укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Сузір'я
15:31
Сузір'я

Сузір'я

Пригадай! Що називають зіркою? Які зірки ти знаєш?
Людину здавна зачаровувала краса зоряного неба, приваблювало таємниче сяйво зірок. Кожна зірка — це велетенське розжарене газове тіло кулястої форми, яке випромінює світло і тепло. Тобі відомо, що Сонце — найближча до Землі зоря, яка видається найбільшою серед інших зірок на небі. Однак у Всесвіті є зірки набагато більші за Сонце, а є й менші.
Зірки знаходяться дуже далеко від Землі, тому й нагадують маленькі мерехтливі вогники. На перший погляд, вони розташовані на однаковій відстані від нашої планети, але це не так. Як і всі небесні тіла, зорі постійно рухаються.
Спостерігаючи за зірками, ти можеш помітити, що одні світять яскравіше, а інші — тьмяніше. Учені встановили, що колір зірок залежить від температури їхньої поверхні. Найбільш гарячі зірки мають білий або блідо-голубий колір. Менш гарячі, як наше Сонце, — жовтого або оранжевого кольору. Червоні зірки — найхолодніші.
Милуючись зоряним небом, люди звернули увагу на ділянки, де групи найбільш яскравих зірок утворювали обриси різних предметів або істот. Такі ділянки назвали сузір'ями. Більшість сузір'їв ще в давнину отримали назви на честь міфічних героїв (Андромеда, Персей) або тварин (Лев, Лебідь, Риби, Велика Ведмедиця).
Сузір'я Велика Ведмедиця, або як його ще називають в Україні — Великий Ківш, чи Великий Віз — відоме людям з давніх-давен. У ньому багато зірок, але сім найяскравіших утворюють на небі фігуру, схожу на обриси великого ведмедя або на ківш Із ручкою. Недалеко від нього можна побачити ще одне сузір'я із подібними обрисами, але менших розмірів — Малу Ведмедицю, або Малий Ківш, чи Малий Віз. Найбільш яскраву зірку, з якої розпочинається «ручка» Малого Ковша, називають Полярною зіркою. Вона розташована над Північним полюсом і здавна слугувала людям як орієнтир на північ.
Чим Полярна зірка подібна до Сонця? Чим відрізняється?
Обговоріть!   Чи   можна   вважати   Сонце   найбільшою і найгарячішою зіркою Всесвіту?
Зоря, сузір'я, Полярна зірка.
Перевір свої знання
1.  Що таке зоря?
2.  Чим зорі відрізняються одна від одної?
3.  Що таке сузір'я? Наведи приклади сузір'їв.
4.  Чому зорі здаються маленькими?
5.  Знайди зайве слово в наведеному Дмитриком переліку: Сонце, Місяць, Полярна зірка. Поясни свій вибір.
Зроби підсумки
Зорі — це велетенські розжарені газуваті космічні тіла кулястої форми, які випромінюють світло та тепло. Вони відрізняються за розмірами, яскравістю та іншими ознаками. Ділянки зоряного неба з певним розташуванням груп яскравих зірок називають сузір'ями. Найвідоміші сузір'я — Великий і Малий Віз. Полярна зірка — одна з яскравих зірок сузір'я Малий Віз, що вказує на північ.
Цікавинка для допитливих
За одним із грецьких міфів дочка Зевса за допомогою ваг вершила правосуддя: зважувала долі людей, оцінювала їхні вчинки. Верховний бог вирішив помістити терези доньки на небо, щоб вони були вічним нагадуванням людям про необхідність дотримуватися законів. Відтоді на небі з'явилося сузір'я Терези.
Разом з дорослими ввечері в ясну погоду розглянь зоряне небо. Знайди сузір'я Великий і Малий Віз та Полярну зірку.