укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 4 » Світ професій
16:08
Світ професій

Світ професій

Мистецтвознавець — це фахівець, який має глибокі знання з мистецтва. Мистецтвознавець у сфері української вишивки має знати історію і теорію української вишивки, а також закономірності її розвитку.
Мистецтвознавці працюють у музеях, видавництвах, екскурсійних бюро тощо. Вони вивчають колекції зразків вишитих виробів. Беруть участь в організації експозицій, тематичних заходів, дослідницьких експедицій. Проводять лекції, екскурсії, пишуть наукові праці, збірки мистецьких творів, путівники, мають власні сайти, де розміщують свої напрацювання та ін.
Мистецтвознавець української вишивки — це експерт, аналітик, ерудит, людина, яка занурена у світ вишивки.
Професійно важливі якості мистецтвознавця:
вишуканий художній смак, розвинена образна уява;
*     аналітичний розум, розвинена мова;
*     хороша пам'ять, творче мислення тощо.
Працівник музею Івана Гончара, знаний в Україні та за її межами дослідник І майстер української народної вишивки, Юрій Мвльничук втілює в життя різні проекти. Працює над створенням альбому-каталогу, де мають бути представлені зразки шедеврів автентичних вишивок з високою якістю техніки виконання. Бере участь у створенні Центру української вишивки та костюма. Він не лише влаштовує всілякі виставки, експозиції, семінари, покази традиційних виробів з вишивкою, але й активно організовує реконструкцію зразків давніх вишивок, реалізовує проект «Лялька в українському народному вбранні».
Дизайнер вишивки — фахівець із розробки дизайну виробів з вишивкою. Сьогодні спостерігаємо особливу затре-буваність таких спеціалістів, адже українська вишивка користується широкою популярністю не лише серед українців, а й серед української діаспори по всьому світу, а також серед іноземців. Невимовна краса, витонченість, добротність й образність українських вишитих речей не може залишити байдужою жодну людину з багатою душею, з якого б куточку світу вона не була.
Дизайнери вишивки творчо поєднують традиційні елементи вишивки із сучасними тенденціями Й побажаннями замовника. Вироби з вишивкою нині високо цінуються, адже створення ексклюзивної вишивки — це творча, копітка, трудомістка праця. Для виготовлення сучасної вишивки використовують переважно натуральні, екологічно чисті тканини, зокрема льон — тканину з дивовижними властивостями, що є невидимою ниточкою, через яку встановлюється зв'язок із глибинами тисячоліть, із давніми пращурами.
Дизайнер вишивки має добре знати історію і традиції народної вишивки, види візерунків для вишивання, різні вишивальні шви, уміти користуватися комп'ютерними технологіями, а також відчувати бажання кліента-за-мовника.
Професійно важливі якості дизайнера:
*     витончений художній смак;
*     креативність;
*     комунікабельність;
*     доброзичливість; тактовність тощо.
Стиліст — фахівець у створенні індивідуального стилю людини за допомогою кольорової палітри, одягу, аксесуарів, зачіски, макіяжу. Він володіє мистецтвом створення нових образів. Із сукупності різних елементів і нюансів допомагає знайти і створити стиль, властивий конкретній людині.
Стилісти одягу працюють у будинках моди, салонах краси, імідж-агенствах, фотостудіях, на фешн-показах, телебаченні. Беруть участь у різноманітних проектах, шоу, виставках, показах тощо.
Саме стиліст підбирає індивідуальний стиль, який пасує людині, підкреслює її переваги в зовнішності, приховує недоліки, надає унікального шарму. Стилісту потрібно знати все про стилі й напрями в моді, мистецтві, макіяжі, зачісці.
Стилі розрізняють за різними показниками:
•     за статтю (жіночий, чоловічий або універсальний);
•     за професіями (діловий, бізнес-леді, богемний, академічний, спортивний, спецодяг та ін.);
•     за функціональністю (зірковий, коктейльний, повсякденний, вуличний, діловий);
•     за належністю до певного соціального угрупування (рок-стиль, панк, хіпі, готичний та ін.);
•     за особистим смаком людини (фольклорний, романтичний, елегантний, стриманий, авангардний, гламурний, екологічний та ін.) тощо.
Нині особливо цінується фольклорний стиль. Він екологічний, зручний, природний. Зачіска, макіяж у такому стилі також ириродні, прості.
Професійно важливі якості стиліста:
•     комунікабельність;
•     креативність;
•     гнучкість мислення;
•     організаторські здібності;
•     відповідальність;
•     розвинена інтуїція й аналітичні здібності тощо.
Вишивальник ручної вишивки — фахівець з оздоблення виробів вишивальними ручними швами. Майстер має знати історію і традиції народної вишивки, типові візерунки для вишивання, види різних швів, техніку їх виконання тощо.
Вишивальник повинен уміти: створювати композицію візерунків; правильно розташовувати візерунки на виробах; добирати матеріали потрібного кольору та якості, а також відповідні інструменти й пристосування; вишивати на різних матеріалах; оздоблювати одяг та предмети побутового призначення різними вишивальними швами.
Працюють вишивальники ручної вишивки на підприємствах художніх промислів, на виробничих підприємствах легкої промисловості та побутового обслуговування.
Професійно важливі якості вишивальниках
•     вишуканий художній смак;
•     розвинена просторова уява;
•     зорово-моторна координація;
•     акуратність, відповідальність тощо.
Мистецтво вишивання має багатовікову Історію. Воно знайшло своє відображення у світі живопису. Уважно розглянь картини і зроби їх опис.
Вишивальник машинної вишивки" — фахівець із оздоблення виробів вишивальними машинними швами. Нині на великих швейних підприємствах оздоблення виробів вишивкою виконують за допомогою спеціальних автоматичних машин. Такими машинами управляють за допомогою комп'ютерних програм.
Характерні особливості цієї вишивки такі: відсутність ручної вишивки; швидкість І легкість виконання; можливість вишивання одночасно на декількох виробах або деталях виробів; можливість створення унікального стилю тощо. Машинну вишивку активно використовують у рекламно-інформаційній сфері. На одяг корпоративного стилю, аксесуари тощо наносять фірмовий логотип.
Майстри машинної вишивки працюють не лише на великих підприємствах, але й в ательє, будинках моди, у домашніх умовах та ін.
Для досконалого володіння професією вишивальника машинної вишивки необхідно добре знати:
*     будову вишивальної машини, правила її експлуатації;
*     вимоги до якості машинної вишивки;
*     вимоги до якості матеріалів текстильно-галантерейного виробництва;
*     різні техніки вишивання;
*     види візерунків вишивки і способи їх розташування; види дефектів і способи їх усунення тощо.
Вишивальник машинної вишивки обслуговує вишивальні машини: готує їх до роботи, заправляє основу, засилає нитки в голки машини, змінює котушки, стежить за процесом вишивання та ін. Необхідні знання й уміння, раціональна організація робочого місця, правильні дії майстра під час роботи та дотримання правил безпечної експлуатації вишивальних машин забезпечують високу якість вишивки, задоволення від роботи і збереження здоров'я.
Професійно важливі якості вишивальника машинної вишивки:
•     вишуканий художній смак;
•     висока швидкість моторних реакцій;
•     чітка зорово-моторна координація;
•     розвинена просторова уява Й відчуття кольору;
•     гнучкий розподіл уваги, її концентрація;
•     акуратність, відповідальність тощо.
Вишивальні машини поділяють на промислові, напівлромислові й побутові.
Промислові машини відзначаються перш за все високою продуктивністю, великою кількістю голок, різними формами п'ялець, високою швидкістю роботи.
Промислова багатоголковв вишивальна машина
Напівпромислові машини оснащені кількома голками, дисплеями, комп'ютерними програмами, які дають змогу створювати візерунки вишивок, редагувати й творчо комбінувати їх.
Побутові вишивальні машини розраховані на використання Тх в ательє, експериментальних відділах швейного виробництва.
у будинках моди, у домашніх умовах. Вишивальні можливості побутових машин менші від промислових і напівпромислових з огляду на те, що на побутових можна вишивати одночасно лише один виріб або деталь виробу.
Сучасне виробництво пропонує швейно-вишивальні машини з необмеженими можливостями. Це по суті комп'ютер, що здійснює численні функції — від шиття до вишивання найскладніших зображень. У нього є вишивальний блок, до якого кріпляться п'яльці. Така машина управляється комп'ютером, вишиває візерунки в автоматичному режимі, під час чого рухається не голка, а самі п'яльці. Швейно-вишивальні машини працюють у будь-якій класичній техніці вишивання: від хрестика Й мережки до різноманітних видів гладі. Змінюючи довжину й ширину стібка, є можливість модифікувати практично будь-який шов. Візерунки зберігають у пам'яті швейноТ машини, або завантажують з комп'ютера. У процесі вишивання потрібно лише вчасно міняти нитки, про що швейна машинка попереджає завчасно.

Послідовність створення виробу з вишивкою