укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2013 » Листопад » 14 » Українська література 5 клас. Урок 54
16:07
Українська література 5 клас. Урок 54

Українська література 5 клас. Урок 54

Урок 54. Література рідного краю. Поезія М. Побеляна
Мета: 
- Навчальна: стисло ознайомити учнів із цікавими сторінками біографії автора; проаналізувати його ліричні твори; визначити художні засоби, головну думку. 
- Виховна: виховувати шанобливе ставлення до літератури рідного краю. 
- Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне декламування віршів. Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь на уроці літератури
рідного краю. Обладнання, наочність: портрет автора, книжкова виставка його творів, дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ 
Нас дитинства світ казковий знов у гості кличе всіх 
По доріжці веселковій, де лунає дружно сміх. 
Де на кульках кольорових лине в небо дітвора. 
О, країна ця чудова — світ любові і добра.
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. АКТИВІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ
Вступне слово вчителя
— Чарівний мрії світ — дитинство! Дитинство — пора, коли збуваються всі бажання, коли немає нічого неможливого. Пора радісного сміху, ніжної маминої колискової, перших батьківських повчань, першої прочитаної книжки. Саме змалечку в дитячій душі засівається зерно любові до книжки — на всі літа.
Сьогодні наш урок присвячений саме чарівному світу дитинста, а допоможе нам у цьому письменник нашого краю Микола Побелян та світ поезії.
Микола Побелян народився 22 червня 1948 року в селі Покошичі на Чернігівщині в родині колгоспників. Навчався в Ніжині та Криму. Був пастухом, кочегаром, «цілинником»... Перша літературна публікація датована 1962 роком.
Прийнятий до НСПУ 2001 року за збірки поезій «Дай мені долоньку» (1997) та «Сніги на двох» (видавництво «Зерна», 1999, «Бібліотека альманаху українців Європи»), а також публікації в колективних збірниках, антологіях України: «Вітрила-95», «Самоцвіти», «Золотий гомін», «Слобожанська муза», «Слобожанська яса»; журналах: «Березіль», «Малятко», «Слобожанщина», «Дивослово», «Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах», «Зерна», «Ятрань»; газетах: «Літературна Україна», «Голос України», «Освіта України», «Слобідський край», «Нові горизонти», «Южная магистраль». Його вірші перекладались на іврит, російською, вірменською, французькою мовами.
За фахом і покликанням — учитель української мови і літератури. Досвід педагогічної роботи — 38 років. Учитель-методист. Працює в Харківській спеціалізованій школі № 108, де 30 років очолює роботу літературної студії «Грудка» ім. Станіслава Шумицького. 1980 р. створив перший в СРСР Музей хліба.
III. ОПРАЦЮВАННЯ І УСВІДОМЛЕННЯ УЧНЯМИ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Учитель. Лірика Миколи Побеляна пронизана любов'ю до природи, дитини, батьківщини.
Ось послухайте, як пише про себе М. Побелян:
Я з роду ідолянів Побелянів, Що споконвіку на Десні живуть. Із роду, м'ятого копитами ординців. Що вистояв, як сиві спориші. Вмирав із усіма і поодинці Та не згубив вкраїнської душі.
1. Бесіда
- Як ви гадаєте, чи є справжнім українцем письменник? 
- Чи любить він свій рід, свою батьківщину?
2. Розглядання збірки «Дай мені долоньку...», а саме «Молитви-оберегу»
Творчий доробок нашого земляка на сьогодні — дві поетичні збірки та численні публікації його віршів у періодиці. Перша збірка — «Дай мені долоньку...» (1998 р.). Ця збірка адресована мамам. Вірші цієї збірки сповнені ніжності, теплоти, любові, турботи про дитину, а починається вона «Молитвою-оберегом».
3. Бесіда
- Як ви гадаєте, до кого звертається у своїй поезії автор? 
- Які почуття виникли у вас після прослуховування вірша? 
- До якої лірики належить цей вірш (інтимна, пейзажна, філософська, патріотична)? Доведіть.
4. Розглядання збірки «Сніги на двох»
Збірка вийшла в поетичній серії «Бібліотеки альманаху українців Європи "Зерна"». Ліричний герой збірки «Сніги на двох» — людина, залюблена у свою країну, її природу, людей, він іде по життю поруч з нами.
1999 року вийшла друком нова книжка харківського поета Миколи Побеляна «Сніги на двох». Вийшла вона в серії «Бібліотека альманаху українців Європи "Зерна"».
«Сніги на двох» — це збірка ліричної поезії, автор якої запрошує нас у світ його любові, населений людьми, птахами, деревами, квітами: 
«Любове ніжна, Я перед тобою Уклінно так. Благоговійно так... Без тебе я 3 життєвого Двобою Не вийшов би Ніколи і ніяк».
Ліричний герой його збірки — закохана людина, щира і відверта у своїх почуттях:
«Мені так радісно з тобою В оцих снігах ції зими... Де під зорею голубою На всю планету — тільки ми...»
Для нього любов — це всесильне, всеохоплююче почуття: «Фарбує космос Рами в золоте... Земля мов Жінка, що Любити хоче...»
Ліричний герой не уявляє без любові навіть миті життя: «Вечоріє Тобою щоденно, І світає Тобою — без мене... День палає Тобою огненно І ночіє Тобою — теж...»
Щиро, відверто ліричний герой говорить нам про свої почуття: «Всупереч, Мабуть, Самому Богу... Я тебе Безбожно так Люблю...»
5. Виразне читання віршів М. Побеляна учнями
«Дві зірочки», «Вранішня казаночка», «Вечірня казаночка», «Зажурився журавель», «Павучок», «Ой ходила гусочка...»
6. Бесіда
- Який вірш вам сподобався більше? Чому? 
- Які почуття виникли після почутого? т Який настрій віршів?
IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
1. Літературна гра «Знавець творчості М. Побеляна»
Клас ділиться на дві команди. За кожну відповідь отримує по 1 балу.
I етап — відповіді на запитання
- У якому році народився М. Побелян? (22 червня 1948 року) 
- Де народився письменник? (У селі Покошичі на Чернігівщині) 
- Як називається перша збірка М. Побеляна? («Дай мені долоньку..,») 
- У якому році вийшла збірка «Дай мені долоньку»? (1998) 
- Кому адресована ця збірка? (Мамам та їхнім дітям) 
- Яким твором починається ця збірка? («Молитва-оберег») 
- Як називається друга збірка М. Побеляна? («Сніги на двох») 
- У якому році вийшла збірка «Сніг на двох»? (1990) 
- Хто є ліричним героям цієї збірки? (Закохана людина) 
- До якої лірики належить ця збірка? (Інтимної)

II етап
За кожну правильну відповідь команда отримує по 2 бали.
Назвіть вірші М. Побеляна. («Молитва-оберег», «Дві зірочки», «Вранішня казаночка», «Вечірня казаночка», «Зажурився журавель», «Павучок», «Ой ходила гусочка...» (див. у додатку).

III етап — робота за картками (3 бали)
Картка № 1 (записані вирази із творів М. Побеляна)
Визначити засоби художньої виразності.
(Зелене королівство. Гривасте сонце. Сиві небеса. Сни дитинно золоті. Літо стеле килимочки. Сонечко золотило стеблинку. Наче песик, сонечко лизне дві зірочки, У тебе вічка, мов кринички. Сонечко, мов бджілка золота)
Картка № 2
Визначити художні тропи у вірші «Подивись, які слухняні зорі». (Епітети: слухняні зорі в небі неозорім, сонної верби. Метафори (уособлення): зорі затуляють вічка, вітерець присів на гілку спати, клен листочки зміг заколисати, сплять берези, вільхи і дуби)
IV етап — нагородження переможця
V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
Учитель. Неповторна індивідуальність М. Побеляна, його поезія — це стихія, у якій цілковито відсутня якась навмисна спрямованість, передбаченість, постійне переливання настроїв, станів, натхненна гра уяви. Його «дитячі» вірші — принципово новаторські тим, що співмірні з дитячою уявою, з поетичністю дитячої душі. І проливають нове світло на природу всієї поезії як такої, у якій живе дарована людям у дитинстві безпосередність сприйняття світу, парадоксальність фантазії і душевна чистота. Зрештою, його дитячі твори — не дитячі (принаймні не спеціально дитячі): вони для всіх і про всіх. І тут — ще один напрям творчих можливостей поета, який і в майбутньому ще дивуватиме й дивуватиме нас...»
VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Підготуватися до декламування поетичних творів Тараса Шевченко та Павла Тичини.