укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Уявлення давніх людей про Землю і Всесвіт
15:11
Уявлення давніх людей про Землю і Всесвіт

Уявлення давніх людей про Землю і Всесвіт

Пригадай! Яку форму має наша планета Земля? Що ти ^^  знаєш про Всесвіт?
З давніх-давен, спостерігаючи за рухом Сонця, Місяця і зірок, різноманітними небесними явищами та сезонними змінами в природі, люди намагалися збагнути таємниці світобудови. Уявлення про Землю і Всесвіт в різних народів у різні часи були доволі подібними.
Розглянь малюнки. Якою уявляли Землю давні люди?
У Стародавній Індії вважали, що Земля тримається на спинах чотирьох слонів, які стоять на велетенській черепасі. Черепаха спирається на змію — своєрідне уособлення Всесвіту.
Жителі океанського узбережжя уявляли Землю у вигляді плоского диска, розміщеного на спинах трьох китів, які плавають безмежними водними просторами.
Відомості про світоглядні уявлення прадавніх слов'ян можна знайти в деяких казках та міфах. Так, залежно від місцевості, наші пращури уявляли Землю у вигляді круглого коржа, що плаває на воді, або у вигляді яєчного жовтка, навколо якого — вода (білок). Достатньо поширеним було уявлення, що Земля тримається на одній або двох рибах.
Згідно із віруваннями стародавніх єгиптян, Землю уособлював Геб — прабатько богів. Його дружина Нут була самим небом і матір'ю Ра (Сонця) та зірок. Удень Ра на кораблі плив по небесному Нілу й освітлював Землю.
У міфах Стародавньої Греції Земля змальовується у вигляді щита воїна. Сушу з усіх сторін омиває річка Океан. Над Землею розташоване небо, по якому на золотій колісниці рухається бог Сонця Геліос. Щоденно він піднімається з вод Океану на сході і поринає в них на заході.
Уявлення про Землю як нерухоме плоске або опукле тіло знайшли відображення в працях багатьох давньогрецьких філософів. Уперше ідею про кулястість Землі висловив знаменитий математик і філософ Піфагор. Пізніше його здогади підтвердив великий учений-енциклопе-дист Аристотель. На думку Аристотеля, у центрі Всесвіту знаходиться Земля, навколо якої обертаються Сонце, Місяць і планети. Проте його погляди розділяли не всі давньогрецькі вчені. Так, Аристарх Самоський вважав, що Земля і всі планети рухаються навколо Сонця, але
цю теорію не підтримали ні його сучасники, ні вчені багатьох наступних поколінь.
Своєрідним підсумком тогочасної науки про Всесвіт стало вчення давньогрецького ученого Клавдія Птоло-мея. На основі спостережень своїх попередників, а також власних спостережень він побудував теорію руху Сонця, Місяця і планет. Згідно з цією теорією, всі світила рухаються навколо Землі, яка є центром світобудови і має кулясту форму. Праця Птоломея, в якій він виклав свої погляди, впродовж 1500 років слугувала основним підручником з астрономії для всього наукового світу.
Поміркуйте! Чому давні люди вважали, що Земля плоска і нерухома?
Обговоріть! Як змінювались уявлення стародавніх греків про Землю і Всесвіт?
Всесвіт.
Перевір свої знання
1. Розкажи, як уявляли Землю і Всесвіт стародавні єгиптяни.
2. Чим подібні та чим відрізняються уявлення про Землю жителів океанського узбережжя, стародавніх індійців і прадавніх слов'ян?
3. Наталочка стверджує, що погляди на Всесвіт у давньогрецьких вчених подібні. Чи права дівчинка? Доведи.
Зроби підсумки
Давні люди уявляли Землю плоскою і нерухомою. Вперше ідею про кулястість Землі висловив давньогрецький математик і філософ Піфагор. Ученим-но-ватором, який значно випередив свій час, був Аристарх Самоський. Саме він першим здогадався, що Земля і всі планети рухаються навколо Сонця.