укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Ґрунти України. Охорона ґрунтів
17:30
Ґрунти України. Охорона ґрунтів

Ґрунти України. Охорона ґрунтів

Пригадай! Що таке ґрунт? Назви його основну властивість. Що входить до складу ґрунту?
Родючі ґрунти — ще одне багатство України.
Тобі відомо, що ґрунт — це особливе природне тіло, верхній пухкий родючий шар землі, де ростуть рослини і живуть живі організми. До його складу входять пісок, глина, вода, повітря, мінеральні солі, перегній.
Основна властивість ґрунту — родючість, тобто здатність забезпечувати рослини поживними речовинами. Родючість ґрунту залежить від кількості в ньому перегною (гумусу). Опале листя, відмерлі рослини і тварини перегнивають і утворюють перегній. Перегній багатий на поживні речовини, які необхідні для росту й розвитку рослин.
У природі ґрунти мають різний колір, який залежить від кількості в них перегною. Чим більший вміст гумусу, тим темніший колір верхнього шару ґрунту і тим він родючіший.
Найбільше перегною в чорноземах. Це найродючіші ґрунти у світі. Чорноземи легко пропускають воду й повітря, у них добре зберігається волога.
У світліших ґрунтах перегною відповідно менше. Серед таких піщані ґрунти, в яких багато піску. Вони легко пропускають воду, але погано її зберігають, тому вона швидко випаровується, а ґрунти в свою чергу висихають. У піщаних ґрунтах мало повітря.
Ґрунти, в яких багато глини, повільно пропускають воду, але довго зберігають її. Це глинисті ґрунти. Якщо вологи багато, глинистий ґрунт стає в'язким, а після висихання вкривається щільною кіркою. У ньому мало повітря.
Поширені в Україні також підзолисті, сірі лісові та торф'яні ґрунти. Вони містять мало перегною, а тому малородючі. Солончаки — це неродючі ґрунти, що містять багато солей.
Ґрунти — найбільше багатство нашої країни. За площею чорноземів Україна посідає перше місце в світі. Утворюється ґрунт упродовж століть, а зруйнувати його можна украй швидко. Вода, вітер, господарська діяльність людини — його руйнівники.
Вода під час злив змиває верхній найродючіший шар ґрунту, а сильний вітер здуває його.
Людина руйнує ґрунт, будуючи будинки й дороги, заводи і фабрики, видобуваючи корисні копалини. Вирубування лісів, парків і скверів, надмірне випасання худоби на одному і тому ж місці також ведуть до його руйнування. Люди забруднюють ґрунти сміттям, отрутохімікатами, застосуванням великої кількості мінеральних добрив. Надмірне поливання рослин спричиняє засолення ґрунту. Охорона ґрунту — це завдання кожного.
Щоб запобігти руйнуванню ґрунту водою й вітром, необхідно висаджувати лісові смуги, розорювати схили упоперек, помірно використовувати мінеральні добрива й отрутохімікати. Під час будівництва, добування корисних копалин верхній родючий шар землі потрібно знімати і вивозити на поля. Не можна забруднювати ґрунт сміттям, розпалювати на ньому багаття.
Поміркуйте    Як діяльність людини завдає шкоди ґрунтам? Які природні чинники спричиняють руйнування ґрунтів?
Обговоріть! Як ви розумієте зміст народної мудрості «Ґрунт дорожчий за золото»?
Ґрунт, родючість, перегній.
Перевір свої знання
1.  Який ґрунт най родючіший? Чому?
2.  Чому ґрунт потрібно охороняти?
3.  Допоможи Дмитрикові порівняти: а) піщаний ґрунт і чорнозем; б) чорнозем і глинисті ґрунти.
4.  Наталочка стверджує, що сірі лісові, підзолисті й торф'яні ґрунти — малородючі. Чи права дівчинка? Чому?
Зроби підсумки
Ґрунт— верхній родючий шар земної поверхні. Його родючість залежить від вмісту перегною. В Україні є чорноземи, піщані, глинисті, підзолисті, сірі лісові, торф'яні ґрунти й солончаки. Людина повинна дбайливо ставитися до ґрунтів, оберігати їх від руйнування та забруднення.