укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Лютий » 14 » Укр.література 5 кл Голобородько. Василь Королів-Старий
16:38
Укр.література 5 кл Голобородько. Василь Королів-Старий

Укр.література 5 кл Голобородько. Василь Королів-Старий

Народився письменник 4 лютого 1879 р. в селі Ладен Прилуцького повіту на Полтавщині, а помер далеко від рідної домівки — 11 грудня 1943 року в містечку Мельник, що знаходиться в Чехословаччині.
Після закінчення Полтавської духовної семінарії, а потім Харківського ветеринарного інституту Василь Королів працював ветеринаром і водночас проводив велику просвітницьку роботу, особливо серед селянства. Він займався укладанням народних календарів та листівок, які були дуже потрібними у повсякденному житті та побуті. Як зоове-терииар, видавав брошури та невеличкі книжечки з цінними порадами про те, як доглядати за свійськими тваринами. Найбільш відомі його науково-популярні книги «Скотолі-чебник» та «Кролики».
Під час другої російської революції та громадянської війни Василь Королів сповна віддасться журналістській та видавничій справам: редагує журнал «Книгар*, співпрацює у видавництвах «Час*, «Відродження», «Сміх», «День» (деякі з них він засновує сам).
На початку 1919 року, коли не було вже надії на відновлення законної влади Української Народної Республіки, Василь Королів-Старий, як чимало інших літераторів, змушений був емігрувати за кордон. Там працював в Українській сільськогосподарській академії в Подєбрадах і активно продовжував видавничу, перекладацьку, наукову і письменницьку діяльність.
Найповніше розкрився талант письменника у збірці казок «Нечиста сила». Королів-Старий поставив перед собою нелегке і, на перший погляд, дивне завдання — облагородити «нечисту силу», показати народові традиційно злі й лихі алегоричні персонажі добрими, такими, які здебільшого приносять людям користь. Приємно, що письменник використовує не лише український матеріал. Наприклад, у казці «Нечиста сила» діють персонажі з фольклору інших народів: на Лису гору під Києвом на свою нараду злітаються Диви та Джини з Персії, Тролі та Ельфи з Німеччини і Швеції, Корріганн та Нічні Прачки із Франції, чеський водяник Гастрман, польський чорт Борута, кавказький дух Гуд. єврейський чорт Хапун та багато інших дивовижних істот.
Збірка казок «Нечиста сила» — поки що єдина книжка, що вийшла передруком у наш час на батьківщині письменника. А вперше вона побачила світ 1923 року в чехословацькому місті Каліш.