укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » Урок 18. Пісня Всесвіту
13:15
Урок 18. Пісня Всесвіту

Урок 18. Пісня Всесвіту

Послухай пісню.
Про що в ній розповідається?
Які події оспівуються?
В якому характері звучить?
Придумай назву твору.
Упродовж трьох століть пісня „їхав козак за Дунай" вважалася народною. Мистецтвознавчі розвідки аргументовано довели, що її автор — козак Харківського полку, філософ, поет Семен Климовський.
Події 1709 року стали поштовхом до створення пісні з маршовими ритмічними інтонаціями, які пробуджували у козаків дух вольності та геройства.
Від моменту народження лунає наша пісня континентами. Австрійський композитор Й. Гуммель зробив обробку пісні для інструментального тріо, для чоловічого хору переклав німецький композитор Й. Шнайдер. Як наслідок, численні самодіяльні колективи та хори почали виконувати „їхав козак за Дунай" і зробили її досить популярною в Європі. Здійснено переклад пісні на італійську, французьку, чеську, англійську, шотландську, польську, китайську мови. На початку XX століття у США з'явилися нові переклади цієї пісні. Нею зацікавилися співаки, композитори, аранжувальники. Серед них Г. Стосат і Д. Гершвін. У VI томі „Міжнародної бібліотеки музики для вокалістів", виданої в Америці, серед найкращих пісень усіх часів і народів надрукована й українська — „їхав козак за Дунай".
Л. Ван Бетховену подобалися українські пісні. Вони звучать у квартетах, сонатах, 9-ій симфонії. Українська народна пісня знайшла своє нове життя у творчості.
•  Послухай Варіації Л. ван Бетховена на тему „їхав козак за Дунай".
•  Поспостерігай за зміною характеру основної теми: скільки  разів  звучить,  які темпові,  ритмічні зрушення відбуваються.
•  На якому інструменті виконуються Варіації?
•  Чи подобається тобі перетворення, які відбулися з піснею?
•  Як  пов'язана  між  собою  професійна  та  народна музика?
Запам'ятай. Українська пісня, створена три століття тому козаком Семеном Климовським стала не тільки нашою народною, а й піснею чотирьох континентів.
Це викликає почуття гордості та пошани до нашої духовної спадщини.
•  Послухай  народну  пісню  „Соловеєчку,  сватку, сватку".
•  До якого виду українських пісень віднесемо?
•  В якому характері звучить?