укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 2 » Текстильні матеріали для вишивання
14:56
Текстильні матеріали для вишивання

Текстильні матеріали для вишивання

Опорні поняття: основа для вишивання з текстильних матеріалів, тканини для вишивання, канва, вишивальні нитки.
Текстильними матеріалами для вишивання є основа» " на якій вишивають (тканини, неткані матеріали), а також те, чим вишивають, тобто вишивальні нитки.
Вибір текстильних матеріалів для основи значною мірою залежить від техніки вишивання. Усі техніки вишивання поділяють на лічильні й за вільним контуром. Лічильні шви виконують на основі лічби ниток тканини. За вільним контуром вишивають за попередньо нанесеним малюнком на тканих або нетканих текстильних матеріалах.
Основою для вишивання лічильними швами є тканини з рівномірним полотняним переплетенням, які мають в одному сантиметрі однакову кількість ниток основи й піткання. Для вишивання за вільним контуром використовують будь-які текстильні матеріали: ткані і неткані, які мають гладку, переважно однотонну поверхню. Тканини для вишивання лічильними швами поділяють за складом і структурою на три основні групи: з розрідженою структурою; з лляною основою; з бавовняною основою.
Тканини з розрідженою структурою виготовляють спеціально для вишивання лічильними швами. На такій тканині чітко видно квадрати з отворами в кутках для зручності виконання і лічби стібків.
В цій групі тканин є канва «Аїда» (мал. 12), яку розрізняють за розмірами. Номер розміру позначає щільність канви, тобто кількість квадратів переплетення ниток в одному дюймі (дюйм = 2,54 см).
Чим менший номер розміру «Аїди», тим більші квадрати. Кожна нитка основи й піткання в цій тканині має кілька тонших ниток, з'єднаних разом (мал. 12, а). Кожна клітинка канви є місцем для виконання одного вишивального шва, наприклад хрестика (мал, 12, б).
«Аїда» — зручна основа для рівномірного настилання лічильних швів. Цю тканину виготовляють найрізноманітніших кольорів.
Накладну канву приметують до тканини основи й вишивають одночасно на канві й на тканині. Після вишивання поперечні й поздовжні нитки накладної канви обережно висмикують, на основі залишається лише вишивка (мол. 13). За допомогою такої канви вишивають лічильними швами на тканині або нетканому матеріалі з будь-якою структурою.
Зручною для вишивання є водорозчинна накладна канва, яку пришивають до основи, або флізелін із друкованим малюнком, який приклеюють до основи за допомогою праски. Після закінчення роботи готовий вишитий виріб перуть, після чого канва або флізелін розчиняються.
11 ластикова канва — це жорстка гнучка сітка з отворами для голки, яка добре тримає форму (мол. 14, а). її виготовляють різних форм, розмірів і кольорів. На зрізах така канва не обсипається. її можна прати. Використовують для виготовлення об'ємних виробів, сувенірів, магнітиків, листівок, ялинкових прикрас, корисних дрібничок тощо (мал. 14, б).
На які групи поділяють тканини для вишивання лічильних швів? Назви текстильні матеріали для вишивання з розрідженою структурою. У чому особливість водорозчинної накладної канви та флізелінудля вишивання?
Тканини з лляною основою зіткані з одинарних, місцями нерівномірних за товщиною ниток, отвори між якими ледь помітні {мал. 15, а). Вони забезпечують більш рівний і щільний фон для вишивки, ніж тканини з розрідженою структурою. Вишивка на таких тканинах особливо приваблива, дрібні стібки створюють ефект художньої картини (мал. 15, б).
Тканини з бавовняною основою мають рівномірну структуру, зіткану з рівних ниток основи й піткання (мол. 16, а). Вони м'якіші, ніж тканини з розрідженою структурою або з лляною основою. Вишивка на таких тканинах практична і має чарівний вигляд {мол. 16, б). Вишивання на тканинах з лляною і бавовняною основою більш трудомістке, тому що на щільному полотняному переплетенні вишивають здебільшого дрібними стібками, за дві нитки {мал. 17).
Вишивальні нитки, залежно від призначення виробу, особливостей тканини, візерунка вишивки й техніки вишивання, використовують різноманітні за якістю, складом, товщиною, кольором і ціною. Нитки для вишивання повинні вільно настилатися на тканині, бути м'якими, міцними, рівномірними за всією довжиною і не линяти.
Багато фірм виготовляють широкий асортимент вишивальних ниток: натуральні (бавовняні, лляні, шовкові, вовняні), штучні, синтетичні та вмішані.
Універсальними нитками для вишивання вважають нитки ^муліне». Пасмо традиційного муліне складається із 6 ниток. Для вишивання його можна розділити на окремі нитки відповідно до товщини тканини. Муліне продають мотками по 8,10 і 20 м. На пасмі муліне вказують номер, який відповідає товщині та кольору нитки.
У кожного виробника муліне свій набір кольорів. Відомі такі виробники: Чарівна Мить (Україна), DMC (Франція), Gamma (Росія), Anchor (Німеччина) та інші. Виготовляють нитки муліне не лише однотонні, а й меланжеві (з плавним переходом від світліших до темніших відтінків одного й того самого кольору), мульти-колор (з переходом відтінків одного кольору у відтінки іншого) та металізовані (мал. 18).
Широкий асортимент якості, складу, кольорів і розмірів тканин, ішток та ідших матеріалів для виїпивашія (мал. 19) дають змогу реалізовувати найфантастичніпгї проекти.
Прибалтійська художниця СеверІя Інсираускайте вишиває хрестиком на металевих виробах: ложках, тертках, каструлях, лопатах, прасках, автомобілях тощо.
Вишивки набуває популярності вишивка на шкаралупі яєць. Для цього на шкаралупі за візерунком вишивки роблять отвори бормашиною і вишивають заокругленою голкою.
Вишивка на шкаралупі яєць
1. Які особливості добору тканин для вишивання лічильними швами, а які — вільними?
2. Тканини якого ткацького переплетення використовують для виконання лічильних вишивальних швів:атласного, полотняного, саржевого, сатинового?
Яке призначення накладної канви?
Чому вишивання на тканинах із лляною і бавовняною основою більш трудомістке, ніж на спеціальних тканинах із розрідженою структурою?

Властивості текстильних матеріалів. Властивості лляних і бавовняних тканин