укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 3 » Техніки вишивання лічильною гладдю
14:21
Техніки вишивання лічильною гладдю

Техніки вишивання лічильною гладдю

Опорні поняття: пряма гладь, коса гладь, качалочки, розмічання візерунка лічильної вишивки на основі.
Гладь — це техніка вишивання, яку виконують прямими або косими стібками, однакової або різної довжини, що щільно прилягають один до одного, утворюючи гладку поверхню вишивки. Візерунок вишивки гладдю заповнюється повністю або частково.
За технікою виконання гладь розрізняють лічильну 1 вільну. Почнемо ознайомлення з лічильної гладі.
Лічильна гладь, яка ще має назву «лиштва», належить до групи поверхнево-нашивних лічильних технік вишивання. Це одна з найдавніших груп вишивальних швів. Лічильна гладь зустрічається майже в усіх регіонах України. Проте в кожному з них зберігаються специфічні особливості кольорового рішення, побудови композиції та способу виконання.
За способом виконання лічильну гладь поділяють на пряму й косу гладь, качалочки, занизування тощо. Пряма гладь вирізняється тим, що стібки виконують паралельно ниткам тканини — основи або піткання. Кожен стібок прокладають через одну нитку тканини (мал. 82). Пряму гладь вишивають стібками різної довжини.
Пряму гладь використовують у вишивці як самостійний шов або в поєднанні з іншими техніками вишивання.
Косу гладь вишивають під кутом 46° до ниток основи і піткання тканини (мол. 83). Стібки гладі, виконані з нахилом вліво і вправо, набувають красивого ефекту світлотіні.
Ця техніка найбільше поширена на Поділлі, Середній Наддніпрянщині. Традиційно візерунки косою гладдю виконують червоними і чорними нитками.
Качалочки виконують паралельними стібками через одну нитку тканини і завжди на однаковій кількості ниток тканини (мал. 84). Стібки цієї гладі вишивають вертикально (знизу вверх або зверху вниз) та горизонтально, їхні розміри залежать від характеру візерунка, особливостей тканини.
Традиційно візерунки качалочкою вишивають яскравими, контрастними кольорами: червовим, синім, зеленим, жовтим, чорним та іншими. Вимоги до виконання лічильних швів
•     Усі стібки виконують, уважно рахуючи нитки.
•     Пряму гладь вишивають паралельно ниткам основи або піткання.
•     Кожен стібок косої гладі виконують під кутом 45° до ниток основи або піткання.
•     Кожен стібок качалочки виконують, захоплюючи однакову кількість ниток основи або піткання.
•     Стібки виконують щільно один біля одного.
•     Стібки не стягують, щоб не викривлювати візерунок вишивки.
Качалочки здавна полюбляють на Поділлі. З різнокольорових качалочок створюють різноманітні композиції вишивок (мал. 85). Шви лічильної гладі особливо популярні в наш час, на їх основі створюють вишукані композиції, якими оздоблюють різноманітні вироби — одежу, білизну, рушники, скатерки, серветки, диванні подушки, панно, картини, сувеніри, аксесуари тощо (мал. 86).
Розмічання візерунка лічильної вишивки на основі та схемі для вишивання. Спочатку визначають місце розташування вишивки на виробі. Вишивати починають зазвичай від центра візерунка вишивки. Для цього визначають і позначають центр візерунка вишивки. Через центр вишивки розмічають дві лінії спеціальним маркером, олівцем або тимчасовим швом «уперед голку». Для зручності вишивання тканину основи і схему вишивки розмічають через кожні 10 клітинок {мал. 87).
Аби досконало оволодіти технікою виконання лічильної гладі та інших швів, якими ти будеш вишивати обраний тобою візерунок вишивки, необхідно виконати відповідні практичні роботи, уважно читаючи описи технік і вивчаючи малюнки-схеми.
Чи знаєш тм
Ніжко й ласкаво називають майстрині різні техніки виконання візерунків: «барвінок-, «хмелик», «баранячі ріжки-, «кучерики-, «кудрявці», «зозулька», "гребінчики" та Ін. А в орнаментах подільських вишивок використовують мотив «кривульки-, відомий ще з часів трипільської культури.
Орнаменти, створені поколіннями українських вишивальниць, їхні оригінальні назви свідчать про поетичну душу народу. Його спостережливість, кмітливість, а також про прагнення зберегти красу й примножити її.
Запам'ятай
Аби краї тканини для вишивання не обсипалися, їх обробляють різними способами: обметуванням, обробкою клеєм ПВА, закріпленням скотчем тощо. У вишивці вишивальну нитку закріплюють на початку і наприкінці роботи без вузлика, фіксуючи її стібками вишивального шва — з лицьового або виворітного боку.
Закріплення нитки з виворітного боку
Закріплення нитки на початку роботи з лицьового боку
Переводять робочу нитку з одного місця вишивки на інше з виворітного боку під вишитими ділянками тканини через колені три-чотири стібки. Не парто переносити робочу нитку далі, ніж на 5 см.
Завершуючи вишивання, нитку з виворітного боку протягують під кількома стібками (4—6) й обрізають якнайближче до основи вишивки. Для надійності можна обвити нитку навколо одного зі стібків.
Закріплення нитки з обвиванням її навколо стібка
Аби вишивальна нитка не скручувалася, а стібки рівномірно й гладенько укладалися на тканині, голку періодично вільно приспускають на робочій нитці, прокручуючи її.
Вишивку не залишають у п'яльцях, тканина повинна «відпочивати» і розправлятися. Для виконання візерунків лічильною гладдю використовують схеми візерунків для вишивання хрестиком. Виконання стібків постійно звіряють зі схемою.
Під час вишивання у будь-якій техніці голку проколюють між нитками тканини.
1.  Назви особливості виконання косої гладі і качалочки.
2. Якими традиційними кольорами вишивають косу гладь, качалочки?
3. Назви зображені техніки вишивання.
4. Якими техніками  вишивання виконані зображені фрагменти вишивок?
6. Які вишивальні шви зображено на схемі вишивки?
6. Знайди зразки вишивок лічильною гладдю (у спеціальній літературі, книгах, альбомах, журналах, Інтернеті, бабусиній скрині). Оформи знахідки, якими, за бажанням, поповни власну колекцію, колекцію кабінету або шкільного музею, якщо такий є.
Вправи на вишиваная прямою гладдю
Інструменти та матеріали: голка, ножиці, наперсток, п'яльці, кольорові олівці, папір у клітинку, тканина, вишивальні нитки.
Послідовність виконання роботи
Для засвоєння шва «пряма гладь» виший нескладний візерунок.
Схематично зобрази даний або інший візерунок зи-шивки прямою гладдю на папері в клітинку.
2.  Добери кольори вишивальних ниток, які тобі до вподоби. Цей візерунок виконуй двома кольорами — темнішим і світлішим.
3.  Упорядкуй робоче місце та пригадай правила безпечної праці голкою і ножицями.
4.  Підготуй тканину з чіткою структурою полотняного переплетення і відповідні нитки. Здійсни розрахунки і виріж потрібний розмір тканини для виконання візерунка*. Щоб тканина не обсипалася, за потреби, обметай її краї або оброби клеєм ПВА.
5.  Користуючись схемою візерунка, визнач послідовність його виконання. Не забувай, що вишивка повинна бути бездоганною з обох боків!
6.  Починай вишивати найкоротші стібки. Закріпи вишивальну нитку і виконай перший стібок. Кожен наступний стібок виконуй через одну нитку тканини.
7.  Для переходу від одного елемента візерунка до іншого голку з робочою ниткою виводь на виворітний бік, там протягуй її під стібками й виколюй її в тому місці, де продовжуєш вишивку.
8.  Для закінчення вишивки лічильною гладдю виведи робочу нитку на виворітний бік І протягни її під кількома стібками. У жодному разі не слід робити вузлики!
9.  Почисти й за потреби попрасуй вишивку та прикріпи в робочому зошиті. Те саме роби з усіма зразками, які виконуватимеш. 10.  Оціни якість виконаної роботи.
Вправи на вишивання косою гладдю
Інструменти та матеріали: голки, ножиці, наперсток, п'яльці, олівці, папір у клітинку, тканина, вишивальні нитки.
Послідовність виконання роботи
Виконай зразок нескладного візерунка косою гладдю: На схемі візерунка квадрат для одного стібка становить
5x5 клітинок. За бажанням створи власну схему візерунка,
враховуючи особливості твоєГ тканини.
1.  Підготуй тканину потрібного розміру і якості та відповідно до неї — вишивальні нитки.
2.  Закріпи робочу нитку справа наліво стібками по діагоналі квадрата (під кутом 45° до ниток тканини), виколовши голку в лівий нижній кут, який є початком вишивання.
3.   Виконай ряд паралельних стібків (за схемою підручника— п'ять), вколюючи й виколюючи голку весь час на одну нитку вище (або нижче) попереднього стібка, відповідно до схематичного зображення техніки виконання.
4.  Усі елементи візерунка виконуй, повертаючи тканину, так до кінця роботи чергуй стібки з нахилом вправо і вліво.
5.  Оціни якість виконаної роботи.
Вправа на вишивання качалочкою
Інструменти та матеріали: голка, ножиці, наперсток, п'яльці, кольорові олівці, папір у клітинку, тканина, вишивальні нитки.
Послідовність виконання роботи Виконай зразок нескладного візерунка качалочкою:
1.   Підготуй тканину полотняного переплетення потрібного розміру і якості.
2.  Добери вишивальні нитки відповідної товщини Й кольору.
3.   Вишивай даний або інший візерунок качалочки, користуючись схемою.
А. Оціни якість виконаної роботи.
Схематичне зображення техніки виконання качалочки
«Без роботи не чекай доброти».

Інструменти і пристосування для вишивання