укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 17 » Русальні пісні
14:57
Русальні пісні

Русальні пісні

До пісень літнього циклу натежать русатьні. купальські й жниварські.
Ви. напевно, відчуваєте, шо назва русальні пісні якось пов'язана з русалками. Це так. Хто такі русалки? У слов'янській міфології русалками називати богинь земної воли, які живуть на дні водоймищ. Вони дуже гарні з лиия. тіло в них блакитне чи синє, зелені або чорні очі та довгі пухнасті вії. На перший погляд, русалки радісні й безтурботні, а насправді доля Ічня сумна. За повір'ям, паїьці на ногах з'єднані перетинкою. як у гусей, що видно по їхніх слідах. Русалку може побачити лише щаслива людина, ате якщо вона комусь розкаже про це. то з нею станеться велике лихо. Місяць — їхнє сонце. Найбільше русаток з'являється ясної місячної ночі на Святому тижні (перед Зеленими святами). Саме цієї пори, коли квітує жито, вони виходять на берег, аби трохи просохнути. Русалки полюють за гарними паруоками. заманюючи їх чудовими піснями. Спіймавши, залоскочують парубка до смерті, а потім затягують у воду. Вони не мають душі, а тільки серце.
Здавна вважали, шо злі вітри та зливи — це робота русалок. Щоб хліба визріти ft дали багатий урожай, потрібна тиха й тепла погода з не-велпкимн лотами. Тому люди проводили обряди проганяння, або проводи, русаток. Це дійство вибувалося під час русального тижня (кінець травня — початок червня).
Тривалий час в Україні жінки на русальний тиждень розвішували на деревах полотно, яке мали для себе взяти русатки на сорочки. 
У ржі на межі, на кривій березі
Там сиділа русалка.
Просила русалка у дівочок сорочки:
— Ви. дівочки. подружки. Да дайте мні сорочки.
Хоча худенькую, да аби біленькую. Хоч не біленькую, да тоненькую!
За повір'ям, у русальннй тиждень нікому — ні хлопцям, ні дівчатам — не можна було купатися в річці, бо русалки залоскочуть до смерті.
ОЙ БІЖИТЬ. БІЖИТЬ МАЛА ДІВЧИНА
Ой біжить, біжить мата дівчина. А за нею да русалочка:
— Послухай мене, красная панно. Загадаю лиш три загадочки.
Як угадаєш — до батька пушу. Не угадаєш — з собою візьму. Ой шо росте та без кореня. Ой шо біжить та без повода. Ой шо цвіте та без цвіточок? Панночка загадок не вгадата — Русалка панночку затоскотата.
ПРОВЕДУ Я РУСАЛОЧКИ ДО БОРУ
Проведу я русалочки до бору. Сама вернуся додому! Проводили русалочки, проводили. Щоб до нас вже русалочки не ходили.
Да нашого житечка не ламали. Да наших дівочок не лоскотали. Бо наше житечко в колосочку. А наші дівочкн у віночку.
До речі...
За народною уявою, русалки — це дівчата або молоді жінки, які втопите    лися під час купання. Місяць І зорі викликають русалок Із води. Вийшов* ши на берег, вони сідають і розчісують своє довге волосся або беруться
-за руки й водять дивовижні, з таємничим шепотом хороводи. Іноді русалки гойдаються на гіллях, співаючи пісень.

Календарно-обрядові пісні