укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Квітень » 21 » Укр.література 5 кл Голобородько. Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова)
17:04
Укр.література 5 кл Голобородько. Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова)

Укр.література 5 кл Голобородько. Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова)

Поетеса, автор прозових та драматичних творів, перекладач, науковець, фольклорист і етнограф, публіцист, видавець, активна громадська діячка — це все вона, Олена Пчілка. Народилася Ольга Петрівна Дра-гомаиова 29 липня 1849 року на Полтавщині, у місті Гадячі в сім'ї дрібного поміщика Петра Якимовича Драгоманова, автора віршів та оповідань. Славетний рід Драгоманових був відомий ще з часів гетьманщини. Предки письменниці перебували на дипломатичній службі у Богдана Хмельницького, дядько — декабрист Яків Драгоманов — помер на засланні в Сибіру, батько Ольги Петрівни мав юридичну освіту. Дітей у сім'ї Драгоманових привчали шанувати природу, любити мистецтво.
З дванадцяти років Ольга Драгоманова навчалась у Київському пансіоні шляхетних дівчат. Брат Михайло — видатний учений, літературний і громадський діяч — залучав її до київської «Громади». Тут вона знайомиться з композитором Миколою Лисенком, письменником Михайлом Старицьким.
Обставини склались так, що Олені Пчілці разом із сім'сю довелося проживати в різних місцевостях України: Новоград і -Волинському, Луцьку, Києві, Гадячі і селі Колодяжному. Письменниця була вельми творчо активна: збирала і видавала народні пісні, казки. 1886 року побачила світ її збірка поезій «Думкн-мережанки». Згодом виступала в жанрах байки, оповідання, п'єси, мемуарів, багато перекладала творів з російської, англійської, грецької, французької мов.
Багато зробила Олена Пчілка для розвитку дитячої літератури та її періодики. Зокрема, з 1906 року вона стала видавати додаток до «Рідного краю» — журнал для дітей молодшого й старшого віку «Молода Україна». Тут друкувалися твори Лесі Українки. С. Васильченка, М. Гоголя, М. Лєрмонтова. Дж. Свіфта тощо. Вона подарувала дітям вірші «З ґрин-джолками», «Люлі, люлі», «Кохані речі», оповідання «Найкращі діти», •Дві зваги й дві слави», казку «Журавель та Чапля», п'єси «Весняний ранок Терасовий», «Сон-мрія, або казка зеленого гаю», «Кобзареві діти» тощо.
В останні роки життя, коли почалися сталінські репресії проти української інтелігенції, Ольга Петрівна зазнала переслідувань. Померла Олена Пчілка 4 жовтня 1930 року в Києві.