укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » Урок 22. На вершині почуттів
13:26
Урок 22. На вершині почуттів

Урок 22. На вершині почуттів

Пресвята Богородиця є символом любові, материнської теплоти та великої віри. З давніх-давен її шанували на українських землях як покровительку. Материнська любов, ласка, милосердя, доброчинність вознесли Богородицю на Небесний Престол Цариці роду людського.
Богородице Діво, радуйся. 
Благодатна Маріє, Господь з Тобою. 
Благословенна Ти в жонах, 
І благословенний плід утроби Твоєї. 
Яко Спаса народила єси душ наших
Яко Спаса народила єси душ наших.
Якою музикою відлунюється у твоєму серці ця старовинна молитва?
Творчість німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750) — зразок щирості і правдивості людських переживань та висловлювань, велика школа художньої і моральної правди. Композитор завжди звертається не стільки до емоцій, скільки до розуму людини. Царина світлої і розумної музики розкриває таємниці і глибини душевного життя. Музика Й. Баха постійно виховує, наставляє на шлях любові та доброти. „Добре темперований клавір" — твори композитора для фортепіано.
Прелюдія до-мажор відкриває перший том. Одухотворена, велична музика цього твору виступає масивною глибою на прозоро текучому фоні.
Французький композитор Шарль Гуно (1818-1893) поєднав прелюдію зі своєю мелодією на слова католицької молитви Ave Maria, не змінивши в музиці Й. Баха жодного звуку. І утворилось вокально-інструментальне диво Й. С. Бах — Ш. Гуно. Ave Maria (Радуйся, Марія).
•  Послухай музику.
•  Які роздуми, почуття виникають у тебе?
•  Добери слова для характеристики емоційних станів музики.
Яка чудесна музика! Вона звучить суворо, зосереджено, стримано, велично, задумливо, з глибоким чистим почуттям, надзвичайно виразна, пристрасна, натхненна. Інтонації звертання сповнені високої духовності і сили. Так оспівується краса життя і материнської любові!
Запам'ятай.  Історія  створення  Ave  Maria  —  унікальна. Вона розкриває здатність музики впливати! ; та  збагачувати  творчі  поривання  композиторів різних країн.
Російський композитор Сергій Васильович Рахманінов (1873-1943) поєднав у собі талант композитора, піаніста, диригента. У його музиці тісно співіснують пристрасні,
бурхливі поривання і поетична споглядальність, вольова рішучість і настороженість, трагедійність і захоплива пафосність. Творчу спадщину композитора складають різні жанри, проте центральне місце належить фортепіанним творам.
„Богородице  Діво,  радуйся"  — тропар із Літургії С. В. Рахманінова.
Послухай музику.
Чи схвилювала вона тебе? Поясни, чому.
Які почуття викликає?
Велика частина твору витримана в ліричному, споглядально-щасливому настрої. Кожен голос живе своєю мелодією, і всі вони, сплітаючись в одне ціле, створюють яскравий музичний образ. Світлий, ніжний, легкий, прозорий звук у першій частині перетворюється в сяючу, дзвінку, тріумфуючу кульмінацію.
Запам'ятай. У творах піднесених почуттів знайшла ' свою  вічність  музика  Й. С. Баха, С. В. Рахманинова.
Послухай пісню М. Ведмедері на вірші К. Перелісної "Молитва".
Розкажи про спої мрії.
В якому характері звучить пісня?
Яка будова твору?
•  Вивчи пісню.
•  Зосередься на точному відтворенні метроритму ударами в долоні, паузи покажи розведенням рук у сторони.
•  Склади виконавський план.
Запам'ятай.  У  чистому  дитячому  співочому звертанні до Бога — ніжність, просвітленість, надія.