укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Степи й пустелі
16:12
Степи й пустелі

Степи й пустелі

Пригадай!   Які природні зони виділяють на материку Євразія? Що ти знаєш про степ і пустелю?
На південь від зони мішаних і широколистяних лісів зима стає коротшою і теплішою, а опадів випадає менше. Вологи для росту дерев недостатньо, тому ліси все частіше чергуються з безлісими ділянками. Поступово лісові зони змінюються лісостепом. Далі зовсім зникають. Великі площі займають степи — безкраї рівнинні простори, на яких ростуть злакові рослини. Під трав'янистим покривом степів утворюються родючі чорноземні ґрунти. У зоні степів тепле й тривале літо, дощі випадають рідко. Зима коротка, але холодна, особливо на сході.
Рослини степу цвітуть навесні, допоки в ґрунті багато вологи. Коли наступає спека, надземні частини деяких рослин (тюльпанів, півників) відмирають, а в ґрунті залишаються цибулини чи бульби із запасом поживних речовин. В інших рослин, наприклад, у ковили, дуже вузьке жорстке листя, що зменшує випаровування води.
У степах багато комах. Рослинами й комахами живляться птахи — степовий жайворонок, дрохва, куріпка, перепел. У зоні степів дуже поширені гризуни — польові миші, бабаки, ховрашки. Від спеки й хижаків вони ховаються в норах. Гризунами живляться степовий орел, лисиця, степовий тхір. Живуть тут і плазуни: ящірка, степова гадюка, степова черепаха. Майже всі тварини степів набули забарвлення сухої трави. Так їм легше ховатися від ворогів або непомітно підкрадатися до здобичі. У степах мало води. Коли довго нема дощів і рослини засихають, черепахи, ховрахи впадають у сплячку, а більшість птахів і звірів переселяється на поливні землі.
На південь від зони степів стає дедалі тепліше й сухіше. Спекотне сонце сильно нагріває землю, а дощі випадають дуже рідко. Рослин на таких ділянках росте все менше. Поступово степ змінюється напівпустелею, а напівпустеля переходить в пустелю.
Напівпустелі й пустелі бувають піщані, глинясті й кам'янисті. Вони займають значну територію Азії. Найбільші пустелі Євразії — Каракуми, Кизилкум, Гобі, Такла-Макан.
Літо в пустелі дуже жарке. Вдень поверхня землі нагрівається до +70 °С, а температура повітря в тіні перевищує +40 °С. Ночі холодні, тому що глина й пісок швидко остигають. У пустелі випадає дуже мало опадів. Зима коротка, але холодна, із сильними морозами й вітрами. Сніг випадає не скрізь, та й сніговий покрив неглибокий.
У пустелі ростуть рослини і живуть тварини, які пристосувалися до важких природних умов. Корені верблюжої колючки, колосняка, куща джузгун глибоко проникають у землю і звідти добувають воду. Часто трапляються зарості невеликого дерева — саксаулу.
У пустелях живуть скарабеї — жуки давніх єгиптян, часто зустрічаються скорпіони й отруйні павуки тарантули; багато різних ящірок, змій, зрідка можна побачити черепаху. Звичними мешканцями пустель є гризуни — піщанки, тушканчики. З великих тварин поширені антилопи — джейрани і дикі осли — кулани. Живуть у пустелі і маленька лисиця корсак, і їжак вухатий.
Тварини пустель добре пристосовані до перепадів температур і постійного дефіциту води. Вони мають переважно жовте, подібне до кольору піску, забарвлення, що допомагає уникати небезпеки або успішно полювати. Багато тварин удень ховаються в норах або зариваються в пісок, а вночі виходять на пошуки їжі. Мешканці пустелі можуть довго перебувати без води: одним вистачає тієї вологи, яку вони отримують, поїдаючи рослини, а інші в найбільшу спеку впадають у сплячку.
Поміркуйте! Порівняйте природу зони степу й зони пустель. Назвіть спільні й відмінні ознаки.
Обговоріть! Які ланцюги живлення склалися між мешканцями степів? Утворіть 1-2 ланцюги живлення, характерні для зони пустель.
Степ, пустелі, напівпустелі.
Перевір свої знання
1. Покажи на карті зону степу і зону пустель. Охарактеризуй погодні умови цих зон.
2. Які рослини ростуть у степу, а які — в пустелі? Як вони пристосувалися до життя в умовах нестачі вологи?
3. Розкажи про тваринний світ степу.
5. Допоможи Дмитрикові навести приклади пристосування тварин пустелі до перепадів температур і постійного дефіциту води.
Зроби підсумки
Степова зона розташована в південному напрямку від зони мішаних і широколистяних лісів, а за нею, ще далі на південь, — зона пустель. У пустелях дуже жарке, посушливе літо й холодна, морозна зима. Тут ростуть рослини і живуть тварини, які змогли пристосуватися до важких природних умов.