укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Лютий » 16 » Укр.література 5 кл Голобородько. Леонід Глібов
17:26
Укр.література 5 кл Голобородько. Леонід Глібов

Укр.література 5 кл Голобородько. Леонід Глібов

Леонід Іванович Глібов народився 4 березня (21 лютого) 1827р. в селі Веселий Поділ на Полтавщині. Його батько був управителем маєтків поміщиків Родзянків у Веселому Подолі, а згодом — у селі Горби.
Змалку Л. Глібов надивився на поміщицьку жорстокість та бідування простого люду. Чи не тому, за свідченням сучасників, першим, ще дитячим, його твором була сатира на одного з місцевих кріпосників. Початкову освіту, як тоді водилося, Леонід Глібов здобував дома, а з 1840 року навчався в Полтавській гімназії, де дитячий інтерес до літератури зміцнів та поглибився. Л. Глібов був не дуже успішним учнем. Особливо важко давалися йому математика і фізика. Але з предмета «Російська словесність» завжди отримував найвищі оцінки.
У 1847 році вийшла перша збірочка віршів юного поста. За цс він одержав догану від керівництва закладу, бо гімназист не мав права щось робити без дозволу начальства.
Хворобливість хлопця спричиняла часті пропуски занять, і його залишили на другий рік у шостому класі. Батьки забрали сина додому на хутір. Там юнак займався самоосвітою, багато читав, писав вірші.
Після одужання й невдалої спроби вступити на медичний факультет Київського університету 1849 р. Л. Глібов розпочав навчання в Ніжинському ліцеї вищих наук. Саме в цей час Глібов написав більшість своїх знаменитих байок.
Закінчивши ліцей, він працює вчителем спочатку на Поділлі, потім у Чернігові. Сучасники й колишні учні відзначали, що Глібов був надзвичайно вимогливим учителем, але завжди поважав учнів, піклувався про них, давав добрі поради. У Л. Глібова вчився й зберіг дорогі спомини про свого вихователя Петро Косач — батько Лесі Українки.
Відомо 107 байок, понад 50 загадок, 14 акровіршів поста. Деякі вірші поклав на музику композитор Микола Лисенко.
Л. І. Глібов був справжнім другом дітей. З великою радістю і захопленням читали вони байки, казки, вірші поета, які друкувалися у Львівському журналі "Дзвінок" під псевдонімом Дідусь Кенир.
Останні роки життя Леонід Глібов тяжко хворів, майже повністю втратив зір, але продовжував працювати.
Помер 10 листопада 1893 року в Чернігові. Поховано його з почестями біля Троїцького монастиря.