укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 21 » Укр.література 5 кл Голобородько. Максим Таденович Рильський
00:31
Укр.література 5 кл Голобородько. Максим Таденович Рильський

Укр.література 5 кл Голобородько. Максим Таденович Рильський

Максим Тадейович Рильський народився 19 березня 1895 року. Син дворянина, українського інтелігента, який втратив польські родові корені, неписьменної селянської талановитої і співучої дівчини з села Романівни, він увібрав у душу найкращі риси своїх батьків. У сім років Максимко написав свій перший вірш «Прошак». За змістом віршик простий, наївний, але з нього видно, яким зростав майбутній поет, тому що ці незграбні рядки сповнені співчутливості, доброти і людяності.
Навчався Максим у приватній гімназії відомого київського педагога Володимира Наумснка. Хлопець рано починає віршувати, а у 1910 р. виходить його дебютна збірка «На білих островах».
З 1915 р.М. Рильський — студент Київського університету, медичного факультету, через два роки продовжить навчання на історико-філологічному, але революція. Громадянська війна змусить його перервати освіту і переїхати в село, де він вчителюватиме у початковій школі; поет пробув в с. Вчорайшому, потім у рідній Романівні аж до осені 1923 р.
Репресії також не обминули Рильського: 1931 р. він півроку пробув «під слідством» в Лук'янівській в'язниці Києва, доки не був звільнений «за відсутністю достатніх даних для обвинувачення й суду».
У роки Великої Вітчизняної війни Рильський перебував в евакуації, спочатку в Уфі, а потім у Москві.
Творче відродження поета припадає на добу 50-х років. Поетичні збірки цього останнього періоду в житті М. Рильського — «Троянди й виноград*, «Далекі небосхили» (1959), «Голосіївська осінь» (1959) та ін.— гідно завершують його творчу біографію.
За видатні заслуги в розвитку науки і культури Рильського було обрано академіком АН УРСР, а згодом і АН СРСР. Він очолював Спілку письменників України (1943-1946), був директором академічного інституту мистецтва, фольклору й етнографії.
Максим Рильський — один із найвидатніших в українській та світовій літературі майстрів художнього перекладу. Особлива увага віддавалася поезії з переважно трьох літератур: російської, польської, французької.
Помер М.Т. Рильський після тяжкої хвороби 24 липня 1964 р.