укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Український балет: звернення до витоків
14:12
Український балет: звернення до витоків

Український балет: звернення до витоків

Українське балетне мистецтво — цікаве поєднання класичних, народно-танцювальних традицій і прийомів сучасної хореографії. Разом із пошуком нових форм і жанрів воно звертається й до витоків — народних джерел і вітчизняної класики.
Класичним твором українського хореографічного мистецтва, у якому знайшла відображення національна тема, є балет Костянтина Данькевича «Лілея». Створений за мотивами «Кобзаря» в 1939 році, він був присвячений 125-річчю від дня народження Тараса Шевченка.
Музика твору пронизана народно-пісенними мелодіями, тому його іноді називають «балетом-піснею». Ліричні почуття головних героїв виражаються в натхненному адажіо — одному з найкращих номерів балету. 
Теплої літньої ночі на Івана Купала дівчата кидають вінки на воду і загадують свою долю. Заквітчана вінком красуня Лілея привертає погляди парубків, а серед них і Степана. Між хлопцем І дівчиною виникло незвідане досі почуття — кохання. Лілея зі Степаном просять у князя дозволу на заручини. Князь погоджується, але, захоплений красою Лілеї, вирішує розлучити закоханих.
Схарактеризуйте музику фрагмента балету "Лілея».
Героїко-романтичний балет за творами великого Кобзаря не міг опинитися поза увагою кінематографістів. Перший україномовний фільм-балет «Лілея» вийшов на екрани 1958 року, що стало важливою подією у світі хореографічного мистецтва. А у 2003 році з'явилася нова редакція балету. Незважаючи на трагізм сюжету, у творі високо звучить тема всепереможного кохання, самопожертви та відданості — вічних цінностей, актуальних у всі часи.
Традиції «Лілеї» ніби продовжилися в балеті Віталія Кирейка «Тіні забутих предків». Написаний за однойменною повістю М. Коцюбинського, цей твір також близький до фольклорних джерел, у ньому простежується тісний зв'язок із народними традиціями й віруваннями як частин української духовності. Народні образи, характери, побут, обряди надають балету яскравості й видовищності, розкривають самобутню красу української культури.
Ніжна й прониклива пісня «Чарівна скрипка» нікого не залишить байдужими. Це одна з найкращих і найвідоміших українських естрадних пісень, сповнена високої поезії кохання.
Запитання та завдання
* Що, на вашу думку, об'єднує музичний матеріал, який прозвучав на уроці?
* Чи вважаєте ви тему кохання однією з вічних тем мистецтва? Обґрунтуйте свою думку.
* Поміркуйте, чому до найкращих українських балетів належать саме твори ліричного звучання.
Український музичний фольклор пройшов довгий шлях перетворень, але не втратив своєї актуальності у світі сучасного мистецтва. Багата культурна спадщина народних пісень є джерелом натхнення для сучасних композиторів і виконавців, які створюють нову українську музику.
Фольклорний рух в Україні пов'язаний з піднесення національної самосвідомості українців, прагненням молодого покоління віднайти свої корені, дізнатися про минуле і традиції свого народу. «Фольклорна хвиля» охопила майже всі види мистецтва: літературу, живопис, музику, театр, кінематограф. У багатьох регіонах України проводяться численні фольклорні фестивалі.
Пригадайте назви відомих вам українських етнофесгивапів. Які з них проводяться в місцевості, де ви мешкаєте?
Величезну роль у збереженні скарбів народної творчості відіграють фольклорні колективи. Деякі з них вивчають фольклор у наукових експедиціях, записуючи його від справжніх носіїв. Ці зразки не обробляються, а виконуються в первозданному вигляді. Розпочав цей рух у 1979 році фольклорний гурт «Древо», а продовжили гурти «Божичі», «Буття», «Володар», «Гуляйполе» та ін.
«Божичі» — фольклорний колектив, який на своїх концертах не лише співає, а й проводить майстер-класи з традиційних народних танців, уроки писанкарства, презентує виставки старовинного народного вбрання та рушників.
Наведіть приклади використання фольклору в композиціях українських рок-колективів.
Як ви ставитеся до такого поєднання різних стилів музики?
«Воплі Відоплясова» — один з найяскравіших рок-гуртів України. Його лідер Олег Скрипка — музикант-мультиінструменталіст, автор багатьох пісень, засновник І художній керівник міжнародного фестивалю «Країна мрій». Митець з ентузіазмом бере участь у фестивалі «Рок-Січ», етно-диско-вечорницях та інших культурних заходах, допомагаючи етнічним напрямам І сучасній музиці з народним корінням протистояти впливу поп-культури.
Фолк-рок виник у середині 1960-х років у США і став загальносвітовим напрямом музичного мистецтва. В Україні фолк-рок представлений гуртами «Перкалаба», «Гайдамаки», «Веремій» та ін. Музичні колективи «Тартак», «Мандри», «Очеретяний кіт», «Гарбуз», «Брати Блюзу», «Kozak System», Катя Chilly та інші українські рок- і поп-музиканти адаптують народні традиції під сучасну музику.
Обробки українських народних пісень посідають значне місце в сучасній українській музиці.
Цей напрям, розпочатий М. Лисенком і талановито продовжений його послідовниками, набув величезної популярності в наш час.
Для цих обробок характерні цитування народних мелодій, імпровізація в різних стилях музики, використання народних інструментів. Великого значення набуло застосування новітніх технологій, комп'ютерної та синтезаторної обробки звуку для створення оригінальних аранжувань і незвичних звучань.
Запитання та завдання
* Як ви гадаєте, чому в сучасному українському мистецтві настільки поширене звернення до фольклору?
* Чим збагатило вас знайомство з фолк-роком?
* Розкажіть, що ви знаєте про сучасні фолк-рок-гурти та про музику в їхньому виконанні.

ГДЗ 7 клас українська мова
Підручники 7 клас хімія