укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 20 » Шевченко-художник
15:31
Шевченко-художник

Шевченко-художник

Деяких людей природа щедро обдаруй;].! а багатьма талантами. Таким був і Тарас Шевченко — великий народний поет, мислитель, один з найвидатніших майстрів українського живопису та графіки.
Тарас Григорович Шевченко народився в сім'ї кріпака, але в одинадцять років залишився круглим сиротою. Він змалку відчув потяг до малювання. Прагнучи оволодіти мистецтвом малярства, «пішов у науку» до дяків-малярів, але замість навчання вони примушували хлопця прислужувати їм. Незаба ром управитель пана Енгельгардта повернув п'ятнадцятирічного хлопця до поміщицького двору, панським «козачком». Подорожуючи зі своїм паном, Шевченко за будь-якої нагоди копіював репродукції, картини, виконані народними майстрами.
У 1832 р. пан Енгельгардт віддав Шевченка для навчання петербурзькому художнику-декоратору В. Ширяеву. В його артілі молодий учень засвоїв різні техніки живоїш су: аквареллю, олійними та клейовими фарбами. Під час «білих» ночей Шевченко любив малювати в Літньому саду Петербурга. Одного разу за цим заняттям його побачив учень Академії мистецтв І. Сошенко. Він познайомив Шевченка з поетом В. Жуковським і художником К. Брюлловим. Шевченко багато чув про Брюллова, захоплювався його творами. Малюнки Шевченка надзвичайно сподобалися Брюллову. Він намалював портрет В. Жуковського, який потім розіграли в лотерею, а на виручені гроші (2500 карбованців) Шевченка викупили з кріпацтва. Це сталося І квітня 1838 року. Наступного ж дня Шевченко почав відвідувати рисувальні класи Академії, де успішно навчався, одержував високі оцінки. Тричі його нагороджували срібними медалями. У цей час він захоплювався творчістю «божественного» Карла — так сучасники називали Брюллова. Серед творів цього періоду відзначаються «Циганка-ворожка», «Катерина», серія офортів «Мальовнича Україна», «Портрет Є. Гребінки». Після   навчання  в  Академії  мистецтв Шевченко повернувся в Україну. За доручеиням Київської археографічної комісії він протягом майже двох років подорожував Україною і робив замальовки пам'яток старовини.
У 1847 році за участь у політичній організації Кирило-Ме-фодіївське братство Шевченка відправили рядовим солдатом в Орську фортецю, що загубилась у далеких оренбурзьких степах, із забороною писати й малювати, а потім - у Новопетрівську фортецю на півострові Мангишлак. Але Шевченко продовжував творити. Він виконав ряд портретів, малюнків на сюжети казахського побуту, серію сепій «Блудний син». їх можна побачити в експозиції Національного художнього музею України. У 1857 р. Шевченка було звільнено. Спочатку він мешкає в Нижньому Новгороді» а через рік повернувся до Петербурга. У цей час Шевченко написав багато портретів та автопортретів. У 1860 році рада Академії мистецтв затвердила його в званні академіка гравюри. Це була перемога таланту, праці, волі над тяжкою долею.
1. Пригадайте першу частину повісті «Широкий шлях» В. Стефа-ника - «В бур'янах». Які дитячі враження Т. Шевченка могли відбитися в його подальшій творчості художника?
2. Уважно роздивіться репродукції творів Т. Шевченка в нашому підручнику. З якими віршами Кобзаря вони у вас асоціюються?
3. Поміркуйте разом: яким мистецьким жанрам Шевченко-художник віддавав перевагу і чому?
Намалюйте Ілюстрацію до творів Шевченка.
Намалюйте композицію-спогад у теплому або холодному колориті.
інструменти та матеріали: аркуш паперу, гуашеві або акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі.