укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Словничок термінів
17:01
Словничок термінів

Словничок термінів

Акрил - синтетичне волокно, яке за багатьма властивостями є близьким до вовни, стійким до світла та інших атмосферних впливів, кислот, слабких лугів, органічних розчинників. Акрилові волокна добре фарбуються; вироби з пряжі з акрилом менше «звалюються», вони зручні й теплі, не схильні до псування міллю. Пряжа з суміші акрилу й натуральних волокон поєднує в собі кращі якості натуральних волокон і синтетики: вона м'яка, тепла, пухнаста, і в той же час міцна, виріб «дихає», добре тримає форму, не сідає і не розтягується.
Амігурумі - це процес створення м'яких іграшок у вигляді маленьких тваринок або предметів, наділених людськими якостями.
Асортимент - сукупність однорідної продукції по видам, сортам і маркам. Розрізняють асортимент послуг, асортимент продукції та асортимент торговий.
Боракс - сіль слабкої борної кислоти, поширене з'єднання бора, має кілька кристалогідратів, широко застосовується в техніці.
Важіль - простий механізм, що може обертатися навколо нерухомої точки, яка називається точкою опори. Застосовується для піднімання вантажів, підважування чого-небудь, для врівноваження ваги тіла у важільних вагах.
Валяння шерсті (фелтінг: від англ. felt - повсть, фільцюван-ня, фільц, набивання) - це особлива техніка рукоділля, в процесі якої з шерсті валянням створюється малюнок на тканині, об'ємні іграшки, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари. Валяння - процес, який відбувається завдяки зчіплюванню верхнього лускуватого шару вовняного волокна між собою під впливом гарячої води та пари. Тільки натуральна шерсть має таку властивість.
Декатирування тканини - обробка парою або гарячою водою шерстяних та інших тканин, щоб поліпшити їх якість і запобігти зсіданню.
Електрощітки - пристрій для подачі напруги на колектор двигуна.
Кератин - білкова речовина з великою кількістю сірки, яка є складовою частиною верхнього шару шкіри, вовни тварин, а також людського волосся, нігтів і т. ін.
Кривошипно-шатунний механізм (КШМ) призначений для перетворення зворотно-поступального руху поршня в обертальний рух колінчастого вала.
Латекс - загальний термін для позначення гумоподібної речовини. В природі зустрічається у вигляді молочка, яке виділяють різні рослини, зокрема, бразильська гевея, кульбаба та ін.
Мертве волосся - маломіцне, жорстке, грубе волокно.
Ость - більш товсті й грубі волосинки в хутрі тварин, що відрізняються від решти за довжиною і кольором.
Перехідне волосся - це волосся, яке за товщиною та жорсткістю займає проміжне місце між пухом та остю.
Повсть ( рос. войлок) - нетканий текстиль. Цупкий матеріал, виготовлений способом валяння. Використовується як ущільнювальний, тепло- і звукоізоляційний матеріал.
Поліестер, акрил, нейлон, віскоза, лайкра, поліамід, спан-декс - назви волокон хімічного походження. Сировиною для їх виготовлення є кам'яне вугілля, нафта, газ, залишки продуктів переробки деревини та текстильного виробництва.
Пух - тонкі, короткі, м'які волоски на тілі тварин; підшерстя під довшою, товщою шерстю.
Очісувати - очищати, вирівнювати чесанням вовну, волокно бавовни, льону тощо.
Репродуктивна функція - здатність організму до продовження роду.
Серицин (від лат. sericium, шовк) - білок, який входить до складу шовку, що виробляє гусінь шовковицевого шовкопряда.
Синтетична пряжа - пряжа, волокна якої виготовляють з вугілля та нафтопродуктів. Усі синтетичні пряжі виробляються у вигляді безперервних ниток, але для ручного в'язання їх змотують по довжині в пасмо та клубки.
Спандекс - еластанова нитка, яку виготовляють з каучукопо-дібного синтетичного волокна. Ці волокна відомі під різними торговими назвами, наприклад, лайкра.
Сукно - шерстяна або напівшерстяна тканина з ворсом на поверхні; поділяється на грубе і тонке.
Фактурний візерунок - об'ємне рельєфне зображення на поверхні.
Фетр - сорт повсті, який виготовляють з тонкого пуху кролів або кіз. Це щільний нетканий матеріал з валяної вовни.
Фіброїн - білкова волокниста речовина, що є найважливішою складовою частиною натурального шовку.
Шерстяні тканини - тканини, виготовлені із шерсті тварин, в тому числі із вовни овець.
Штучні волокна - волокна, які отримують із продуктів хімічної переробки природних матеріалів органічного походження (целюлоза, білки) та неорганічного (скло, метал) походження.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови