укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Лютий » 14 » Укр.література 5 кл Голобородько. І.Я. Франко
16:34
Укр.література 5 кл Голобородько. І.Я. Франко

Укр.література 5 кл Голобородько. І.Я. Франко

27 серпня 1856 р. в селі Нагус-вичі Дрогобицького повіту на Галичині в сім'ї відомого на всю округу коваля народився рудоволосий, ясноокий хлопчик. Ясьо (так звала мати сина) ріс розумною дитиною. В нього виникало безліч запитань, з якими він звертався до дорослих.Родина Франків жила, як на ті часи, в достатках. Ріс хлопчик роботящим, товариським. Він залюбки допомогав батькам по господарству, любив і розумів підгірську природу.
Мати Івася, ласкава й співуча, надзвичайно любила українську пісню. Так з голосу матері хлопчик запам'ятав багато народних пісень. Великою мрією неписьменних батьків було дати освіту своїй дитині. У шість років віддають Івася до школи в сусідне село, звідки була родом мати, оскільки тамтешня школа вважалася кращою, ніж у Нагуевнчах. Потім І. Франко переходить до так званої нормальної школи при монастирі в Дрогобичі, а згодом — до Дрогобицької гімназії.
Вчився хлопчик легко, оскільки від природи був здібним, мав надзвичайну пам'ять. За допомогою дядька по матері, як пише І. Франко в автобіографічному листі, за десять днів він навчився читати українською мовою «Шевченка... я вивчив майже всього напам'ять (а пам'ять у мене була така, що лекцію історії, котру вчитель цілу годину говорив, я міг опісля продиктувати товаришам майже слово в слово!»),— згадує письменник роки навчання. А до того був ще й дуже працьовитий.
Івась рано залишився сиротою. Коли йому було дев'ять років, помер батько. У сім'ю прийшов вітчим, бідний наймит із сусіднього села. Працьовитий, добрий чоловік, він доклав усіх зусиль, щоб хлопець здобув освіту. У шістнадцять років 1. Франко втратив матір, вітчим одружився вдруге.
У липні 1877 р. Іван Якович був заарештований. Іван Якович Франко був високоосвіченою людиною. Здобувши університетську освіту, письменник їде до Відня, де одержує ступінь доктора філософії.
У галузі дитячої літератури Іван Якович активно працює починаючи з 1890р. Він опублікував збірку казок «Коли ще звірі говорили», написав низку оповідань. Найбільш «особистим» є оповідання «У кузні», де змальовано картини раннього дитинства майбутнього письменника, а найулюбленіший герой — хлопчик Миром.
Похований митець на Личаківському цвинтарі у Львові.