укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 26 » с 30-32 укр яз 5 розв'язки
16:18
с 30-32 укр яз 5 розв'язки

с 30-32 укр яз 5 розв'язки

Вправа 358 с 156
є після ж, ч, ш, щ
Джерельний, черствий, щеміти, ш£: лудивий, червень, шепіт, шершавий, шевчик, черпак, черговий
О ПІСЛЯ Ж, Ч, Щ, Щ
Звечора, чорнило, жолудь, човгати, жорстокий, чоловік, чортополох, чотириста
Бити джерелом — активно, бурхливо виявлятися.
Вправа 359 с 156
1. Яка пшениця, така й паляниця. 2. Добрий чоловік надійніший кам'яного мосту. 3. Малий (прикм.) жолудь бувас, а з нього великий (прикм.) дуб виростає. 4. У кого бджола, у того й мед. 5. Кований на всі чотири копита. 6. Краще тепер, ніж у четвер. 7. Через ваш ше-піт (імен.) нашого крику (імен.) не чути.
Вправа 360 с 156
Лоб — чоло, квартет — четверо, правдивий — чесний, зникати — щезати, вихований — чемний, тліти — жевріти.
Вправа 361 с. 156
Грубий — чемний, добрий — жорстокий, крик — шепіт, ганьба — честь, гладкий — шорсткий, м'який — черствий
Вправа 362 с 157
1. Чернігів древній став понад Десною, над вічною і світлою рікою. (І, Коваленко) 2. Хмарка пливе кучерява, тихо, як сон, розтає. (В. Со-сюра)3. Чорнобровий чорнобривець чепурився, доівдвою краплею умився. (М. Щербак) 4. Бджола нектар щодня у вулик носить, за це платні від нас не вимага. (Р. Качурівський) 5. У того, хто здатен почервоніти, не може бути чдрного серця. (Японське прислів'я) 6. Місто Чернівці славиться своїми музеями та парками. (З журналу)
Вправа 367 с. 159
Для чого потрібно вивчати іноземні мови
Я вважаю, що знати декілька мов, крім своєї рідної, необхідно. І чим більше людина вивчить мов, тим більше в неї можливостей. Сьогодні все більше людей користуються комп'ютерами, а мова комп'ютера — англійська. Постійно розвиваються зв'язки між різними країнами і народами. Влітку 2012 на Україні проходило Євро, було багато болільників з різних країн Європи. І як, гарно, що ті, хто знав іно-аемні мови, міг вільно спілкуватися з гостями нашої країни. Деякі люди вивчають мови тому, що їм потрібно для роботи, інші — подорожують за кордоном. Якщо людина знає не тільки свою мову, то у неї є можливість краще зрозуміти навколишній світ, бути толерантним до людей інших національностей. Отже, у наші дні іноземні мови дуже важливі, знання їх допоможе нам досягнути успіху в житті, бути гідним звання людини.
Вправа 369 с. 160
1.  Язик без  кісток (кості)  —  що
' хоче, лопоче. 2. Лагідні (лагодити) слова роблять приятелів, а сердиті творять ворогів. 3. Гість (гості) рідко буває, та багато бачить. 4. У чоловіка є три друга: батько, мати та вірна жінка (жона). 5. Що від кішки (кошеня) народиться, те мишей ловитиме. 6. Один кіл (кола) плота не вдержить.
Вправа 371 с 161
Чистий,   захисний,   вечірній,   вихідний, химерний, читання, розхитаний, бджілка, широкий, чіткий, закільцьований, кисіль, зачіска, узгір'я, розкішний, хирлявий, жіночий, підкидати, самохіть, шкідливий, кіптява, перешіптування. Химерний — незвичайний, чудернацький
Хирлявий — кволий, немічний, худий, нікчемний
Вправа 373 с 161
1. Вивести на чцсту воду. 2. Жити на широку ногу. 3. Викинути з серця. 4. Стояти кілком в горлі. 5. Зазирати в чужу кишеню. 6. Розбирати по кісточках. 7. Всипати по перше число.
Дівчата так люблять розбирати усіх по кісточках. Батько всипав по перше число Петрикові за двійку з математики.
Вправа 374 с 161
И Шипучий, схибити, чиркатися, ки^ піти, закидати, вишивати, житній, ліщина
/ Вихід,  кістлявий,  кільцевий,  гілка, щілина
Вправа 375 с. 162
1. Україна моя починається там, де доля моя усміхається. (П. Осад-чук) 2. Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці. (П. Чубинський) 3. Немає гіршої покути, як в ріднім краї носить пута. (Народна творчість) 4.Спільні всім нам гідність і мета. (М. Доленго) 5. Над усе — чистота    душі-    (М.    Самійленко)
6.  Добра віра, праця щира нам наблизять слушний час. (М. Вороний)
7.  У чварах губимо до праці давній хист. (В. Раєвський) 8. Кипить за вікнами життя. (В. Сосюра) Покута — каяття, покарання. Слушний — зручний, найбільш прийнятний,правильний,справедливий.
Чвари — суперечки, сварки, що виникають між людьми через розбіжність у думках.
Вправа 376 с. 162 Яких людей потрібно уникати. Я думаю,  що погано знаходитися в оточенні людей брехливих, нерозумних, впертих, несерйозних, легковажних.
Якщо людина постійно брещ£, як ujqbkom шле, то на неї неможливо покластися в серйозних справах. Про вперту людину говорять: упирається, як кілок в тин. Така людина ніколи не зрозуміє тебе. Уникати треба таких людей, у котрих шия з намистом, а голова зі свистом, бо вони легковажні.
Вправа 378 с 163
Закопане золото План
1. Ліниві сини і працьовитий батько.
2.  «Шукайте, діти, у землі золото».
3. Життя братів після смерті батька.
4.  Пошуки золота.
5. Гордість за свою працю.
Вправа 380 с 164
1.  1. На одній руці та не однакові пальці.
2.   Не шукай грибів у ведмежому барліаі.
3.  Короткий хвіст мусі не подобається.
4. Як до школи, Гриця в боку коле.
5. Краще хліб у коморі, ніж перо на капелюсі.
6. Мудрість — найлегша ноша в дорозі.
II. 1. Луги цвітуть у придорожній смузі. (Л. Костенко) 2. Під ранок зірки поволі осипалися з неба і за-| свічувалися на лузі ромашками. (Мі Павленко) 3. Черепаха не спішить, черепасі є в чім жить. Помалесеньку повзе й на собі свій дім везе. (В. Кравчук)
Вправа 381 с 164
І. Юнак — юнане, друг — друже, РУХ — на ру£І, відвага — відважний, ДУХ — ДУШ**» зайчиха — на зайчисі, око — на оці» плуг — на плуаі, потіха — потішний, місяць — місянний, лелека — лелеці, горох — горошок, сніг — сніжний.
II. Молоко — молочний, крига крижаний, горіх — горцпки, вік — вінний, пух — пущний, берег — бережка, щука — щуці» стріха — на стрісі, язик — язичний, нога — ніженька, мачуха — на мачусі, осика — осинка, порох — на поросі.
Вправа 382 с 164
Книжки   Маринки   —   Маривнииі
книжки
Олівець Ольги — Ольжин олівець
Любов матінки — Матінчина любов
Стрічка   Надійки    —    Надійним
стрічка
Слід мухи — Мушиний слід
Вправа 383 с 164
1.  Терпи, хлопче, козаком будеш.
2.  Не журись, козаче, нехай ворог плаче. 3. Не шуми, луже, зелений байраче! 4. Краще, жуче, утікай, бо настане тобі край. 5. Язиче, горо тебе смиче!
II. 1. Хлопче молодий, веди коня до води за шовкові поводи! 2. Мовчи, язичку, будеш їсти паляничку!
3.  їж, вовче, чужу кобилу, а моїх овець не руш. 4. Біда, раче! Вода кипить. (Народна творчість) Байрак — ліс у яру або яр, схили якого поросли лісом.
Вправа 384 с. 165 1. Груша цвіте, наче скупана в молоці. (Є. Луценко) 2. Проснулась на стрісі лелека і дивиться чуло кругом (В. Сосюра) 3. У лепесі сховався шерех. (М. Малахута) 4. Хто це руки лама в завірюсі? (В. Сосюра) 5. Конюшина падає під ноги, в ту:и клонить голови червоні. (М. Рильський) 6. Життя в труді й напрузі проліта. (Д. Луценко)
Вправа 385 с 165
1. — Де живеш, куличе?
— В болоті -
— Там же погано.
— Я звик. (Народна творчість)
2.  — їжаче, їжаче, чому вовчик плаче?
— Як мене боров, язика вколов. (Н. Поклад)
3. — Корж зі маком — їжа з їж.
Сядь, їжаче, з нами їж. Скинь лише
піджак-голчак!
— Я свій корж з'їм, вовче, й так.
(Г. Чубач)