укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 21 » Укр.література 5 кл Голобородько. Микола Степанович Вінграновський
00:37
Укр.література 5 кл Голобородько. Микола Степанович Вінграновський

Укр.література 5 кл Голобородько. Микола Степанович Вінграновський

Микола Степанович Вінграновський — поет, прозаїк, кіноактор, кінорежисер, сценарист — народився в місті Первомайському на Миколаївщині.
У школі вчився добре. Успішно закінчив Первомайську середню школу № 17. Мріяв вступити до театрального інституту, бо дуже вже хотілося стати артистом.
Так у 1956 році Микола Віи-грановськнй став студентом. Назавжди запам'яталася юнакові зустріч з Олександром Довженком. Великий митець забрав Миколу Він-грановського на навчання до Всесоюзного державного інституту кінематографії в Москву, допомагав студентові не тільки порадами, а й матеріально.
Після закінчення інституту М. Вінграновський розпочав свою роботу на Київській кіностудії ім.О. Довженка як актор, режисер і сценарист.
Писати вірші почав у студентські роки, а 7 квітня 1961 року «Літературна газета» вийшла із заголовком на всю четверту сторінку: «Микола Вінграновський. З книги першої, ще не виданої, де було надруковано аж п'ятнадцять віршів молодого автора.
Перша поетична збірка «Атомні прелюди вийшла в 1962р., а через п'ять років побачила світ друга поетична збірка «Сто поезій*.
У дитячу літературу М. Вінграновський прийшов на початку шістдесятих років, коли в журналі «Ранок» з'явилися оповідання «Бинь-бинь-бинь» і «Чорти». Тоді ж були надруковані і його перші вірші для дітей, які увійшли в окрему збірку «Андрійко-говорійко», а трохи пізніше побачили світ такі оригінальні книжки поезій: «Мак», «Літній ранок», «Літній вечір* та ін.
М. Вінграновський активно працює і в прозі, яку почав створювати давно, майже одночасно з поезією. З-під його пера вийшли книжки повістей та оповідань «Первінка», «Сіроманець», «На добраніч» та ін.
26 травня 2004 року на 68 році життя серце видатного письменника, кіноактора і режисера, лауреата Національної премії України їм. Т. Шевченка, премії Фундації Антоновичів (США), літературної премії «Благовіст», премії ім.В. Вернадського та О. Довженка, заслуженого діяча мистецтв, одного зі славної когорти поетів-шістдесятників Миколи Степановича Вінграновського перестало битися.