Кожна держава має свою назву, кордони, столицю, державну мову і Конституцію. Конституція — це основний закон, який визначає устрій та будову держави, а також права й обов'язки її громадян. Символами держави є герб, прапор і гімн.
Розглянь політичну карту світу. Знайди і покажи найбільші країни.
У світі є і країни-гіганти з площею декілька мільйонів квадратних кілометрів, і зовсім крихітні країни. До найбільших країн належать Росія, Китай та Індія, що розташовані на материку Євразія; Сполучені Штати Америки і Канада — в Північній Америці; Бразилія — у Південній Америці та Австралія. Найменшою країною світу є закрите місто-держава Ватикан, що знаходиться в одному з районів Риму (Італія).
Країни відрізняються одна від одної не лише площею, а й розміщенням. Так, Росія розташована одночасно в двох частинах світу — в Європі та Азії. Австралія займає цілий материк, а Японія відома як острівна держава. Береги одних країн омивають моря чи океани, а інші країни знаходяться вглибині материків і виходу до морів не мають.
Поміркуйте! Чому люди в давнину селилися на рівнинах або в долинах великих річок?
Обговоріть! Які ознаки держави має Україна?
Країна, держава, Конституція.
Перевір свої знання
1. Який материк вважають батьківщиною людства?
2. Що спонукало людей розселятися по Землі?
3. Де виникли перші держави? Поясни, чому.
4. Дмитрик вважає, що до найбільших країн світу належать Китай, Росія, Сполучені Штати Америки, Індія. Чи правий хлопчик? Доведи.
Зроби підсумки
Учені вважають батьківщиною людства Африку, звідки наші предки потрапили на інші материки.
З давніх-давен люди оселялися на рівнинах, де були найкращі умови для життя. Саме тому перші держави виникли в долинах великих річок. Нині на Землі існує близько 200 країн, найбільшими серед яких є Росія, Китай, Індія, Сполучені Штати Америки, Канада, Бразилія, Австралія. Цікавинка для допитливих
Давним-давно люди, які населяли материки Землі, жили в неоднакових природних умовах, тому в них сформувалися різні зовнішні ознаки: колір шкіри та волосся, розріз очей, форма носа, губ тощо.
Для корінного населення Африки характерні чорний колір шкіри й чорне кучеряве жорстке волосся, товсті губи і широкий ніс. Такі ознаки захищали мешканців цього материка від спекотного сонця. У людей Азії жовтуватий колір шкіри і вузький розріз очей, що запобігало потраплянню в очі пилу і піску в пустелях, де часто дмуть сильні вітри. У європейців, які жили в умовах помірного теплового поясу, світла шкіра і не дуже темне м'яке волосся. Так виникли людські раси — групи людей зі схожими зовнішніми ознаками. Ці ознаки передаються від батьків дітям, з покоління в покоління, незалежно від місця проживання. Люди всіх рас рівні між собою.