укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2013 » Грудень » 13 » Труд.навчання 2 клас. Урок 25. Робота з пластиліном. Равлики
00:46
Труд.навчання 2 клас. Урок 25. Робота з пластиліном. Равлики

Труд.навчання 2 клас. Урок 25. Робота з пластиліном. Равлики

Мета: продовжити ознайомлення з різними прийомами роботи з пластиліном, удосконалювати техніку цієї роботи; розвивати творчі здібності, фантазію, уяву; виховувати охайність, самостійність, дбайливе ставлення до природи.
Обладнання: стеки для ліплення, пластилін, зубочистка, серветки для рук, ілюстрації із зображенням равликів.

Хід уроку Труд.навчання 2 клас. Равлики  
I.      ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II.    СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.    Повідомлення теми та мети уроку
— Сьогодні на уроці ми продовжимо працювати з пластиліном, згадаємо прийоми роботи, які ми вже знаємо. А кого ми будемо сьогодні ліпити? Відгадайте!
— Так, ми будемо ліпити равликів.
2.     Вступна бесіда
•   Показав з доріжки Голову і ріжки. Хто повільно так повзе. На собі свій дім везе? (Равлик)
—  Що ви знаєте про равликів? Де вони мешкають? Чим живляться? Чи є у них вороги? {Діти розглядають ілюстрації із зображенням равликів у при роді. Учитель слухає відповіді учнів.)
3.     Розповідь учителя
—  Чим харчується равлик? Равлик — травоїдна тварина. Що це означає? Як ви розумієте значення слова «травоїдна»?
— Травоїдна — така, що харчується травою й іншими рослинами. Равлик поїдає зелене листя різних рослин.
— Як живе равлик? Равлик вологолюбний. У суху погоду ховається під каменями, у тіні рослин або в сирому моху. Зазвичай день проводить, сховавшись у свою мушлю, на годівлю виходить уночі. Найбільш активний равлик протягом ночі й після зливи.
— Як він зимує? Восени, коли на вулиці стає прохолодно, равлики закопуються в ґрунт на зимівлю. Навесні, коли потеплішає, пробуджуються й залишають свій зимовий притулок.
—  А навіщо равликові ріжки? У равлика не одні ріжки-вусики, а дві пари — два й два. Одна маленька пара — це вусики, якими равлик нюхає. Друга, більша пара, — це очі. Ріжки-вусики равликів дуже чутливі: якщо вони випадково торкаються певного предмета, равлик моментально ховає їх усередину. Деякі діти люблять тикнути равлика й дивитися, як він сховає ріжки. Ніколи так не робіть! Нікому не може подобатися, якщо йому тикають в очі.
— Як рухається равлик? Равлик рухається дуже повільно. Справа в тому, що вся нижня частина тіла равлика є суцільною «ногою»! Коли равлик повзе, з ноги випливає липка рідина, що допомагає равликові рухатися й утримуватися на поверхні. Якщо равлика потривожити, він ховається в мушлі. Хоча мушля равлика досить міцна — може витримати, якщо на неї наступить маля, що тільки-но навчилося ходити, все-таки намагайтеся не наступати на равликів.
—  Чи є в равликів вороги? У равликів і без людини достатньо ворогів: їжаки, миші, хижі комахи, жаби, птахи, ящірки, равлики-хижачки. У деяких країнах люди вживають равликів у їжу.
Фізкул ьтхвилинка
4.    Демонстрування та аналіз зразка
Інструктаж учителя
— А зараз ми спробуємо зліпити равлика. Розгорніть підручник на с. 102 та скористайтеся порадами, як зробити равликів. Будемо ліпити равлика-маму та її діточок.
•   Для мами-равлика вам потрібно підготувати одну велику кульку рожевого кольору і три пари менших: рожевого, білого і блакитного кольорів.
•   3 великої рожевої кулі зліпіть тулуб равлика, а з маленьких — ріжки й очі.
•   Розкачайте велику кульку і рожеві кулі в ковбаски. З одного боку вони мають бути товстими, а з іншого — гострі. Більша з них буде тілом, а менші будуть ріжками.
•   Зігніть ковбаску для тулуба і прикріпіть ріжки.
•   Дещо сплющте білі кулі, а в їх центрі закріпіть невеликі кульки блакитного кольору для зіниць равлика.
•   Носик проткніть зубочисткою, а за допомогою стеки намалюйте усмішку. Щоб усмішка равлика була рівною, її потрібно спочатку легенько намітити стекою. Просто проведіть стекою і залиште риску, але не вдавлюйте.
•   Щоб зробити будиночок равлика, вам потрібно скачати велику кулю з блакитного пластиліну. Цю кульку для будиночка равлика вам треба розкачати в дуже довгу ковбаску, а потім скрутити її в спіральки.
•   Тепер цей будиночок можна закріпити на тілі равлика.
•   А для того, щоб закріпити більш дрібні деталі, наприклад, ріжки у дітлахів-равликів, замість пальчиків користуйтеся стекою.
•   Візьміть кольоровий картон та прикріпіть равликів на травичку.
III.   ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
IV.   ВИСТАВКА ТА ОЦІНЮВАННЯ РОБІТ
— У вас вийшли чудові равлики!
— Розгляньте свої роботи та роботи своїх товаришів.
— Чи все у вас вийшло?
— Яких помилок припустилися?
— Чи помітили помилки у товаришів?
— Що треба було зробити, щоб уникнути цих помилок?
V.  Підсумок уроку. Труд.навчання 2 клас. Равлики
— Наш урок добіг кінця. Чого він вас навчив?
— Хто вважає, що трудився у повну силу?