укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Сонце - зоря, центральне тіло Сонячної системи
15:19
Сонце - зоря, центральне тіло Сонячної системи

Сонце - зоря, центральне тіло Сонячної системи

Пригадай! Яке місце в Сонячній системі займає Сонце? ^^ Чим Сонце відрізняється від планет?
Сонце — центральне тіло Сонячної системи, найяскравіша та найближча до Землі зоря. Поміркуй ! Чому вдень на небі не видно інших зірок, окрім Сонця?
Відстань від Землі до Сонця дорівнює майже 150 мільйонів кілометрів. Удень воно затьмарює світло інших зірок, тому ти їх не бачиш. Розмірні маса Сонця надзвичайно великі: порівняно із Землею його діаметр у 109 разів більший, а маса — у 330 тисяч разів.
Як і всі небесні тіла, Сонце рухається в космічному просторі. Окрім цього, воно обертається навколо своєї осі.
Сонце — розжарена газова куля. На його поверхні температура становить близько 6000 градусів, а в глибині сягає понад 15 мільйонів градусів. Сонце виділяє величезну кількість світла і тепла, але тільки незначна частина сонячної енергії потрапляє на Землю.
Сонце освітлює і зігріває нашу планету— без цього на ній було б неможливе життя не лише людини, а й мікроорганізмів. Воно є головним (хоча не єдиним) рушієм усіх процесів, що відбуваються на Землі.
За ілюстраціями розкажи про значення Сонця для життя
Завдяки Сонцю відбувається кругообіг води в природі, утворюються хмари, випадають опади, виникає вітер.
Сонячна енергія потрібна для проростання насіння, росту й розвитку рослин, достигання плодів. Використовуючи енергію світла, рослини утворюють з вуглекислого газу і води органічні речовини та виділяють у повітря кисень, необхідний для дихання всім організмам. Під впливом енергії Сонця тварини активно рухаються в пошуках їжі, будують житло, розмножуються й доглядають своє потомство. Сонце є джерелом здоров'я і радості для людини.
Поміркуйте!
Чому люди в давнину поклонялися Сонцю, будували на його честь храми?
Храм бога Сонця в Індії
Обговоріть!   Як ви розумієте зміст прислів'я «Сонце гріє, сонце сяє — вся природа воскресає»?
Сонце, зірка.
Перевір свої знання
1. Чим Сонце подібне до інших небесних тіл?
2. Охарактеризуй Сонце як зорю.
3. Дмитрик запитав Наталочку: «Чому Сонце, яке за твердженнями вчених має велетенські розміри, видається нам із Землі невеликим тілом?». Яку відповідь має дати дівчинка?
4. Яке значення має Сонце для життя на Землі? Наведи приклади.
Зроби підсумки
Сонце — найближча до Землі зоря, розжарена газова куля, центральне тіло Сонячної системи. Воно є природним джерелом світла і тепла на Землі та головним чинником усіх природних процесів.