укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Лютий » 14 » Укр.література 5 кл Голобородько. Про зоряний Віз
14:51
Укр.література 5 кл Голобородько. Про зоряний Віз

Укр.література 5 кл Голобородько. Про зоряний Віз

Колись дуже давно, а де саме — невідомо, та трапилась велика посуха: така суха, що не тільки в річках і озерах, а навіть і в колодязях повисихала геть-чисто вся вода, і люди без води почали хорувати та мерти. В тім краю, де ото трапилася така посуха, та жила одна вдова, а в тієї вдови була всього-на-всього одна дочка. Захорувала вдова без води, і дочка, щоб не вмерла її мати, взяла глечик та й пішла шукати води. Де вона її шукала, хто її знає, а тільки десь-то найшла. Набрала в глечик і понесла додому. По дорозі натрапила на одного чоловіка, що вмирав без води; дала йому напитись і тим одволала його од смерті. Далі натрапила вона на другого, такого ж саме; потім на третього, четвертого і, в кінець, на сьомого. Всім давала пити і всіх одволала од смерті. Про зоряний Віз. Води зосталось у неї тільки на самому денці.
Йшла вона, йшла та по дорозі сіла відпочивать, а глечик поставила коло себе на землю. Коли в той час де не взявся собака. Хотів, мабуть, теж напитись та й перекинув глечик. Коли перекинувсь той глечик, то з нього вилетіло сім зірок великих і восьма маленька, та й поставали вони на небі.
Ото ті зірки і єсть «Віз», або душі тих людей, що дівчина їм давала пити, а восьма — маленька (дід показав близько біля «Воза» маленьку зірку), так то душа собаки, що перекинула глечик. Так ото Бог на те їх і поставив на небі, щоб усі люди бачили, яка щира була тая дівчина, а за її щирість Бог послав дощ на ту країну.